Alle hyller diktaturet

Diktaturet har valgt sin favoritthyllest. Se den og de i andre i sin helhet.

Diktaturet er realityserien hvor unge nordmenn går med på å leve i et fiktivt diktatur i åtte dager.

Handlingen i programmet er inspirert av hendelser og trekk ved ekte diktaturer, og den sjette dagen er det duket for nasjonaldag og fest.

Diktaturer feirer nemlig også nasjonaldager, og du kan stole på at de overgår 17. mai i både pump, prakt og nasjonal stolthet. Innbyggere i diktaturer setter tilsynelatende veldig stor pris på anledningen til å hylle samfunnet sitt. Bare ta en titt på dette:

 

Feiring med mening

Diktatorer er flinke til å arrangere nasjonal- og helligdager, men feiringene ser ofte noe annerledes ut enn i demokratiske land. Styresmaktene og militæret har for eksempel en tendens til å være langt mer synlige i et diktatur. Ifølge diktatoreksperten Mikal Hem er det slik fordi storslagne feiringer i slike samfunn har en nokså spesiell funksjon:

Mikal Hem er journalist og forfatteren av boken "Kanskje jeg kan bli diktator". Foto: Bergens Tidende
Mikal Hem er journalist og forfatter. Foto: Bergens Tidende

– Formålet med helligdager i diktaturer er ofte å styrke statslederens posisjon, slik at det blir et likhetstegn mellom diktatoren og nasjonen. Diktatorer vil at folket skal føle at deres velstand er direkte avhengig av deres ledere, forklarer Hem.

I forklaringen finner vi også grunnen til at mange diktatorer innfører nye helligdager. Saddam Hussein gjorde bursdagen sin til en nasjonal helligdag i Irak og fikk dermed æren for at folk fikk fri og en ny grunn til å feire.

– Nye helligdager blir nok i stor grad innført for å understreke sammenhengen mellom diktatoren og hans undersåtters lykke. Da griper diktatoren inn i folks hverdag og gir dem en fest, sier Hem.

Han har flere favoritter blant helligdager som har blitt oppfunnet av diktatorer rundt i verden.

Diktatorekspertens favoritthelligdager

  1. BOB MARLEY-DAGEN: Valentine Strasser ble president i Sierra Leone nærmest ved en tilfeldighet og han klarte ikke å holde på makten lenge, men rakk likevel å gjøre Bob Marleys fødselsdag til en helligdag. Hem syns det er en fin dag å feire.
  2. HELDIG DATO: Den avdøde presidenten i Togo, Gnassingbe Eyadéma, overlevde på mirakuløst vis en flyulykke 24. januar 1974. Han gjorde datoen til ”Feiringen av seieren over onde krefter.”
  3. HELLIGDAGERS LAND: Turkmenistans avdøde diktator Saparmurat Niyazov var kongen over helligdager. Ikke bare gjorde han morens fødselsdag til en nasjonal feiring, men han innførte også en helligdag for boken han hadde skrevet og gjort til obligatorisk lesing for alle elever, studenter og statlige ansatte i landet. Boken ble også laget som en mekanisk statue som kunne åpne seg og spille av vers høyt. Niyazovs etterfølger fortsetter trenden med å gi Turkmenistan unike helligdager, bøker og statuer. Gurbanguly Berdymukhamedov har nemlig skrevet to bøker om den turkmenske hesterasen Akhal-Teke, og opprettet en helligdag for å hedre den edle rasen. Berdymukhamedovs favoritthest har naturligvis fått et monument for lengst.
  4. FEIRER HEMMELIG POLITI: I Sovjetunionen markerte de opprettelsen av det hemmelige politiet Tsjeka (senere kjent som KGB). Denne er med på listen over Hems favoritter fordi det er en nokså dyster ting å feire. FSB (den russiske føderale sikkerhetstjenesten) markerer fremdeles datoen i dag, i motsetning til folk flest.
  5. MUGABES MAGISK BURSDAG: Fødselsdagen til Zimbabwes diktator Robert Mugabe er ikke en offisiell helligdag, men likevel en dato diktatoren og hans nærmeste gjør mye ut av. Da han fylte 89 år for to år siden, ble 89 kyr slaktet for anledningen. I fjor fikk han en stol dekket med gull og diamanter av sine beundrere. Årets bursdag skal ha blitt feiret med 20 000 gjester – og elefant på menyen.

Nord-Korea burde kanskje også vært på listen. Ingen får til militærparader bedre:

Dette er Diktaturet:

  • En mørk reality-serie der det foregår et sosialt eksperiment.
  • 8 deltakere blir sperret inne i et fiktivt diktatur
  • 8 dager må de bo og leve i Diktaturet
  • Deltakerne har portforbud, rapporteringsplikt og ingen kontakt med omverden
  • Premien er en reise til en verdi av 100.000
  • Ingen blir stemt ut. Ingen vet hvordan de vinner konkurransen.
  • Klikk her for å bli kjent med deltakerne.
  • Se alle episoder av Diktaturet på nett her.

EPISODE 6: