nrk.no
Cezinando - «Samtidig»

Cezinando på evig søken

Cezinando er tilbake med EP-en «Samtidig». Den byr på mer melodisk og tekstlig offensiv rap.

To år har gått siden vi sist hørte fra Cezinando – i alle fall musikalsk.

Hans forrige album, «Et godt stup i et grunt vann» vant to Spellemannpriser og var en leken og sprelsk hiphop-plate godt hjulpet av Cezinandos glitrende tekstforfatteri.

Denne guttebassen er med andre ord en kar som er vant til å levere varene, og når han nå slipper ny musikk er det med en EP bestående av fem låter.  

FJORÅRETS VINNER: Cezinando fikk vant Årets liveartist-prisen på P3 Gull i fjor. Hvem vinner i år? Foto: NRK P3
VINNER: Cezinando vant «Årets liveartist» under P3 Gull 2018 Foto: NRK P3

Nysgjerrig artist

Som vanlig er superprodusent Ole Torjus Hofvind essensiell for sounden. Denne gangen har gutta også fått med seg duoen i Smerz til å arrangere og produsere en outro på låta «Verdens smarteste person».

De fem låtene som utgjør «Samtidig» er Cezinando sånn cirka slik vi kjenner ham. Men hans stadige og påtrengende nysgjerrighet gjør at det hele tiden finnes nye ideer og eksperimentering med sjangeren.  

Middelmådig ungdomsskolestil

«Samtidig» åpner med «Adjø, farvel» – en freidig lek med 8-bit/chiptune-sjangeren, før Cez supplerer med sin karakteristiske stemme.

Melodien er tuftet på formler fra norsk folkemusikk, og er vel passende som bevisgjenstand A i den tidligere nevnte sjangereksperimenteringen. Jeg må innrømme at jeg sliter med det litt sidrumpa uttrykket denne melodien gir.

Jeg skjønner at dette skal referere til toner fra en svunnen tid, men den lyriske løsningen i refrenget gir meg egentlig bare følelsen av å lese en middelmådig ungdomsskolestil. Cezinando kan langt bedre enn dette. 

Cez på sitt beste 

Det er han heldigvis kar om å bevise relativt snarlig. På låt nummer to, «De miserable» er den nærmest selvutslettende tekstforfatteren tilbake. Forholdet til mannsrollen og egen tilkortkommenhet piffes opp med referanser til både Cornelis Vreeswijk og (Sir) Ronan Keating.

Cezinando er på en scene med svart bakgrunn. Han har på seg en rosa kjole med glitter. Han er skalla.
LIVESTJERNE: Cezinando på Øyafestivalen 2018. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

EP-ens desiderte høydepunkt kommer imidlertid i Cezinandos lek med stavelsenes egen melodi i den vidunderlige «Kokt à la mode». Det er dette denne fyren gjør best – han finner den iboende musikken i ordene, og gir et inntrykk av at låta omtrent blir til mens den går.

Som en slampoet springer han i sirkel rundt rytmer og forventninger og på sitt beste leverer han det uventede hver gang. 

Cezinando har på seg en blå dress og går over et fotgjengerfelt. Han har langt hår og store hvite briller.
Foto: Maria Pasenau, promo

Nydelig Smerz-bidrag

På «Verdens Smarteste Person» har han valgt bort høye toner og spretten ordlek med et mer brutalistisk uttrykk. Som alltid er Ole Torjus Hofvind i storform. Produksjonen er klokkeren og løfter en vokalfiltrert Cezinando frem i lyset han fortjener.

Likevel er det den Smerz-produserte outroen som virkelig stjeler showet i denne låta. Et paradoksalt sakralt punktum – eller snarere en ellipse – før Cez igjen tar over avslutningslåta «Baby Boss».

En kort og fleipete LÅT der vår mann tekstlig cosplayer en baby – men det er ikke så creepy som det høres ut. Igjen er det en lett og ledig melodi som driver låta fremover, godt hjulpet av et monotont, men velfungerende akkompagnement.  

Innfrir

EP-en «Samtidig» mangler kanskje de aller største hitene («Vi er perfekt men verden er ikke det», «Håper du har plass»), men innfrir på det man ønsker og forventer av Cezinando.

Dette er melodisk og tekstlig fremoverlent hiphop som viser en ung mann i kontinuerlig og streng selvransakelse.

Et solid tilskudd til katalogen, som forhåpentligvis bare vil vokse seg større.

«Samtidig» kommer 27. mai.

LES FLERE ALBUMANMELDELSER:

LES MER OM MUSIKK:

Siste fra P3.no: