nrk.no
Aden har mørkt halvlangt hår og kort mørkt skjegg. Han smiler og drar hånden gjennom håret mens han lener hodet bakover og holder en hånd på mikrofonen.
Alle foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Aden Foyer - Live, Slottsfjell

Fersk popstjerne som trenger mer livetrening

Aden Foyer sine pophits er skikkelig fengende, men utenfor studio har de en del å gå på.

Fjorårets gennombruddsvinner på «P3 Gull» er nok fortsatt et ukjent navn for mange. Aden Foyer, eller Jonas Engelschiøn Mjåset, som han egentlig heter, tok steget fra EDM-produsent og DJ til popartist for bare to år siden.

I 2022 gikk 27-åringen viralt på TikTok med låta «The Ballet Girl» og ble spellemannsnominert med EP-en med samme navn.

Unik stemme som halter litt

Popmusikken han lager er moderne, fengende hitmusikk. Men han henter også fra både 60- og 90-talls-populærmusikk. Det resulterer i låter som hører hjemme på dagens lister, samtidig som de har et særpreg. Den dype, balladiske vokalen hans står for mye av det særpreget.

Det var derfor veldig synd at nettopp vokalen ikke nådde helt opp under Slottsfjell-konserten.

Aden ser ned mens han holder et godt grep rundt mikrofonen og stativet.

At Aden Foyer har god sangstemme, er det ingen tvil om. Men det tok tid før han fikk varmet den skikkelig opp, og han måtte til og med ta seg litt vann under andre låt.

På de mest anstrengte partiene, når stemmen fikk presse seg rett opp fra brystet, hørtes det skikkelig bra ut. Andre ganger virket det som han slet med vokalteknikken, og enkelte ord og tekstlinjer druknet nesten i både riffing og klimpring fra gitar, bass og synth.

Flere ferske låter

Artisten fra Asker arbeider med et album, kunne han selv fortelle, og brukte Slottsfjell til å teste ut tre låter publikum aldri hadde hørt før. En av dem, som snart skal ut, var den sterke balladen «My Brother, I».

En ærlig og følelsesladd sang om sorg som ble fremført nøkternt sammen med bassisten. Selv ispedd et par knekk i stemmen ble det ganske rørende, selv om publikum ikke fikk noe videre kontekst om hvem sangen faktisk handler om.

Alle de nye låtene fikk god respons, men det var de store låtene «Galileo Galilei», «Queen of the Night» og selvsagt «The Ballet Girl» som folk ventet mest spent på.

Sjarmerende, men reservert

Det var også her konserten satt best. Kanskje har han fremført disse flere ganger, kanskje løsnet ting når publikum sang med og gjengjeldte de småkleine kjærlighetserklæringene som kom fra scenen gjennom showet.

Artisten virket varm og søt, og kanskje til og med litt nervøs.

Sangene ble fremført smilende, med lette dansetrinn som nærmet seg en koreografi, og mye inderlig holding av høyrehånda på brystet. Etter noen sanger med dette begynte man likevel å ønske at han skulle nærme seg publikum mer enn å bare instruere dem til å klappe i takt.

Publikum står fremfor Aden på scenen.

Mellom låtene snakket han flere ganger om at dette var hans andre konsert i Norge, han roste publikum for å møte opp og vitset litt om å gå av scenen før «The Ballet Girl» var spilt.

Under låtene manglet likevel følelsen av at han sang rett til oss som var der og skapte skikkelig kontakt, som ville fått konserten til å føles mer ekslusiv.

En følelse som et publikum som hadde trosset trusler om skikkelig stygt vær hadde fortjent.

Fikk med publikum

Dystopiske værmeldinger meldte nemlig om styrtregn akkurat under denne konserten så sent som dagen før, og selv om det regnet ikke dukket opp, var det nok mange som hadde lagt vorspielet hjemme.

De som var på området flokket likevel til konserten, sang og nynnet med.

Tre bilder av Aden i svart-hvitt ved siden av hverandre. Han smiler mens han holder rundt mikrofonen.

Det løftet opp en artist som viste både realisert og urealisert potensiale som popstjerne.

Han er tross alt en sjarmerende type, Aden Foyer, selv om denne sjarmen hadde hatt godt av å støttes opp med litt mer styrke i det musikalske.

Senere i juli opptrer Aden Foyer på festivalene Malakoff i Nordfjordeid og Høllafest i Svolvær.

Tekst: Sofie Martesdatter Granberg
Foto:
Kim Erlandsen, NRK P3

FESTIVALSOMMEREN 2024:

SISTE ALBUMANMELDELSER:

Siste fra P3.no: