AUFer og rånebabe

– Råning er sikkert like absurd for Oslofolk som det er for oss å sitte på cafe, sier Linda fra Utkant. Du møter henne i kveld på NRK3!

I siste episode av Utkant drar Kristoffer Reinsfelt Arnesen til Rødberg i Buskerud for å sjekke ut hva Linda Sevlejordet og vennene hennes driver på med her.

Linda er elektrikerlærling, ungdomspolitiker i AUF og har råning som favorittsyssel. Hun skjønner at endel syns det virker som en snål kultur, men i Rødberg er det endel av bygdelivet som alle er kjent med.

Ikke sett ned på

–  Det er veldig sosialt å råne. Det går litt fort for seg av og til, men grunnstarten for råning er jo bare å stille seg på en plass, line-opp noen biler og stå i ro og prate. 

Hvordan fungerer komboen ungdomspolitiker og råner da?

Råning er en stor del av bygda vår.

– Man må være litt forsiktig, selvfølgelig. Men det er ikke så stivt i bygda. Råning er en stor del av bygda vår, og det er veldig få som ser ned på det. Du må jo kunne gjøre det du vil selv om du er ungdomspolitiker.

Linda har bare godord å si om råning, og mener at man blir ekstra godt kjent med hverandre når man sitter fem stykker i en trang bil. Hun er likevel ikke i tvil om hva “byfolk” mener om aktiviteten;

De syns nok vi er jævlig harry.

– De syns nok vi er jævlig harry. Det er sikkert like absurd for dem, som det er for oss å handle klær og sitte på cafe. Hvis de bare hadde vært med på noen rånerunder så hadde de kanskje skjønt det. Men de ser nok på det som å kaste bort tid.

Politisk engasjement

Kristoffer Reinsfelt Arnesen får altså oppleve rånekulturen på tett hold, i tillegg til å bli med Linda på jobb, på bygdefest i gapahuk og på møte i AUF.

Hovedmålet med å engasjere seg politisk er å prøve å få mer til å skje i bygda, slik at unge folk velger å bli i istedenfor å dra. Det er ikke så mange som har blitt igjen i Rødberg fra kullet Linda gikk ut sammen med fra videregående.

Og når de først drar, så er det sjelden de kommer tilbake igjen.

– Det har jo mye med utdanningsvalg å gjøre. De som har praktiske jobber blir igjen her, mens de som vil bli noe annet en snekkere og elektrikere og så videre drar ut. Og når de først drar, så er det sjelden de kommer tilbake igjen. 

I ukedagene merker Linda godt at det er lite som skjer i bygda, men i helgene er det mange av vennene hennes som kommer hjem fra studiestedene sine.

Når alle drar

Hvordan er det å bli igjen når så mange drar?

– Jeg har tatt mitt valg. Det har aldri vært noen andre alternativer for meg. Men folk må jo få bli det de har lyst til å bli, og jeg skjønner at boplass ikke skal bestemme det valget. Jeg må bare være litt mer kreativ i ukedagene for å ha noe å drive med.

Programleder Kristoffer Reinsfelt Arnesen likte seg godt i Rødberg, og syns det var litt som å være i en tidskapsel, tilbake til det seine 80-tallet.

– Og det mener jeg på en bra måte altså. Særlig hotell/bar/disko/reastaurant/biljard/ bryllups-lokalet på Rødberg hotell fascinerte meg. Flerbruk på høyt nivå!

Kristoffer er godt kjent med rånekulturen fra egen oppvekst på Krokstadelva, (stedet som har fått en egen DJ Broiler-låt), utenfor Drammen.

Ingrediensene er og blir; bygda, biler, jenter, musikk, alkohol og fart. En evig slager.

– Etter 5 år som nattevakt på Statoil Service Mjøndalen har jeg fått et unikt dypdykk i det som må være tusen sosialantropologiske prosjekt verdig. Litt søtt at den kulturen på en måte har stått stille siden 50-tallet. Ingrediensene er og blir; bygda, biler, jenter, musikk, alkohol og fart. En evig slager.

Gått glipp av en Utkant-episode? Se alle her!

Få med deg siste episode av Utkant på NRK3 klokka 22.00 i kveld!