Røyker bort smerten

Jørgen (28) har ADD, psoriasis og migrene. Løsningen mot problemene oppdaget han ved en tilfeldighet.

– Når jeg får migreneanfall dunker det helt sykt i hodet. Samtidig får jeg skjærende smerter av lys og lyd generelt. Da må jeg låse meg inne på et mørkt rom til det går over.

Jørgen har ADD og psoriasis. I 2011 startet migreneanfallene. At cannabisen kunne hjelpe mot alle tre oppdaget han ved en tilfeldighet.

– En dag hang jeg med noen venner som røyket cannabis. Jeg satt der, men røyket ikke selv. Bare det passive inntaket ga effekt på ADD-en min. Alt falt på plass. Hodet mitt ble rolig for første gang.

Etter det prøvde Jørgen å røyke cannabis noen ganger i året. Han kjøpte det aldri selv, men merket en frigjøring fra plagene sine når han røyket. I fjor sommer ble derimot migreneanfallene svært kraftige.

– Det var da jeg begynte å tenke på det som medisin, men det var viktig for meg å kunne gjøre det lovlig uten frykt for politiet og represalier.

Må reise til Nederland

I teorien er det mulig å få reseptbelagt cannabis på apoteker i Norge. I november 2016 kom Legemiddelverket og Helsedirektoratet nemlig med en veileder for utskriving av medisinsk cannabis, men mange leger har vært usikre på hvordan de skulle gjøre dette.

Veilederen beskriver hvordan spesialister på sykehus kan foreskrive urtebasert cannabis fra Nederland til alvorlig syke pasienter som ikke har nytte av annen behandling.

Så langt har tre personer fått dette fra norske leger. To pasienter hadde langtkommet kreft, mens den tredje hadde kroniske smerter. Mange norske pasienter har selvmedisinert seg med rusmiddelet fra det ulovlige markedet, eller brukt det de har fått på resept fra nederlandske leger.

Overlege Sigurd Hortemo fra Legemiddelverket mener veilederen vil gjøre det enklere for sykehusspesialister å søke for pasienter de mener kan ha nytte av cannabis. (Foto: Patrick Da Silva Sæther)
Overlege Sigurd Hortemo fra Legemiddelverket mener veilederen vil gjøre det enklere for sykehusspesialister å søke for pasienter de mener kan ha nytte av cannabis. (Foto: Patrick Da Silva Sæther)

– Vi ønsker å legge til rette for at alvorlig syke mennesker kan få medisinsk cannabis på lovlig måte også i Norge, sier Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.

Han beskriver ordningen som en «nødventil» for å hjelpe syke i livets siste fase – og andre med alvorlig sykdom som ikke drar nytte av annen behandling.

Jørgen brukte to måneder på å undersøke mulighetene han hadde. Det var da han fant ut at av mulighetene for å reise til Nederland for å få lovlig, medisinsk dyrket cannabis på resept.

– Jeg fant ut hvordan man skal forholde seg til politiet, og hvilke papirer som måtte være i orden.

South Park GIF - Find & Share on GIPHY

Han tok med seg et dokument fra fastlegen sin i Norge som viser til andre type behandlinger han har testet. Etter det kontaktet han en lege i Nederland som ville møte ham på konsultasjon før han reiste ned.

Siden november har Jørgen reist to ganger til Nederland for å hente medisinen som han mener hjelper mot ADD, psoriasis og ikke minst migrene. Han får kun hente en måneds forbruk når han reiser ned. Hele reisen, oppholdet, legetimen og cannabisen må han betale selv.

Fikk avslag i Norge

– Når noen sier de opplever at cannabis virker mot deres plager, så kan ikke jeg sette spørsmålstegn ved deres opplevelse. Det forteller Jørgen Bramness er en av Norges ledende rusforskere.

Ifølge ham er det avgjørende å ha vitenskapelige bevis for at stoffet fungerer ordentlig, på lik linje med med alle andre legemidler.

– For den personen som opplever at rusmiddelet lindrer plagene, er det sikkert riktig. Men skal det bli et godkjent legemiddel er det ikke nok at noen opplever det som bra. Der stiller vi langt strengere krav, forteller Bramness.

