Youtube kan bli en betalingstjeneste

Forhandlinger om en ny avtale gjør uavhengige plateselskaper rasende.

Youtube, som blant annet viser musikkvideoer, er i forhandlinger om å konkurrere direkte med Spotify, Deezer og andre strømmetjenester, skriver The Guardian.

Truer med blokkering av musikkvideoer

Youtube er allerede den største plattformen til gratis strømming av musikk, og er blant den mest besøkte nettsiden på nett. Men nå planlegger de en betalt tjeneste for å konkurrere direkte med tjenester som Spotify.

YouTube er i forhandlinger om å få en lik modell som Spotify. Foto: NTB Scanpix
YouTube er i forhandlinger om å få en lik modell som Spotify. Foto: NTB Scanpix

Musikkbransjens bransjeorganisasjonen Worldwide Independent Network (WIN), har anklaget YouTube for å bruke en sterk forhandlingstaktikk som prøver å tvinge de uavhengige selskapene i musikkbransjen til å gå god for den nye tjenesten.

Les også: Flere artister dropper Spotify | Tjener for lite på strømming

WIN, som representerer uavhengige plateselskaper verden over, hevder at Youtube kontakter plateselskaper direkte med en «smal kontrakt», og truer med at om de ikke signerer den, vil de blokkere alle musikkvideoene knyttet til plateselskapet fra Youtube.

Videre skal det stå i kontrakten at vilkårene ikke kan diskuteres.

– Unødvendige og uforsvarlige

I en pressemelding P3.no fikk tilsendt i dag, hvor Youtube blir kritisert, mener konsernsjef i WIN, Alison Wenham, at denne situasjonen har skjedd før.

– Våre medlemmer er små bedrifter som er avhengige av en rekke inntektsstrømmer til å investere i nye talenter. Nå blir de fortalt av en av de største selskapene i verden til å godta betingelser som er i utakt med markedet for strømming, sier Wenham og fortsetter:

– MTV gjorde dette for ti år siden, da de valgte en lignende tilnærming. De inngikk senere en avtale på rettferdige vilkår, som gjelder den dag i dag. Det er opp til hver enkelt bedrift å bestemme sine egne kommersielle avtaler, men ingen tjener på at uavhengige artister blir undervurdert i det digitale markedet.

Styreleder for FONO i Norge, Larry Bringsjord, er én av flere som mener Youtube må tenke seg om en gang til. Foto: Privat
Styreleder for FONO i Norge, Larry Bringsjord, er én av flere som mener Youtube må tenke seg om en gang til. Foto: Privat

Hun tror også at disse handlingene er unødvendige, uforsvarlige og ikke minst kommersielt tvilsomme – og at Youtube selv kan ta skade av det.

I tillegg har flere organisasjoner og WIN-medlemmer fra hele verden sagt seg enig i at Youtube må vurdere sin posisjon. Hele 19 land, inkludert Norge, mener Youtube må tenke seg om en gang til. Styreleder for FONO i Norge, Larry Bringsjord, mener Youtube prøver å undergrave kreativiteten til uavhengige artister.

– Nye musikktalenter blir frontet av uavhengige plateselskaper. Sammen med artistene og apparatet rundt, utvikles det store artister. Youtube er et flott sted å vise musikkvideoer og oppdage nye artister. Vi ønsker å jobbe med Youtube og ikke, som Youtube prøver å gjøre nå, undergrave kraften og kreativiteten til uavhengige artister.

Ifølge pressemeldingen skal YouTube allerede ha forhandlet separate avtaler med tre av de største plateselskapene – Sony, Warner og Universal.

Dropper Spotify

Men hva skjer om Youtube velger å ta betalt for sine tjenester? Tidligere denne uka ble det klart at Coldplay holder igjen sitt sjette album, Ghost Stories fra strømmetjenesten Spotify. Musikkstrømming har blitt møtt med mye motbør fra både artister og plateselskap de siste årene.

Dette er heller ikke første gang kjente artister velger å droppe og legge ut musikken sin på Spotify. Også artister som Beyoncé, The Black Keys og Thom Yorke har gått hardt ut mot strømmetjenesten og latt være å la brukeren få tilgang til musikken.

Coldplay har valgt å droppe og legge ut albumet sitt Ghost Stories på Spotify. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Coldplay legger ikke ut hele albumet Ghost Stories på Spotify. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Har vellykkede avtaler på plass

En talsmann for det Google-eide selskapet YouTube, svarte The Guardian at de ikke kommenterer pågående forhandlinger, men at Youtube er en plattform som gir artister kontakt med sine fans.

– Youtube gir en global plattform for artister til å få kontakt med fans og generere inntekter for sin musikk. Vi har vellykkede avtaler på plass med hundrevis av uavhengige- og store plateselskaper rundt om i verden, men vi vil ikke kommentere når forhandlingene fortsatt pågår.

Youtube står også bak flere nettfenomener og såkalte Youtube-kjendiser. Blant annet ble Justin Bieber oppdaget gjennom kanalen. Ylvis ble også verdenskjent etter de la ut musikkvideoen til låta «The Fox» på nettsiden.

Les også: Hvordan overleve?

Administrerende direktør i den globale uavhengige musikkrettighetsbyrået, Merlin, Charles Caldas, kritiserte nylig YouTube under bransjekonferansen Music Connected.

– Det ironiske er at tjenesten som betaler minst er den tjenesten som er best finansiert.

WIN og Merlin er separate organisasjoner, og WIN er ikke involvert i lisensdiskusjonen. De er likevel bekymret over brevene som er sendt til plateselskapene, som truer med å blokkere deres innhold på Youtube hvis de ikke melder seg til den nye tjenesten.

WIN krever nå at Youtube trekker tilbake kravene i løpet av denne uka.

Coldplay – «Midnight»: