-Vi er utlendinger. Alle ser jo det.

De har lært veldig mye om norsk kultur og tradisjon, men vet at de aldri vil føle seg som nordmenn. Leo og U-landslaget oppsummerer reisa si.

I åtte episoder har Leo Ajkic dratt med seg AP, Jamal og Soya på en reise for å oppleve det typisk norske, gjennom øynene til ekte utlendinger. På tirsdag gikk den siste episoden av Leo & U-landslaget på NRK3.

Det er ingen tvil om at gutta har vært gjennom mye, og blitt enda bedre kjent med Norge, men de konkluderer med følgende etter siste episode: De vil alltid føle seg som utlendinger.

– Jeg føler meg ikke norsk, men jeg føler at Norge er endel av meg. Jeg har jo bodd her halve livet, sier AP.

Det handler bare om å passe inn og ikke kræsje.

– Jeg føler det samme, gutter. Jeg kommer til å være utlending for alltid. Jeg er ikke født her. Men jeg føler jeg er integrert uten å bli en som de. Det handler bare om å passe inn og ikke kræsje. Pluss minus batteri, du vet, sier Leo.

Soya sier det på denne måten:

– Jeg kommer aldri til å bli norsk. Aldri. Vi er utlendinger. Alle ser jo det. 

Hva har dere lært da?

Soya: – Jeg har lært å utfordre meg selv mer. Jeg har lært at Norge hjelper alle uansett hvordan de har det, med sosialpenger og sånn. Jeg har lært å takle problemene mine på andre måter, og at det ordner seg så lenge man har gode venner. Vi har hverandre og gir hverandre råd.

AP: – Alle situasjonene har vært utfordrende, og jeg har fått mange nye erfaringer. Spesielt det med å realisere oss selv, det visste jeg ikke så mye om før U-landslaget.

Jamal: – Jeg har lært å se Norge på en annerledes måte. Jeg er ikke så usikker lenger. Jeg føler meg trygg i Norge og vet at det alltid er noen der for å hjelpe hvis jeg trenger det.

Leo: – Jamal er nok den som det har skjedd mest med gjennom serien. Han har blitt mer tolerant og er mer “du må gjøre mot andre som du vil at de skal gjøre mot deg” nå.

Les også: Før hatet jeg homofile

Har dere oppdaget noe nytt om nordmenn?

AP: – Jeg ble veldig overrasket over hvor sosiale de kan være. I Nord-Norge var de skikkelig keen på å snakke med oss og de var veldig gjestfrie. I Oslo og sånn er folk så opptatt av seg selv og karrieren sin, mens der oppe virket det som om folk tar seg mer tid til å snakke med hverandre og ikke ta alt så alvorlig. Det var fint.

Soya: – Jeg har skjønt mer av hvorfor de er så glade i å gå på tur. Det er de stolte av, og det kan jo være gøy. Litt kjedelig av og til, men gøy hvis man drar med venner.

Jamal: – Jeg syns de er hyggeligere nå enn tidligere. De er liksom mer åpne enn før, men det er kanskje fordi de kjenner meg igjen fra tv.

Hva har vært det beste med reisa?

Så satt vi der som fire venner som har opplevd mye sammen.

Soya: – Å være med på det her. Alt er så gøy og spennende. Jeg har ikke vært noe særlig rundt i landet før, og vi har fått reist mye.

Leo: – Å være sammen med gutta, oppleve ting og sjekke ut tradisjoner.

AP: – Det må være sydenturen og rappelleringen. Sydenturen var det siste vi gjorde sammen. Da kom alle kreftene sammen, på en måte. Det var fint, men også litt trist. Så satt vi der som fire venner som har opplevd mye sammen.

Jamal: – Å reise helt nye steder og oppleve nye ting. U-landslaget er en kanonbra gjeng. De er kjempebra gutter, og det var mye lettere å gjøre nye ting sammen med de.

Den verste opplevelsen?

Dagsen er helt fucked.

Soya: – Rappelleringen fra SAS-hotellet. Jeg trodde jeg skulle dø. Og Dagsen. Dagsen er helt fucked.

Leo: – Rappelleringa! For første gang i livet tenkte jeg: Hva er det jeg holder på med? Skal jeg gjøre hva som helst for tv?

Les mer om rappelleringa og se videoklipp her!

AP: – Det må være NAV. Det var mange der som var skikkelig deprimert. De var langt nede på grunn av systemet. Det var ganske nedverdigende.

Jamal: – Jeg visste ikke at det fantes et så forferdelig sted som Dagsen i Norge. Det skal være verdens beste land å bo i, og så skal folk slite sånn som det der.

Dere får “ekte utlending” til å høres ut som en superkraft. Hvor fett er det?

Soya: – Haha. Man kan bruke det som et frikort for å slippe unna nynorsk. Jeg føler at det er kult å være ekte utlending, men det kan også være kjipt. Folk er jo redd for deg. Folk tror man er skummel og at man er gangster. Jeg skjønner ikke hvorfor det er sånn at folk tror at alle utlendinger er banditter?

Folk tror at man er gangster.

AP: – Når vi sier “ekte utlending” er det positivt, men det er egentlig ikke så fett heller. Det er viktig at det ikke går ut over integreringsprosessen, man må jo fungere i det norske samfunnet. Men vi har jo en annen oppvekst.

Leo:  – “Ekte utlending” handler om å keep it real. Vi må kunne være stolte av hvor vi kommer fra, uansett om vi bor i et annet land.

Hvordan har livet forandra seg etter at dere ble med i serien?

Soya: – Folk vil ta bilder og jeg får mer jobbtilbud. Jeg har fått prøvd meg litt på andre ting, blant annet jobbe i norsk restaurant. Folk kommer bort og hilser på gata. Det gjelder voksne også, og det er mange gamle folk som smiler til meg. Jeg syns det er cool. Det er bra at vi får vist at vi ikke er skumle, men bare ungdommer som liker å ha det morsomt.

Minst 500 nye venner på facebook..

AP: – Jeg har fått veldig mye oppmerksomhet. Minst 500 nye venner på facebook, og mange meldinger fra folk som skriver at de har samme bakgrunn og vet hva vi går gjennom. Veldig mye god respons.

Jamal: – Uansett hva jeg gjør så kommer det folk bort til meg og hilser. Jeg får nye venneforespørsler hele tida på Facebook og jeg bruker nesten aldri mine egne penger når jeg er ute på byen.

Hva tar dere med dere videre fra U-landslaget?

Juletre er cool.

Soya: – Kanskje det å gå på tur, og kanskje prøve å holde litt mer på noen tradisjoner. Jeg hadde jo norsk stefar før og da feiret vi jul på den norske månen. Vi gikk rundt juletre og sånn. Juletre er cool.

AP: – Å være på en oljeplattform gjorde stort inntrykk på meg. Det er jo det som har gjort Norge til Norge. Jeg fikk veldig lyst til å jobbe på plattform etter å ha vært der.

Jamal: – Jeg skal fortsette å gå tur i skogen. Det var fint å komme seg bort fra by og støy og det der. Jeg skal faktisk gå tur på søndag med sønnen min, kanskje til og med overnatte.

Leo: Det er mye som har fått meg til å tenke. Sånn som for eksempel etter gay parade. Skal man være direkte og si “Jeg liker deg ikke, jeg liker ikke det du tror på” og snakke om det,  eller skal man holde det skjult, aldri ta opp noe og late som man liker folk? Det blir et dilemma. Jeg håper folk skjønner at Jamal har ekstreme holdninger fordi han kommer fra et ekstremt sted.

Leo om serien

Leo Ajkic håper at folk som har fått et bedre inntrykk av utlendinger i Norge etter serien, og at folk slutter å generalisere så mye.

-Vi er innvandrere, men vi er akkurat like forskjellige som alle andre nordmenn. Det er jo for eksempel ikke sånn at alle nordmenn har noe med ABB å gjøre, bare fordi de er norske. Jeg håper folk gir utlendinger en sjanse, og syns at gutta mine er kule og at de forstår seg litt mer på dem.

Hvordan har det vært å lede gutta?

– Det har vært utrolig fint. Av og til skulle jeg ønske jeg slapp å gjøre alt som gutta måtte gjøre, men det er liksom sånn at de blir med hvis jeg blir med. De bryr seg ikke om autoriteter, men om at det er noen der som de kjenner. Jeg vet at Jamal aldri ville blitt med på gay parade hvis jeg sendte han av gårde og sa “nå møtes vi om en halvtime så skal du fortelle hvordan det var”. Vi har gjort alt sammen.

Håper på mer

Mange har etterspurt en sesong til på sosiale medier, og det er noe alle i U-landslaget kunne tenke seg.

Vi kommer jo til å bli gamle i dette landet en dag.

– Jeg har kjempelyst til det, hvis jeg kan. Jeg håper folk spør om mer, og maser, slik at det kan bli noe av! Det er mange ting vi har igjen å utforske. Vi har for eksempel ikke besøkt gamlehjem, og det er viktig, vi kommer jo til å bli gamle i dette landet en dag. Vi har ikke vært i fiskebåt, og vi har ikke sjekka ut bondelivet, sier Leo.

Her kan du se alle episodene av Leo & U-landslaget, eller sjekke ut Soyacam!