Rusforsker og psykiater Jørgen Bramness mener cannabis har vist effekt i studier. (Foto: Patrick Da Silva Sæther)
Rusforsker og psykiater Jørgen Bramness mener cannabis har vist effekt i studier. (Foto: Patrick Da Silva Sæther)

Christoffer H. Rørtveit fra Normal Norge (Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivningen) sier de er i kontakt med over 200 pasienter som venter på svar eller henvisning til spesialist for å søke om å få medisinsk cannabis i Norge.

– Vi får tilbakemelding om at legene møter dem med usikkerhet og manglende kunnskap, forteller Rørtveit.

Han poengterer at de ikke opplever at leger nødvendigvis er negative til cannabis som medisin.

– Men de vil ikke ta ansvar for det. Derfor må vi sikre bedre kompetanse innen cannabisbasert medisin, sier han.

En måned etter at Jørgen hentet sin første runde i Nederland fikk han time hos en nevrolog i Norge.

– Jeg fortalte om den medisinske cannabisen jeg hadde fått i Nederland, og med tanke på de nye retningslinjene i Norge håpet jeg at han kunne videreføre resepten hit.

Nevrologen sa det ikke kom på tale. Dermed bestemte Jørgen seg for å følge legens råd.

– Jeg prøvde en ny behandling, men det virket ikke. Jeg fikk mareritt om nettene, våknet kaldsvettende og hadde masse andre bivirkninger.

Det førte til at Jørgen gikk tilbake til cannabisen.

Broad City GIF - Find & Share on GIPHY


Politikk har drevet det frem

Tyskland og Irland har nylig gjort cannabis tilgjengelig for medisinsk bruk. I tillegg er England og Danmark i prosessen med å gjøre det samme. Fra før har blant andre Nederland og flere stater i USA åpnet for medisinsk cannabis.

Cannabisekstrakter er lovlige legemidler i mange land. Vi har for eksempel munnsprayen Sativex som inneholder Tetrahydrocannabinol (THC) og Canabidiol (CBD) fra cannabisplanten.

– Dette er også lovlig i Norge, og blir gitt til enkelte pasienter med MS (Multippel sklerose) og noen få med smertesyndromer, forteller Bramness.

Derimot er det langt færre land som tillater bruken av selve cannabisplanten. Planten er vanskeligere å dosere, blant annet fordi den som regel blir inntatt ved røyking, vaping, eller blir spist. Den kan også variere i kvalitet og effekt. Noen land har likevel laget en egen ordning som gjør det mulig for folk med visse plager å få en standardisert cannabis lovlig. Dette er drevet frem av politiske beslutninger og er i liten grad medisinsk forankret.

Slik ser cannabisplanten ut når Jørgen henter det ut fra apoteket i Nederland. Denne kommer fra produsenten Bedrocan (Foto: Stine Holme).
Slik ser cannabisplanten ut når Jørgen henter det ut fra apoteket i Nederland. Denne kommer fra produsenten Bedrocan (Foto: Stine Holme).

Kan slike politiske beslutninger bli gjort i Norge også?

– Det kan godt være, men jeg mener det er synd å la politikk styre medisinen vår, sier Bramness.

For den personen det gjelder kan dette være et stort problem som opptar livene deres, men samlet sett er det ikke et stort folkehelsemessig problem, forteller han videre.

– Jeg har troen på at vi klarer å skape et system der jeg slipper å reise helt til Nederland for å hente medisinen min. Spørsmålet er bare når det vil skje, sier Jørgen.

Fremdeles henter han medisinsk cannabis fra Nederland. For ham har dette vært den aller beste behandlingen.

– Nå kan jeg fremdeles få anfall, men samtidig kunne dra på jobb. Jeg slipper å dra hjem for å legge meg og unngår dermed å miste hele hverdagen, forteller Jørgen.

LES OGSÅ: Dopsalg under radaren

 • Thom Kristiansen

  VAAAPE NATION

 • Eippih

  Allerede for i 2012 gjorde det botaniske fremstilte preparatet «sativex» inntog i Norske apoteker. Noe som er grøsselig trist.. da store konserner som disse, som per dags dato er en del av verdens STØRSTE og mest LØNNSOMME industri; nemilig, legemiddelindustrien..
  De har null interesse i å tjene menneskeheten, men dog heller sin egen lommebok.
  Det er og ganske interessant når man ser at konsernet «GW pharma» (produsent av Sativex), gjorde en avtale med selskapet «Bayer» (som i sin tid sto for fremstillingen av hostesaften «heroin» som vi i dag kjenner som et av verdens mest skumle ulovlige rusmidler) for å distribuere dette tilsynelatende trygge preparatet som reelt sett er et cannabisekstrakt (noe hasjisj og er). dog inneholder preparatet ikke virkestoffet tetrahydracannabioder (også kjent som THC som gjør deg ruset). Men heller store mengder av et annet virkestoff; cannabidioler, også kjent som CBD. Dette Tjener altså nå konsernet som i utg. skapte heroin – kilden til tusenvis om ikke millioner av ødelagte liv og familier, nå enorme summer på.. Dette er et NATURLIG preparat du får på resept.. ALLE kan fremstille denne medisinen GRATIS, dette skremmer storindustrien.

  Fun Fact: Cannabis i sin rene form – marihuana (sativa/indica) ble solgt lovlig over disk i Norske apoteker helt frem til 1965.

  Til dere som promoterer alkohol og div. andre helseskadelige preparater – TA DERE SAMMEN? jeg forstår dere ikke har noen egeninteresse i at denne NATURLIGE planten skal legaliseres.. Men tenk nå på andre enn dere selv…LES LITT eller HOLD KJEFT?! MILLIONER verden over (og miljøet) kan dra nytte av litt medmenneskelighet, noe ALLE fortjener.

  Idustriell hemp (også en form for cannabis) har hatt enorme fordeler i tusener av år…
  Man kan spise det (frøene inneholder flere nyttige fettstoffer),

  produsere drivstoff (skulle egentlig drive den første automobilen (IGJEN, lobbyisme fra fossil-brennstoffindustrien stikker kjepper i hjulet på menneskelig progresjon.),

  produsere betong (gjøres allerede i STOR skala( man slipper å varme ingrediensene slik som i tradisjonell betong til flere tusen grader celsius – noe som krever enorme mengder energi, som i dag stort sett stammer fra fossile brennstoff…. I TILLEGG blir «Hempcrete» sterkere med tiden kontra tradisjonell betong som smuldrer),

  man kan produsere papir (på en mye mer miljøvennlig måte, man slipper å hogge ned STORE mengder skog som igjen ødelegger det naturlige økosystemet… i tillegg er papir produsert av hemp MYE mer slitesterkt, varer i hundrevis av år (GULNER IKKE), amerikanske grunnloven er skrevet på papir av hemp, ironisk nok. I utg. var alle som emigrerte til det nye Amerika pålagt å dyrke hemp.) Et tre bruker tiår på å gro, og hugges ned på 10 sekunder… industriell hemp gros på få måneder og konverterer like mye Co2 som det produserer utslippe når det prosesseres — BÆREKRAFTIG JO?!?!),

  Man kan produsere tekstiler – slitesterke komfortable tekstiler som hadde eliminert stygge industrier som bomullsindustrien? fysj, det må vi unngå.. fun fact – Under andre verdenskrig innså de allierte at de måtte benytte seg av de ENORME fordelene Hemp har når det kommer til tekstilproduksjon (GROR JO PÅ FÅ MÅNDER??) – derav ble industriell hemp IGJEN lovlig i en kort periode for å produsere seil, klær og fallskjermer til militæret – se propagandafilmen «Hemp for Victory» produsert av Amerikansk regjering på 40-tallet.. Like fort glemt.. trist.

  plast – man kan fremstille naturlig nedbrytbar plast – forferdelige greier, sant?

