Den nye Superpipen i Wyller-løypa er en av verdens beste halfpiper.

Den nye Superpipen i Wyller-løypa er en av verdens beste halfpiper.

Hvor har det blitt av halfpipene?

Norske skianlegg lager ikke halfpiper lenger. Den nye superpipen i Wyller-løypa kan derfor bli redningen for norske halfpipekjørere.

Publisert: 11:55 18 February, 2012

– Det er dritkjipt, sier Fredrik Austbø, en av Norges fremste halfpipekjørere, om parkelementets gradvise bortgang fra norske slalåmbakker.

**Se VM-finalene i halfpipe fra kl 15.40 i nett-TV eller på NRK2.

Trysil og Hemsedal – to av landets største alpinanlegg – har droppet å bygge parkelementet i terrengparkene sine de siste årene, og flere andre terrengparker har fulgt etter.

– De (halfpipene) er for vanskelig å bygge, virker det som. Jeg tror alpinanleggene ikke gidder å bygge halfpipe når de uansett får folk i bakkene sine, sier Austbø.

Les også: Ingen nordmenn til halfpipe-finalen

Populært parkelement

Halfpipen i Vancouver-OL

Halfpipen fra Vancouver-OL i 2010.

Da snowboardsporten ble viden kjent på midten av 1990-tallet, var halfpipen snøbrettkjørernes yndlingselement. Profilerte halfpipekjørere som Terje Håkonsen og Daniel Franck gjorde halfpipekjøring svært populært blant landets snøbrettkjørere, og halfpiper blomstret frem i landets store alpinanlegg.

På verdensbasis er halfpipen fortsatt populær. Shaun White er halfpipekongen fremfor noen, og halfpipekonkurransen er ansett som den aller gjeveste disiplinen under X Games-lekene i USA hver vinter.

Men her i Norge, er det snødekte halvrøret nesten ingen steder å finne lenger.

Foruten den nye superpipen i Wyller-løypa, er det kun Kongsberg Skisenter som kan skilte med en halfpipe av rimelig høy kvalitet.

VIDEO: Se de styggeste fallene i snøbrett-VM!

Ikke egnet for alle anlegg

Lars Eriksen er parkbygger i Hemsedal Skisenter, og synes det er synd at det ikke bygges halfpiper lenger.

– Det er ressurskrevende å vedlikeholde en halfpipe, dessuten er det liten kompetanse på hvordan man bygger en halfpipe riktig i Norge. Anleggsledelsen har bestemt seg for å heller satse på andre parkelementer, sier Eriksen.

Austbø mener også flere av landets skianlegg tok seg vann over hodet da det ble satset hardt på halfpipebygging for cirka ti-femten år siden.

– Det ble en hype når den såkalte ”pipe-kutteren” kom. Mange skianlegg trodde de kunne lage halfpipe ved å kjøpe den, men det var jo helt feil. Det var katastrofe, sier Austbø.

En halfpipe-kutter er en snøgravemaskin som er spesiallaget for å forme og ”kutte” halfpiper.

Larsen mener halfpipe heller ikke egner seg i alle anlegg.

– Det er tidkrevende å drive en konkurransedyktig halfpipe. Den må saltes og formes jevnlig, sier Larsen.

Reiser utenlands for å trene

Dagens beste halfpipekjørere har derfor, frem til nå, reist utenlands for å få trent skikkelig på halfpipekjøring.

– Vi reiser flere måneder i året til USA for å kjøre og trene halfpipe. Her i Norge finnes det ikke gode nok halfpiper, forklarer Fredrik Austbø, før han legger til:

– Nå har vi i hvert fall fått en pipe i verdensklasse i Wyller-løypa – det hjelper veldig. Jeg tror folk kommer til å få øynene opp for pipe etter det, det hadde vært dritfett, sier Austbø.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fredrik Austbø

Fredrik Austbø savner muligheten til å kunne trene halfpipe-kjøring i Norge.

Håper på oppsving med Wyller-pipen

Landslagsledelsen håper også at den nye superpipen i Wyller-løypa kan bidra til å heve interessen og nivået på norske halfpipekjørere.

– Den nye pipen i Wyller-løypa betyr alt med tanke på rekruttering av morgendagens halfpipekjørere. Klarer vi å vedlikeholde denne pipen vil det utgjøre en stor forskjell for toppnivået i fremtiden, mener landslagsstrener Thomas Harstad.

Tags: , ,

Del "Hvor har det blitt av halfpipene?"
 
 • Er det bare snø i denne pipen eller er det en struktur under?

  • Tipper den er gravd slik i terrenget. Slik er det med den lille pipen i Tryvann. Det krever jo mye mindre snø.

   • Anonymous

    Den er gravd og sprengt ut i sommer. Jeg vet det for jeg bor rett ved siden av. De har ødelagt et flott skogsområde og sprengt unna alle knausene for å få det til. Pengene ruler…

    • Anonymous

     Helst skulle vel Norge vært bare skog og ingen ting annet? Vær glad for at det blir investert i idrettsanlegg som kommer både bredde- og toppidrett til gode. Men du er vel mest opptatt av din egen utsikt…

     • Anonymous

      Ikke primært opptatt av min egen utsikt, men opptatt av den skogen jeg har levd i; alle dyrene som bodde der, all blåbæra jeg plukket der, all mauren jeg traff der, kort sagt naturen. Har du hørt om den? Den pleide å være her…

      • Anonymous

       Nå må du gå 200 meter lengre bort for å finne akkurat det samme? Er selv et friluftsmenneske, men ser ikke problemet i at et lite område skog rett ved bebyggelsen brukes til idrettsanlegg.

      • Anonymous

       Ja la oss heller sitte på en stubbe å spikke tre sleiver….la nå de få lage noen ting som folk kan komme seg ut å røre seg litt i…så får du jeg heller gå lit lengre for våres bær og mauer….så får vi beveget os litt mere vi også. 

 • Forvirra

  Hvorfor får ikke jeg som lisensbetaler lov til å kommentere Iran saken?

  NRK har på ingen måte LOV til å åpne for noen og stenge kommentarmuligheter for andre saker.

  Enten er alt åpent, eller så er alt steng. NRK.. fiks opp i det..

  • Det er ikke lov å kommentere artikkeler som kan gi mange politiske ukorrekte kommentarer. Men konflikt mellom syklister og bilister vil alltid være et kjærkomment tema for kommentering.

  • Anonymous

    Selvfølgelig har NRK _LOV_ til det, herregud..

   • Forvirra

    Nei de har ikke det.

  • Anonymous

    Selvfølgelig har NRK _LOV_ til det, herregud..

  • Anonymous

    Selvfølgelig har NRK _LOV_ til det, herregud..

  • Anonymous

   -HELT ENIG MED DEG DER… Det samma har jeg klaget på og har sendt flere forespørsler uten aldri å få så mye som ett pip til svar fra NRK.!!! Jeg har konkludert med at de rett og slett driver sensur av aktuelle saker som er mere nyhets basert og ikke kultur baserte saker. I ett yttrings fritt og fritt talende land som Norge så har denne “statlig eide kanalen NRK” ikke villet gjort det mulig for folk å yttre meningene sine her slik det skal være og burde gjøres. NRK SUGER OG ER NOEN UDEMOKRATISKE MØKKA FOLK!

 • Anonymous

  Det er vel ikke snakk om å gidde men det er en dyr afere og tidkrevende å lage for skianleggene.

SERIER PÅ P3.NO