Tok med seg teltet og flyktet til skogs

Kunne du bodd midt i «tjukkeste granskauen»? Andreas Tempel flyttet til skogen for å slippe unna et materialistisk liv i Oslo. Møt virkelighetens Doppler.

Dette er ikke en historie diktet av Erlend Loe. Dette er en sann historie fra Andreas Tempels noe uvanlige liv. I 2014 slo han opp teltet sitt i skogen på Kringlefjell i Oslo, og der ble det stående gjennom en sommer, en høst, en vinter og en vår. Helt til det en dag ble fjernet av kommunen.

– Å flytte ut i skogen var egentlig ikke et valg for meg, det bare ble en naturlig ting å gjøre, forteller Andreas.

Flukten fra forbrukersamfunnet

33-åringen har ikke bare navnet Andreas til felles med hovedpersonen i Erlend Loes bøker om Andreas Doppler. I likhet med romanfiguren som bestemmer seg for å ta en pause fra familie, jobb og Oslogryta til fordel for skogen og elgkalven Bongo, er Andreas kritisk til det moderne forbrukersamfunnet.

Bli med Andreas og Leo Ajkic, programleder i P3 sjekker ut, til skogen der Andreas bodde:

Hvor mye penger har du brukt på klær den siste uka? Hvor mye betaler du i måneden for å bo der du bor? Når byttet du ut mobilen din med en nyere modell sist? Å jakte etter materielle goder og penger er ikke noe Andreas vil bruke tiden sin på. Ute i skogen fant han ut hvor lite han faktisk trengte for å leve det han beskriver som et ganske komfortabelt liv.

– I den vestlige kulturen er vi veldig opptatt av det materielle. Så finnes det folk som sier den fysiske verden ikke er noe annet enn en illusjon, men det er kanskje å ta det litt for langt. Jeg vil heller si at det materielle kan blende oss, sier Andreas, som mener vi glemmer at det finnes noe annet enn penger og ting der ute.

Tror mange føler et ubehag

Forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO tror mange kjenner seg igjen i tankegangen til Andreas.

– I vårt friluftsliv ligger en glede og tanke om å kunne klare seg med lite. Det er mange som opplever glede ved å være i naturen og leve av det man har med i sekken, om det så bare er på en søndagstur, sier Ingun.

Politisk sett har det å øke kjøpekraften vært, og er fortsatt, et mål for Norge. Ingun mener at veksten i stor grad omtales som positivt fordi det er med på å sikre økonomien og sysselsettingen i landet. Men det finnes også ulemper. Et stort forbruk er både forurensende og det fører til sløsing. Forbrukerforsker Ingun tror det voldsomme forbruket vi har i Norge gir en følelse av ubehag hos mange.

– Nordmenn kaster mye mat, men jeg tror ikke de gjør det med glede. Jeg tror tanken på at det ikke er riktig å kaste mat, føles ubehagelig for mange.

Tilbake til naturen

Som de fleste andre nordmenn har Andreas gang på gang fått høre setningen «Norge er et av de rikeste landene i verden», men han er ikke nødvendigvis enig.

– Sett fra et materialistisk perspektiv stemmer det. Ved hjelp av handel og olje kan vi skaffe oss alt vi trenger, men det betyr ikke at vi er rik på lykke eller spiritualitet, sier Andreas, som mener vi ikke er flinke nok til å stoppe opp i hverdagen og tenke over hvordan vi bruker livene våre.

– Vi begynner på skolen når vi er seks år, så følger videregående, kanskje militæret og deretter ut i jobb. Vi har ikke tid til å stoppe opp og spørre hvorfor er vi her? Hva er vitsen? Er det meningen at vi skal produsere så mye som mulig, komme oss fram og jobbe for å få det komfortabelt som gamle?

Andreas flyttet ut i skogen for å finne svar på noen av spørsmålene sine. For han er ikke svaret å jobbe for andre og bruke lønna på å leie et sted å bo. Han ønsker å være fri, selv om det betyr økonomisk fattig.

– Jeg har hatt et par jobber jeg har trivdes i, men det er vanskelig for arbeidsgiver å imøtekomme folk som meg, som ønsker å være fri. Jeg ønsker å bruke alle kvalitetene mine, men i det effektivitetssamfunnet vi har i dag er det ønskelig at du bare bruker det du er best til, sier Andreas.

Leo lurer på hvordan Andreas tjener penger:

Ulv søker flokk

Friluftsloven satte en stopper for Andreas sitt liv i skogen. Til tross for at det ikke er lov å telte der i mer enn to døgn om gangen, fikk teltet stå i rundt ett år. Men en dag hadde kommunen ryddet teltplassen. Akkurat nå bor Andreas i et hus, men snart håper han å finne et nytt fristed for folk som ikke føler seg hjemme i en A4-tilværelse.

Er du en ensom ulv eller er det flere med samme livsstil som deg?

– På et tidspunkt var vi fire stykker som bodde på teltplassen, sier Andreas, som godt kan identifisere seg med en ulv, men ingen ensom ulv.

– Ulven er den som bryter ut av ulveflokken. Ulven gjør det ikke for å være ensom, men for å oppsøke en annen flokk, sier Andreas.

Han stakk fra samfunnet han levde i for å finne en ny flokk. Den tror han at han er i ferd med å finne.

– Det vil være en flokk som tenker litt mer i samme bane som meg selv. Vi skal skape et fristed sammen hvor vi kan leve tett på hverandre og naturen, sier Andreas.

Storforbruker uten at du vet det?

Forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp tror mange får en dårlig følelse av å bruke masse tid og penger på ting de strengt tatt kunne klart seg uten. Foto: HIOA
Forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp tror mange får en dårlig følelse av å bruke masse tid og penger på ting de strengt tatt kunne klart seg uten. Foto: HIOA

Forbruksforsker Ingun tror mange ville hatt glede av å prøve og klare seg med mindre og se hva det gjør med dem. Hun har snakket med flere som blant annet har gitt seg selv kjøpefrie perioder der de ikke har kjøpt klær. Mange fortalte at de satt igjen med helt andre erfaringer enn de hadde sett for seg på forhånd.

– De opplevde å få bedre tid, og de ble flinkere til å kle seg fordi de måtte være kreative og bruke det de allerede hadde, sier Ingun.

Hun tror mange kunne kjøpt seg mer tid dersom de hadde brukt mindre tid på å handle.

– Forbruk tar faktisk mye tid. Du bruker ikke bare tid i butikker, men det tar også tid og krefter å vedlike holde det du eier.

Hun tror også det finnes flere antimaterialister der ute som likevel er storforbrukere, kanskje uten at de tenker over det.

– Forbruk gjelder ikke bare fysiske ting, det er også varme, strøm og vann. Det er kanskje noe i ikke nødvendigvis tenker over, men som likevel koster. Det er stor forskjell på om du tar du en varm dusj i et kvarter eller noen minutter, og om du dusjer flere ganger om dagen betyr det mye for totalforbruket, sier Ingun.

 • Erik Sørgaard

  Vi blir aldri enige om et kollektivt overordnet mål, men som individer i et liberalt demokrati kan mann leke viking hvis naturen virkelig kaller. Flame on brother!

 • Linda Irene Lie

  Hei Andreas du er alltids velkommen tilbake til Lindbo Pensjonat I Sigdal. For de som ikke vet det,har jeg nå bodd langt inn i skogen på en forfallen gård uten strøm og innlagt vann i 1 år snart. Og jeg tar imot flere. Eneste kriteriet er at du er så glad i dyr at du vil leve vegetarisk, at du er en fredelig person som ønsker over tid å bli selvforsynt uten å drepe.

  • Zeus Fagervold

   Takk for en god latter!

   • John Calvin

    Du bør ikke le av folk som ønsker å leve enkle liv i ro og fred. Du kan mene hva du vil om dem, men én ting er sikkert: Du vil aldri oppleve at noen av disse plager deg, spotter deg, ler av deg, er i veien for deg eller misunner deg.

    Dette er fredelig mennesker og du burde se opp til folk som velger å hoppe av et samfunn som dessverre er i full galopp.

    • Linda Irene Lie

     ☺ ☺

  • Georg Ianke

   Ingen mangel på ambisjoner, skjønner jeg. Å rydde jord til selvberging er ingen liten oppgave, om du får lov av kommune/grunneier. Er en del generasjoner før deg som kan fortelle mye om dette. Så spørs det om du klarer å dyrke alt du trenger til et tilstrekkelig næringsinntak der du holder til uten drivhus. For ikke å snakke om å holde deg med klær uten å drive jakt eller holde husdyr. Lett å romantisere det gamle livet på bygda og urfolks levevis. Menneskeheten har slitt med helseproblemer i tusenvis av generasjoner som følge av dårlige levekår og mangelfull ernæring. Jeg ønsker deg lykke til. De fleste, meg inklusiv, har nok andre ønsker i livet enn å prøve vegansk selvberging.

   • Linda Irene Lie

    Vegetarisk. Ikke vegansk.
    Jeg har høner for egg og lager ost av melk.Egen ku blir det når vi er flere om ansvaret for alt ☺
    Drivhus skal bygges.
    Og små koier.