  Fornyelse av ødelagt jordsmonn – testet rundt radioaktive jordsmonn i områdene rundt Tsjernobyl på 90-tallet

  isolasjon – hvem vil vel ikke ha naturlig, miljøgunstig ikke-kreftfremkallende isolasjon?

  ALT dette og TUSENER av andre formål kan hemp (cannabis) brukes til… DETTE ER EN VERSJON AV PLANTEN SOM IKKE ENGANG KAN BRUKES TIL Å RUSE SEG PÅ???? HVA FAEN? HVA SKAL TIL FOR AT DERE SOM ER I MOT ET OMTRENT HARMLØST NATURLIG PLANTEMATERIE SOM VOKSER PÅ 99% av JORDAS OVERFLATE ENDRER MENING???? EN SELVSENTRERT KARRIERE-POLITIKER SOM IKKE VIL TA I RUSPOLITIKKEN PÅ GRUNNLAG AV NESTE MENINGSMÅLING, MEN SOM SITTER PÅ BADET Å SNIFFER COLA OG SKYTER HEROIN ? SUNN FORNUFT, MEDMENNESKELIGHET OG ELLER KUNNSKAP HJELPER JO IKKE?!?!?!

  Jeg gidder ikke engang begynne å ramse opp de medisinske fordelene ved cannabis da, det faktisk begynner å få aksept blant almenheten på grunnlag av amerikansk lovgivning (AHAHAHAH)…… fy faen er det rart man blir kynisk?

  ,jhvjhfjtrs

 • Eippih

  Allerede for i 2012 gjorde det botaniske fremstilte preparatet «sativex» inntog i Norske apoteker. Noe som er grøsselig trist.. da store konserner som disse, som per dags dato er en del av verdens STØRSTE og mest LØNNSOMME industri; nemilig, legemiddelindustrien..
  De har null interesse i å tjene menneskeheten, men dog heller sin egen lommebok.
  Det er og ganske interessant når man ser at konsernet «GW pharma» (produsent av Sativex), gjorde en avtale med selskapet «Bayer» (som i sin tid sto for fremstillingen av hostesaften «heroin» som vi i dag kjenner som et av verdens mest skumle ulovlige rusmidler) for å distribuere dette tilsynelatende trygge preparatet som reelt sett er et cannabisekstrakt (noe hasjisj og er). preparatetinneholder virkestoffet tetrahydracannabioder (også kjent som THC som gjør deg ruset). Men og store mengder av et annet virkestoff; cannabidioler, også kjent som CBD. Dette Tjener altså nå konsernet som i utg. skapte heroin – kilden til tusenvis om ikke millioner av ødelagte liv og familier, nå enorme summer på.. Dette er et NATURLIG preparat du får på resept.. ALLE kan fremstille denne medisinen GRATIS, dette skremmer storindustrien.

  Fun Fact: Cannabis i sin rene form – marihuana (sativa/indica) ble solgt lovlig over disk i Norske apoteker helt frem til 1965.

  Til dere som promoterer alkohol og div. andre helseskadelige preparater – TA DERE SAMMEN? jeg forstår dere ikke har noen egeninteresse i at denne NATURLIGE planten skal legaliseres.. Men tenk nå på andre enn dere selv…LES LITT eller HOLD KJEFT?! MILLIONER verden over (og miljøet) kan dra nytte av litt medmenneskelighet, noe ALLE fortjener.

  Idustriell hemp (også en form for cannabis) har hatt enorme fordeler i tusener av år…

  Man kan spise det (frøene inneholder flere nyttige fettstoffer),

  produsere drivstoff (skulle egentlig drive den første automobilen (IGJEN, lobbyisme fra fossil-brennstoffindustrien stikker kjepper i hjulet på menneskelig progresjon.),

  produsere betong (gjøres allerede i STOR skala( man slipper å varme ingrediensene slik som i tradisjonell betong til flere tusen grader celsius – noe som krever enorme mengder energi, som i dag stort sett stammer fra fossile brennstoff…. I TILLEGG blir «Hempcrete» sterkere med tiden kontra tradisjonell betong som smuldrer),

  man kan produsere papir (på en mye mer miljøvennlig måte, man slipper å hogge ned STORE mengder skog som igjen ødelegger det naturlige økosystemet… i tillegg er papir produsert av hemp MYE mer slitesterkt, varer i hundrevis av år (GULNER IKKE), amerikanske grunnloven er skrevet på papir av hemp, ironisk nok. I utg. var alle som emigrerte til det nye Amerika pålagt å dyrke hemp.) Et tre bruker tiår på å gro, og hugges ned på 10 sekunder… industriell hemp gros på få måneder og konverterer like mye Co2 som det produserer utslippe når det prosesseres — BÆREKRAFTIG JO?!?!),

