Er det greit å si neger?

– Det er helt greit for oss, men det er jo ikke nødvendigvis greit for alle andre. Karpe Diem tar i bruk betent ord i ny låt.

Karpe Diem satte dagsorden for mer enn musikkpressen forrige uke. Med lanseringen av låtene «Hvite menn som pusher 50», «Au pair» og «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» – alle med tilhørende musikkvideoer – skapte Chirag og Magdi engasjement og debatt i norsk dagspresse ved å belyse rasisme, innvandringspolitikk og negative ytringer i det offentlige rom.

Les også: Trippelanmeldelse av Karpe Diem

I «Hvite menn som pusher 50» synger rapduoen om kulturelle forskjeller og oppveksten som annerledes. I refrenget refereres det til da de ble kalt for neger på Montebello som barn:

(…..)

Jeg er et fyrverkeri av byråkrati
Jeg er så hvit jeg kunne vært på et frimerke på ski
Men jeg har fått det til i Norge da, det får’n si
Mista religion og morsmål, roper bånnski
Med noen hvite menn som pusher 50
Jeg fucker med noen hvite menn som pusher 50
Verden styres av noen hvite menn som pusher 50
Så du ser meg med noen hvite menn som pusher 50
Og de sa

Heisann Montebello-neger
Heisann Montebello
Heisann Montebello-neger
Heisann Montebello

Karpe Diem:

Rapduo bestående av Chirag Rashmikant Patel (31) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (31).

Fredag 6. November slapp duoen de tre første singlene og videoene fra sitt nye prosjekt Heisann Montebello.

Har den siste uken mottatt massiv respons for å belyse politiske temaer som rasisme, innvandring, flyktninger og asylpolitikk.

I låten «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» kritiserer duoen justisminister Anders Anundsen for hans håndtering av flyktningkrisen og asylbarna som blir sendt hjem. Anundsen på sin side mener Karpe Diem overforenkler dette spørsmålet, men syns samtidig det er en ære å bli nevnt i en av Karpe Diems låter (Kilde: VG).

Karpe Diem vegrer seg med andre ord ikke for å ta opp betente temaer. Likevel klarte programleder Christine Dancke å sette ut rapduoen da hun stilte følgende spørsmål på lufta:

– Er det greit at jeg synger med på refrenget, spesielt med tanke på det siste ordet (neger red.anm.), i «Hvite menn som pusher 50»?

Chirag: Hvis man siterer noen, så må det være lov til å sitere ordet for å si at det ordet ikke er greit å si. Det vi sier er i låta er jo «…så du ser meg med noen hvite menn som pusher 50, og de sa: heisann Montebello-neger, heisann Montebello.»

Magdi: Her er det viktig å påpeke at det er helt greit for oss, men det er jo ikke nødvendigvis greit for alle andre.

Chirag: Ja, vi er jo ikke talspersoner for alle som har blitt kalt det ordet i verden. Jeg var på konsert med Kendrick Lamar som starta konserten med å påpeke at det var mange hvite folk i publikum, og at det var greit at folk sang med på låtene.

Magdi: Jeg var på konsert med YG med kona mi i Austin og da var det for det meste svarte i publikum. Da ble jeg plutselig veldig lys og det følte jeg veldig på. I Norge har jeg jo innvandrerbakgrunn, men i den crowden var jeg hvit. Det var litt vanskelig. Da husker jeg vi sang den sensurerte versjonen av den ene låta hans.

Hør utdraget her:

Karpe Diem hos Christine på P3

 

Neger er et ikke-ord

Janne Bondi, som er professor i lingvistikk ved UiO, mener det er stor enighet om at neger bør være et ikke-ord i norsk.

– Selv om mange i Norge ikke har ment noe negativt når de bruker ordet, har det likevel blitt tolket slik. Og da er det ikke noen grunn til å sette seg på sin høye hest og insistere på å bruke dette ordet. Det er det samme med ord for andre, ofte svake, grupper også. Dette gjelder for eksempel homse, som var et nedlatende ord til det ble tatt i bruk av homofile selv, sier hun.

Tror du gutta i Karpes bruk av ordet kan ha lignende effekt?

– Nei, for dette ordet er også negativt internasjonalt, og folk kan nok engelsk til å vite det.

Seher Aydar (Foto: Einar Aslaksen)
Seher Aydar (Foto: Einar Aslaksen)

Seher Aydar er leder for Agenda X, ungdomsavdelingen til Antirasistisk Senter, og tidligere stortingskandidat for Rødt. Hun mener bruken av neger bør unngås i det daglige språket, men at måten Karpe Diem bruker ordet på er uproblematisk.

– De forteller hva de blir kalt. Det kan hverken jeg eller noen andre moralisere over, sier hun.

Aydar legger til at mange ikke vet hva neger betyr, og at folk ofte tror det bare er en betegnelse på «svart person».

– Mye bruk av ordet i populærkulturen kan være med på å legitimere akkurat det. Jeg ønsker ikke se en hiphop-verden hvor det blir brukt, men den låta – og alle tre låtene Karpe Diem har sluppet – har mange viktige budskap. De har brukt ordet i en setting der det er greit.

Karpe Diem sier til P3 at de dessverre ikke har tid til å kommentere saken ytterligere.