    • Georg Ianke

     Hvordan vil du drive drivhuset? Ved om vinteren?

     • Linda Irene Lie

      Hei Georg.Drivhuset vil ikke være igang om vinteren.

  • Lars Andersen

   Må jo drepe planter for å overleve. Og rovdyr må drepe andre dyr.
   Som en kokk sa en gang: Ethvert måltid han serverer er død på en asjett.

  • Isak Teddy

   det høres helt fantastisk ut 😀

 • Det hører ut som det er flere fordeler enn ulemper å leve som i steinalderen ute i skogen. Skulle jeg bodd ute i villmarka ville jeg funnet et sted langt ute i skogen og laget meg ei stor godt kamuflert jordhytte. Jeg liker å være i skogen men hver gang jeg går på skogstur for å overnatte blir jeg ekstremt varm og svett. Hadde jeg bodd ute i skogen hadde jeg sluppet det.

  • Linda Irene Lie

   Jordhytte høres bra ut .

  • Joakim

   Da kommer staten og knuser stedet ditt med en bulldoser og kaster deg i fengsel da du ikke kan betale boten dem gir deg.

 • Odd Ragnar Ork Kjellström

  Jeg tenker at friluftsloven er med på å nekte oss å nyte friluften…………

  • Tore Wik

   Prøv det samme i de fleste andre land.
   Allemannsretten er unik for Norge, det er ikke mange andre land du kan gå fritt og sette opp telt nærmest hvor du vil på andres eiendom (utmark)

  • Jan Thomas

   Neppe, du må bare flytte på deg innen tidsfristene

  • StianY

   Nei, den er der for at folk ikke skal sette opp telt på permanent basis – slik at andre også kan. Det er en rett som sikrer deg muligheten til å ferdes i villmarka, og sette opp teltet ditt der du vil – siden permanente teltbosettinger er forbudt så kan det hende du finner en god plass til teltet ditt.

 • Daniel Løvlien

  høres ut som det er det gode liv, uten mas og store forventniger.
  Men tror jeg vil kjøpt meg noen mål med land/skog, og så bodd i naturen, da er det jo ditt eget:;))

  • Andreas Jakobsen

   Ingen kan eie land. Det er en idiotisk ting mennesker tror de kan.

   • kjetilm

    Det har gått lukt åt helvete med veldig mange mennesker opp gjennom som ikke har godtatt konseptet om eiendomsrett, for å si det sånn…

   • Thomas Hansen

    Jo… det går faktisk an. Man betaler en pris og får et skjøte, som er et bevis på at man er eier av det området som er beskrevet i skjøtet. Slik eier man land og slik er det… uansett hva du mener om det.

   • Det er ikke bare mennesker som tror de kan eie land. Eiendom og territorier er noe nesten alle pattedyr er utstyrt med. Har du en katt kommer ikke andre katter på besøk fordi da «eier» katten din det huset. Andre dyr er ganske gode på å respektere hverandres territorier så da synes jeg vi mennesker også burde det.

   • Marius Hansen

    Jeg kan spise penger 🙂

  • Joakim

   Før du kan kjøpe ditt eget land må du jo leve som slave halve livet ditt eller mer for å få råd til dette landet. Man kan med andre ord ikke velge å leve i frihet, man må først kjøpe seg fri fra samfunnet, egentlig blir man aldri fri… Samfunnet eier oss fra vi blir født.

 • Jonna Klonteig

  Respekt Andreas ❤😀💪👍!! Håper jeg møter deg i skogen en dag

 • Epikorus

  I Approve This Message

 • Hermod Bjørklund

  Uten tvil at nærhet til naturen gjør at man blir mer spirituell. Da jeg bodde i en skyskraper i Hong Kong lagde jeg «nordlys» på veggen med lyset fra en lampe også filtrerte jeg lyset gjennom en stråhatt og på veggen. Der var det ikke mulig å gå ned til havet engang, alt for innebygd med gjerder og murer og betong. Det føltes utrolig unaturlig for meg, siden jeg var vokst opp i Nord-Norge. Det er veldig mange mennesker som lever i slike kolonier i betongbyer. De setter aldri sine føtter på naturlig gress engang. Ikke rart folk blir sprø i hodet sitt. Nå bor jeg langs havet i Nord-Norge igjen, ser nordlyset hver kveld, og går ut i naturen når jeg vil. Frihetsfølelsen er fantastisk, men den viktigste friheten kommer innenfra.

 • Nickolas Tomasgaard

  Det var vel mer enn bare skog som definerte mannen Doppler…

 • Alisa Johansen