  Man kan produsere tekstiler – slitesterke komfortable tekstiler som hadde eliminert stygge industrier som bomullsindustrien? fysj, det må vi unngå.. fun fact – Under andre verdenskrig innså de allierte at de måtte benytte seg av de ENORME fordelene Hemp har når det kommer til tekstilproduksjon (GROR JO PÅ FÅ MÅNDER??) – derav ble industriell hemp IGJEN lovlig i en kort periode for å produsere seil, klær og fallskjermer til militæret – se propagandafilmen «Hemp for Victory» produsert av Amerikansk regjering på 40-tallet.. Like fort glemt.. trist.

  plast – man kan fremstille naturlig nedbrytbar plast – forferdelige greier, sant?

  Fornyelse av ødelagt jordsmonn – testet rundt radioaktive jordsmonn i områdene rundt Tsjernobyl på 90-tallet.

  isolasjon – hvem vil vel ikke ha naturlig, miljøgunstig ikke-kreftfremkallende isolasjon?

  ALT dette og TUSENER av andre formål kan hemp (cannabis) brukes til… DETTE ER EN VERSJON AV PLANTEN SOM IKKE ENGANG KAN BRUKES TIL Å RUSE SEG PÅ???? HVA FAEN? HVA SKAL TIL FOR AT DERE SOM ER I MOT ET OMTRENT HARMLØST NATURLIG PLANTEMATERIE SOM VOKSER PÅ 99% av JORDAS OVERFLATE ENDRER MENING???? EN SELVSENTRERT KARRIERE-POLITIKER SOM IKKE VIL TA I RUSPOLITIKKEN PÅ GRUNNLAG AV NESTE MENINGSMÅLING? SUNN FORNUFT, MEDMENNESKELIGHET OG ELLER KUNNSKAP HJELPER JO IKKE?!?!?!

  Jeg gidder ikke engang begynne å ramse opp de medisinske fordelene ved cannabis da, det faktisk begynner å få aksept blant almenheten på grunnlag av amerikansk lovgivning (AHAHAHAH)…… fy faen, er det rart man blir kynisk?

 • Legi

  gjør det loverlig for faen.
  Jeg skaffer det ulovelig i norge siden jeg har ikke penger og dra til amster hver måndte og det hjelper mot deprasjonen min

  • Hasse Svendsen

   Snakker av erfaring.. vær forsiktig med cannabis mot depresjon. Det fungerer fint, absolutt, men ved langvarig daglig bruk så gjør det deg mer og mer tiltaksløs. Det gjør deg også mer innesluttet. Kombinasjonen tiltaksløshet og innesluttet fører til slutt til at depresjonen kommer tilbake med dobbel styrke. Det er lett å bare skyve problemer forran seg, og bare fyre en pipe i stedet.

   Det har også med miljø å gjøre.. man begynner å henge med folk som aksepterer cannabis, og unngår de som ikke synes det er greit. På sikt er ikke det nødvendigvis positivt, og i dette miljøet finnes også enkelte folk som både driver med og tilbyr andre ting. Og annen kriminalitet. Og dette med at det er ulovlig gjør at man kan få lettere paranoia også. Dette mener jeg er den STØRSTE grunnen til å legalisere cannabis! Å slippe å møtte oppsøke dette miljøet for et mildt rusmiddel som cannabis.

