Slik mestrer du påskekosen

De neste dagene vil påskekos-presset henge over oss som en hauk. Da kan disse rådene komme godt med.

Påsken, dere. Kanskje den kuleste høytiden vi har. En haug med fridager, fuglekvitter i lufta og festlige spørsmålskonkurranser (også kjent som «nøtter») på TV. Kjedelig med røde dager og stengte butikker, sier du? Niks! Påsken bringer med seg en hel haug med spenningsmomenter:

Hvor får vi det beste påskeværet? Hvor mange kalorier er det i påskeegget? Blir det fyllekalas i Strømstad på Skjærtorsdag i år også? (Spoiler: Ja). Og sist, men ikke minst: Hvorfor feirer vi egentlig påske?!

En god sak kan tross alt ikke skrives for ofte.

Samtidig er vår alles favoritthøytid preget av press. Et press som vokser seg større og sterkere for hvert eneste år. Det ringer vel en bjelle nå? Det handler om påskekos, selvfølgelig.

Et ørlite nettsøk avslører at ordet «påskekos» byr på nesten 100 000 treff – og det er åpenbart ikke tilfeldig. Her skal det koses i bøtter og spann, og nåde den som ikke oppfyller kosens strenge kriterier!

Det voldsomme kosepresset kan rett og slett legge en solid demper på stemninga – men ikke fortvil. Disse tipsene vil forhåpentligvis gjøre påskepresset enklere å takle.

Ta med deg appelsin på tur

Smak litt på ordet «påskekos». Hva ser du for deg? Appelsin, ski og solbriller og ansikter som stråler av den reneste lykke? Tenkte meg det, ja. Appelsin + skitur = påskekos i bøtter og spann!

Turens lengde er egentlig komplett irrelevant, for her er det heldigvis pausene som gjelder. Helst bør appelsinhyggen foregå nokså tett opptil skisporet, slik at påskekosen blir observert (og kanskje kommentert!) av andre turgåere.

Ekstratips: Når du har fått dreisen på appelsinen, kan du gå videre til neste trinn på stigen: Kvikk Lunsj.

Foto: Sara Johannessen, NTB Scanpix
Få ting er koseligere enn en perfekt skrellet appelsin i påskeferien. Og tur, da. Foto: Sara Johannessen, NTB Scanpix

Sitt inntil en hyttevegg

Dette tipset kan nesten ikke bli enklere: Plukk deg ut en hyttevegg (gjerne på fjellet!), finn fram et sitteunderlag og rigg deg til. Det bør helst være fint vær, slik at du også kan fleske til med et par solbriller – men dette er intet krav. Hvis du har noen ski liggende på hytta, kan disse settes opp mot hytteveggen som pynt. Påskekos coming your way, for å si det sånn!

OBS! Ikke la ordet «hyttevegg» sette begrensninger. En vanlig husvegg fungerer aldeles utmerket!

Foto: Berit Keilen, NTB Scanpix
Like greit å bli fort ferdig med skituren, slik at du kan benke deg inntil hytteveggen! Foto: Berit Keilen, NTB Scanpix

Kjenn på stillheten

Noen har kanskje sagt til deg påskekos bare lar seg gjennomføre på fjellet? Bare tull og tøys, selvfølgelig! Alle som velger byen framfor hytteliv får gleden av å kjenne på en ganske særegen følelse: Stillheten. Og hva er vel mer påskete og koselig enn det, om jeg tør spørre? Det rolige bybildet kan fint nytes på egen hånd, men i utgangspunktet bør du sørge for å ha minst én avtale på plass.

Påskekos med stor P blir det først når du påpeker stillheten, nemlig. Denne delen kan være litt vanskelig å hanskes med, så det lønner seg å teste ut formuleringene på forhånd. «Jaggu er det stille i byen nå i påska, gitt!» er en ypperlig start. «Det er vel ikke bare jeg som har lagt merke til hvor sykt folketomt det er her nå? Dette får vi nyte så lenge det varer, dere!» er også en klassiker.

For viderekomne: Hvis du tør å prøve deg på antydningens kunst, bør du slå til med denne: «Rimelig chill med sånn bypåske, ass!»

Foto: Berit Roald, NTB Scanpix
«Ikke en levende sjel på Karl Johan, jo!» Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Se kriminalmysterier på TV

Dette er kanskje litt ekkelt, men samtidig en sannhet: I påsken synes vi det er ekstra moro å se på at noen blir drept, for så å studere den påfølgende prosessen hos politiet. Denne påsketrenden er faktisk så utbredt at også melkekartongene tapetseres med lumske hendelser!

Den hellige påsekosen er for øvrig ikke et faktum før mørket senker seg og påskekrimen dukker opp på skjermen. Det er ofte knyttet spenning til «årets påskekrim», men det er ofte flere serier å velge mellom. Her er det bare å velge og vrake! Hvis du ikke er spesielt engasjert i kriminalmysterier, kan det være lurt å øve litt. Hva er viktigst, påskekos eller dine personlige preferanser? Jeg tror du vet svaret.

PS! Hvis du synes det er vrient å komme i gang med TV-tittinga, finnes det en ålreit veiledning her!

Foto: Sara Johannessen, NTB Scanpix
Det er ganske kjipt å gå glipp av påskens kriminalmysterier, for å si det sånn. Foto: Sara Johannessen, NTB Scanpix

Drikk alkohol utendørs

En nistepakke pleier å smake ekstra godt når den nytes utendørs, sies det. Vel, overraskende nok gjelder dette også for alkoholholdige drikker. Mange benytter anledningen til å utforske dette fenomenet når påsken setter inn – og det er her kosen kommer inn i bildet. Årets første øl utenfor husets fire vegger har ekstra stor betydning, nemlig. Helst bør det være såpass kjølig at man har behov for å legge et varmende teppe i fanget. Ullteppe og ølglass er en ganske helsprø kombinasjon, skal jeg si deg!

Hvis du sitter sammen med noen venner, bør du få en av dem til å knipse et bilde av deg – slik at påskekosen kan dokumenteres i sosiale medier. Dette er nesten like viktig som selve kosen!

Formuleringstips: «Nyter årets første utepils! #utepils #påske #kos #ferie»

Foto: Thomas Bjørnflaten, NTB Scanpix
Det er mange fordeler med å nyte ølen sin utendørs. Eksempelvis ser det ganske stilig ut når man løfter glasset mot sola. Foto: Thomas Bjørnflaten, NTB Scanpix

God påske!