U2-manager til angrep på Google

Paul McGuinness mener Google gjør for lite for å stoppe nettpiratene.

I den franske byen Cannes går i disse dager bransjefestivalen Midem av stabelen. Et slags fransk svar på Bylarm, bare mye større. Her diskuterer de blant annet opphavsrettens kår i den digitale tidsalder og U2-manager Paul McGuinness går til angrep på Google. Han mener søkegiganten kunne gjort mye mer for å stoppe spredningen av lenker til «ulovlig» innhold.

Paul McGuinness sammen med The Edge og Bono uner en prisutdeling i 2002. Foto: NTB Scanpix / Paul McErlane, Reuters.
Paul McGuinness (til venstre) sammen med The Edge og Bono i U2 under en prisutdeling i 2002. Foto: NTB Scanpix / Paul McErlane, Reuters.

Ønsker seg handling

– Google har laget noen oppmuntrende lyder om å begrense ulovlige nettsteder eller «veibeskrivelser» til ulovlige nettsteder der man kan skaffe seg musikk. Lydene er svært oppmuntrende, men jeg skulle gjerne også sett litt handling. Det er ikke verre enn som så, sier McGuinness, ifølge MusicAlly.

Han sa også mye pent om Google, men mener selskapet må ta mer ansvar når det gjelder opphavsrettsbeskytta innhold.

– Google har gitt så mye til sivilisasjonen i form av å spre kunnskap og å informere verden. Jeg vet det er geniale, vi vet alle at de er geniale, men de tjener penger på å sende folk til piratkopiert innhold, fortsatte manageren.

Les også:

– Jeg skulle ønske de brukte sin ekstraordinære oppfinnsomhet på mikrotransaksjoner som skjer hver eneste gang noen lytter til en låt på nettet. De kan gjøre det … jeg har en følelse av uro og en følelse av at de ikke egentlig gjør det de virkelig kan på dette området. Og jeg skulle ønske de fikk opp farta litt.

1300 prosent økning

Samtidig som ikke alle er like fornøyd med Googles innsats for å stoppe nettpiratene, melder selskapet sjøl om en enorm økning i forespørsler om å fjerne lenker fra deres søkemotor.

MusicWeek melder at den siste utgaven av Googles Innsynsrapport forteller om en enorm økning i antallet forespørsler det siste året. Siden januar i fjor har antallet forespørsler økt med hele 1300 prosent, fra 202.000 forespørsler i januar 2012 til 2,8 millioner sist uke.

I prinsippet skal økt antall forespørsler om å fjerne lenker eller nettsteder fra Google føre til at de skal bli vanskeligere å finne. I praksis har det vist seg kanskje ikke å være like effektivt. En av gigantene på fildeling – The Pirate Bay sa i fjor høst at Googles endring av søkealgoritme bare var positivt for dem.

«At Google ranker treff til våre linker lavere er bra for oss. Vi får mer direkte trafikk når folk ikke finner det de leiter etter med Google, og heller går direkte til The Pirate Bay», sa de den gangen.