   Når det gjelder depresjonen… dropp daglig bruk av cannabis, gå til legen… få deg anti-depressiva eller evnt. Vival/sobril i små doser ved behov. Og få henvisning til psykolog. Så slipper du gå i samme fella som mange har gjort før deg. Og ender du med å bli busta av snuten.. hva tror du at DET gjør med psyken din? Ta imot et godt råd fra en med erfaring…

   • Frank Smith

    Ikke bare er det sosiale utfordringer knyttet til miljø ved bruk av cannabis, men det gjør en til en «tenker» eller som du sier «mer innesluttet». Nå vet jeg ikke hvordan medisinsk cannabis virker, og det kan være at det er mulig å få cannabis uten den rus følelse. Også er det fare for «psykose», noe jeg vet mange har opplevd.

    • Thomas Pedersen

     Dette kan du mye om skjønner jeg 🙂 Psykose kommer til en liten gruppe som er disponert for dette fra før. Det kan muligens trigges av cannabis akkurat som det kan trigges av alkohol. Det er veldig få dette gjelder og disse lærer det fort…

 • Espen Solheim

  Man skal ikke godta den urett som ikke gjelder en selv.

  Unaturlig mange er ignorant for narkoloven og dens konsekvenser.

  Det er ett symptom.

  Utviklede land der folk flest har det alt for komfortabelt blir på ett nivå sårbar for fascisme nettopp fordi folk flest har det så greit eller er​ i en situasjon der loven ikke gjelder for dem så den minoriteten som måtte føle urettferdig ​behandling vi bli tiet ihjel. Dette polariserte samfunnet. Fokuser på massen ignorer de som står ved siden av.

 • Tor

  I denne diskusjonen om avhengighet er det viktig å huske at mange medisiner som er godkjent også kan være avhengighetsskapende.

 • AndersLysbakken

  Hvor mye cola har Bendtner lov å ta…
  har sånne ubehøvlede lover som vi ikke har..
  Hvorfor blir ikke han arrestert i eit barnetog…
  Idretts idoler og andre idoler får lov til å være mang slags forbilder.

 • Harald Tusberg Jr.

  Synsingen fortsetter , mens tiden går og staten ved å legalisere dette , som vår herre har plantet på vår jord , kunne avkriminalisert en hel del mennesker som er normale gode mennesker til et bedre liv. Familier hadde sluppet å blitt splittet og oppgitt i sin kamp mot sine problemer , så de mister kontroll over seg selv til slutt. Joda det er mange fordeler ved å legalisere thc ,cannabis…… det er vel bare penger politikerne forstår , sånn sett hadde de tatt fra mafiaen markedet og mennesker kunne fått legemiddelassistert behandling på en indiviuell måte. Rekrutteringen til rusmiljøet hadde forsvunnet. De hadde blitt avkriminalisert. Da jeg var liten visste du at drakk du lynol så fikk du problemer. Selvom mange begynner ¨å drikke alkohol i ung alder så blir ikke alle alkoholikere , men noen av oss har da fått den diagnosen at ,heroinmisbruk er en sykdom så gir de deg methadon…greit nok det er en egen debatt. Men da må jo de som blir friske i hodet kropp og sjel av å røyke få det på resept da eller enkelt og greit cofeeshops osv, Poenget må jo være å normalisere tilstandene til et nivå hvor folk kan få nlov til å tenke sjæl. Kanskje ferre hadde røkt marihuana /hash hvis det var lovlig ? Ungdommen idag er ikke så hissige på alkohol blandt de som røyker rev. Så ja sett igang legaliser dette så kjapt som mulig idiotisk at de kan la det foregå som det gjør pr idag. Husk der pengene kan hentes fort der er det grobunn for kriminalitet.

  • Respekt1

   I europeisk sammenheng er Norge ett av landene som har lavest andel når det gjelder ungdoms selvrapporterte bruk av cannabis. 7% i 2015. Kjempelurt å avkriminalisere det da! Hvor er logikken? Se hva røykeloven gjorde med nedgangen i tobakksvaner og holdninger. Hva får deg til å tenke at liberalisering av marijuana skulle gi en motsatt effekt?

   • AndersLysbakken

    Tull se på Bergen russen…
    Norges ungdommer har verdens høyeste bruk av sosiale media på ymse vis…
    Og har lært at sier en sannheten, på «undersøkelser» så kommer det politi på skolen..lur måte å «etterforske»…
    Sannheten finner du i kloakken som viser at oslo har høyest bruk av mdma…kokain…og amfetamin..ja det er sannheten svart på kvitt.
    Eller vil du bare forholde deg til spørsmåls undersøkelser der folk kan svare hva som helst..ja da har ein eit par forslag til..

   • Tom Gregorius Lauten

    Hvor troverdig er en selvrapporteringsundersøkelse? Generelt sett ikke særlig troverdig. I akkurat dette tilfellet hvor vi snakker ESPAD-undersøkelsen, så var det riktignok kun 7% som rapporterte om at de har brukt cannabis. Det som du ikke nevner er at selv om 90% av de norske elevene som ble valgt ut til å delta var tilstede, så var det kun 53% av disse som valgte å fylle ut skjemaet. Vi kan heller ikke være sikker på at de 53% avga ærlige svar, da spesielt med tanke på ransakelsene på norske skoler kort tid før denne undersøkelsen fant sted. Man kan rett og slett ikke forvente at folk skal være ærlige når det finnes eksempler hvor politiet er blitt tilkalt og ransakelse har funnet sted fordi at anonyme spørreundersøkelser har vist et sjokkerende høyt forbruk av narkotika.

   • Markus Sande

    Du må skjønne det at selvrapportert brukt er unøyaktig og et dårlig utgangspunkt. Det er bedre å lese THC verdier i kloakken. Det viser mer nøyaktig hvor mye cannabis som blir brukt her til lands.

    Med all denne kriminaliseringen og stigmatiseringen av cannabis brukere, tror du virkelig ungdom tør å svare ærlig?
    Men hvorfor sammenlikne dette med tobakk? Blir det ikke litt feil å sammenlikne noe som er fysisk avhengende som pokker, med noe som ikke er fysisk avhengende?

    Jeg mener kunnskap og regulering er bedre enn undertrykkelse av kunnskap. For det er nemlig det vi har under dette forbudet. Det er utrolig mange løgner som blir fortalt av både politi og politikere rundt cannabis. De sier fortsatt at cannabis fører til tyngre stoffer, men det skal ikke mye til for å forstå at det er selgeren som selger både cannabis og tyngre stoffer som nettopp leder til tyngre stoffer.
    Informasjon og forskning blir undertrykt ved et forbud, er det virkelig slik vi vil ha det? Jeg håpet at Norge var et kunnskapsrikt land, ikke et land som nekter kunnskap. Det er ikke akkurat lett å forske på cannabis og bruk i Norge, tør du tenke hvorfor?

    Så la oss tenke litt bredere. Cannabis påvirker hjernens utvikling. Ja, men det gjør også snus, røyk, alkohol, kaffe, legemidler. Alt som har noe med rus å gjøre. Javel?

    Men hvorfor ruser ikke alle seg på legemidler hele tiden? Vel, vi har gjort noe riktig der, kanskje på tide å finne ut hva vi gjorde riktig der og utvide den modellen litt?
    Nærmest hele Norges befolkning ruser seg på kaffe og alkohol, dette gjelder også unge. Men vi snakker aldri om hvordan dette påvirker hjernens utvikling. Vet du hvorfor? Fordi rusmidler påvirker hjernens utvikling i såpass liten grad at det egentlig ikke er noe å snakke om, det samme gjelder cannabis.

    Kaffe og alkohol vært ulovlige så hadde vi sett urene varer på det illegale markedet, og det hadde blitt enda mer farlig for brukere.

  • Frank Smith

   «Som vår herre har plantet på vår jord» dårligste argumentet for legalisering av cannabis. Ja la oss spise de giftige plantene og røde fluesoppene fordi de er jo «vår herre som har plantet på vår jord».. barnslig argument. Btw så har jeg ikke sagt om jeg er for eller imot, så ikke prøv deg med enda flere barnslige svar.

 • Det som mange leger ikke har fått m https://uploads.disquscdn.com/images/c8dfdcc1fbfd1070a9d1c3a6cab3b2024704184f35a1ad3c7cd50325926566e9.jpg ed seg er at cannabis, eller hamp planten ikke bare inneholder det psykoaktive stoffet THC, som gjør deg høy. De er også fulle av cannabinoider, som kun har helsebringende effekt. Altså CBD. Jeg har selv prøvd produkter som kun inneholder CBD, og andre produkter som er laget av industriell hamp, som har mindre enn 0.3% THC i seg. Hadde vi hatt samme regler som alle EU land ville dette vært lovlig. Jeg kjenner selv at de produktene, som kun har CBD i seg har en helsebringende effekt, men de som kun har 0.3% THC har større effekt uten at man får noe form for rus. Så ser man på studier på dette området, så kan man enkelt lage helsebringende produkter av cannabis uten at man blir ruset, eller høy. Selv om ‘rusen’ fra THC kan ha sine fordeler når det kommer til avvenning av personer som går på sterke morfin preparater. Dette er enkle, og ikke kostbare produkter å lage. Man må bare få våre ‘kjære’ politikere til å endre tankegang.

 • Øystein Støfringshaug

  Hei. Jeg har flere diagnoser fra kronisk smerter, diabetes 1, fybromylagi og angst. I tillegg perioder med deprisjoner på grunn av mine helseplager. har prøvd alt fra opiater, naurontinen, lyrika, cympalta, nobligam, tramadol og sarotex for å nevne noen medisiner. Ingen av dem Ga meg noe kvalitet av liv. Bare ett helvete med bivirkninger, ubehag, og rus. Men ingen lindring. Etter det har jeg selv vært 3 ganger I nederland og hentet medisinsk cannabis. Som har gitt meg en stor grad av livskvalitet som jeg aldri trodd jeg kunne få igjen. Men for meg komm det en dyr pris med. Nav tok fra meg aap og jeg får ingen sosial støtte. . På grunn av at de sier det ikke er en godkjent behandling her I Norge . jeg har alle de rette papirene fra min fastlege og min nederlandske lege. De har tatt fra meg all håp om en noenlunde normal hverdag og røvet meg for den livskvalitet det Ga meg. I stede må jeg leve et liv med uutholdelige smerter. på en måte fengslet av staten og helsemyndighetene. Det er virkeligheten her tillands. Norge som bryter sitt eget lovverk og på grunn av dette, er det folk som jeg og min familie som må lide.

 • Øystein Støfringshaug

  Folk Bør se the culture hige på netfilx eller andre steder. For litt fårståelse hva det hele dreier seg om og bli litt informert om fakta og ikke gammel myter. Og gå rundt som sauer, det er på tide folk lukker opp øynene. Det er snakk om liv her. Hva gjør mest skade og tar mest liv. All kjemikalske/syntetiske såkalte nymoderne medisiner. Eller en plante som er blitt brukt I 10000 vis av år som ikke kan kobles til en overdosering eller som har minimale bivirkninger. Sier det ikke er for alle men det har gitt meg håp for fremtiden min.

 • Jan Johansen

  Bottom line: det er usunt å være overvektig og langt farligere enn å bruke cannabis. Å arrestere overvektige ville vært fascistisk.

 • FrodeFF

  Det er synd for uendelig pasienter at slike som Bramnes ukritisk får uttale seg. «– For den personen som opplever at rusmiddelet lindrer plagene, er det sikkert riktig. Men skal det bli et godkjent legemiddel er det ikke nok at noen opplever det som bra. Der stiller vi langt strengere krav, forteller Bramness.»

  Går ut ifra at det i siste setning er snakk om forskning. Da bør han lese all forskning som er gjort på feltet med cannabis som medisin. Det finnes uendelig mye forskning i både USA og Nederland som går så langt som 30-40 år tilbake i tid og det forskes på det fremdeles. Dessuten er det idioti å påstå at det ikke kan godkjennes som legemiddel når pasienter som er så heldige å få prøve det får gode resultater der annen medisin ikke strekker til.