P3s historie

D et var året Norge fikk sin første kvinnelige biskop, da loven om registrert partnerskap trådte i kraft, og året Tsjekkoslovakia ble til Tsjekkia og Slovakia. Det var året hele Norge fikk en ny radiokanal som var rettet mot ungdom. Petre var navnet på kanalen, og Nils Heldal som var sjefen i den nyoppstartede radiokanalen var flau i starten. Han syns det meste hørtes «utedo» ut, og at det låt alt for NRKsk. Mye har endra seg de 20 årene kanalen har vært på lufta –
både musikken, humoren, og programlederne. I P3-dokumentaren «P3s historie», kan du høre historien om hvordan det gikk da Espen Thoresen og gjengen i XL demonterte et helt hotellrom, hvordan det var for Kari Slaatsveen å ha den siste sendingen av Holger Nielsens metode, hvorfor det var sånn at Are en gang på direkten begynte å spanke Odin med et belte i Are og Odin, og hvorfor radioresepsjonen begynte med knipsingen sin. Og mye, mye mer.

Hør dokumentaren | Si din mening | P3 20 år

«Når jeg knipser i studio så bruker jeg langfingeren og tommelen, men jeg pleier også iblant å legge inn ringfingeren for å få til to knips på en gang.»
– Bjarte Tjøstheim, Radioresepsjonen

P3morgen oppsummerer 2013  (Foto Kim Erlandsen NRK
Live Nelvik, Ronny Brede Aase og Silje Nordnes står opp grydtidlig hver dag for å lage P3morgen (Foto Kim Erlandsen NRK

P3morgen oppsummerer 2013

Ronny, Live og Siljes morgener det siste året kan vanskelig oppsummeres med få ord. Her er morgengjengens personlige høydepunkter fra året som har gått.

Det lukter nytrukket kaffe i studio, der Ronny Brede Aase og Silje Nordnes er i gang med dagens sending av P3morgen. Utenfor vinduene på Marienlyst viser et svakt, rosa skjær over himmelen at solen, akkurat som lyttere over hele Norge, er i ferd med å stå opp.

Slik starer dokumentaren om P3s historie som ble sendt i begynnelsen av oktober – måneden P3 fylte 20 år. Gjennom to tiår har kanalen underholdt og opplyst, trøstet og leget, irritert og provostert. Kjente navn startet sin karriere nettopp her, men også mer ukjente stemmer har fått tale. Folket, ikke minst.

Selv om minnene lever og stemplene forblir er P3 fortsatt en gjennomtrekksarena. Et sted for ungdommen og de unge voksne, og like ofte som målgruppen skiftes ut av et nytt «kull» bytter P3 programmer, musikkstil og personligheter.

I dag er blant annet Ronny og Silje fra P3morgen med på å definere P3-hverdagen hver morgen, men da P3 ble født var de knapt nådd puberteten. I dokumentaren P3s historie fortalte de om sine største P3-minner før og etter de begynte å jobbe i kanalen, og nå som året snart er omme tar de sammen med programleder Live Nelvik en titt over skulderen for å se tilbake på de største høydepunktene fra P3morgen i året som har gått.

Idol-audition med Tone Damli

Silje: Vi begynte året med en Idol-audition mellom Yngve og meg. Tone Damli var dommer. Jeg har benyttet en hver sjanse jeg har fått i P3morgen til å synge Justin Biebers låt «Baby», med varierende kvalitet, så da Tone Damli kom innom og var Idol-dommer var det ingen overraskelse at jeg valgte å synge nettopp den låta. Da var det heller Yngve som overrasket med en nydelig og skjør tolkning av Daniel Beddingfields «If you’re not the one».

Ingen av oss gikk videre til Oslo.

Silje går femmila

I mars holdt P3morgens egne quiz-genereal, Yngve Hustad Reite, P3morgens store vinterquiz hvor lytterne stemte frem straffen taperen måtte gjennomføre. Til tross for knallhard innsats, kom Silje på siste plass. Hun ble dermed nødt til å gjøre som lytterne bestemte – Gå 5-mila i Holmenkollen.

– Jeg fikk krampe, fikk mensen, gråt, frøys og banna

Silje: 5 mila i Kollen er det verste og det beste jeg har vært med på i mitt liv. De første par milene var ganske koselige, det var sol og fantastisk stemning i løypa. Marit Bjørgen var dessverre ikke å se i skogen, men Petter Northug suste forbi på et tidspunkt. De siste milene var noen timer i helvete. Jeg datt, fikk krampe, fikk mensen(!!!), gråt, skalv, frøys og banna. Aldri før har jeg vært så fornøyd med å ha gjennomført noe.

Live: Silje gikk 5 mil på ski. Det er ikke mer å si om det. Silje gikk 5 MIL PÅ SKI!

Ronny: Det var veldig stas. Mest sats var det at jeg slapp, men jeg er både stolt imponert over Silje.

 

– Charter-Svein er en følsom type

I høst startet nok en sesong av Charterfeber på TV3 med en rekke ymse deltakere. Nytt av året utlyste kanalen en ledig plass til en «heldig» person som skulle få bli med som Charter-Sveins reisefølge. Det vekket interesse hos P3morgen, og Yngve Hustad Reite lagde raskt en søknadsvideo for å få være med på programmet. Yngve solgte seg selv inn med en rekke gode egenskaper, som for eksempel at han er et sosialt midtpunkt, er sprek, kan hoppe høyt mange ganger, har dametekket, samt en haug med gode egenskaper han liker ved Charter-svein.

Se Yngves søknad til Charterfeber her:

 

Astrid Smeplass covrer The Lumineers

I sommer fikk P3morgen besøk av den unge og svært dyktige Astrid Smedplass, som kom på femteplass i årets sesong av Idol. Hun covret den P3-listede låta «Ho Hey» av The Lumineers – folkrockbandet som med denne og låta «Stubborn Love» tok radiolyttere med storm og gjorde folkrockinspirert pop populært blant massene. Se den nydelige coveren her:

 

Yngves siste sending, Trond Viggo og avskjedslåt

Fredag 21. juni hadde Yngve sin aller siste P3morgen-sending. Mandag den samme uka kunngjorde Yngve for lytterne at han kom til å slutte i P3morgen. Det var ingen dramatisk avgang, men et ønske om nye utfordringer. Gutta i Kirketid overrasket programledern med en aldri så liten livegigg i studio og Yngve fikk et besøk av en av sine største favorittpersoner; Trond Viggo. Til slutt takket Yngve for seg ved å fremføre en selvskrevet cover av Alphavilles «Forever Young». Se det vemodige øyeblikket her:

– Da Yngve fikk ønske seg «Hei, lille svarttrost» rant tårene

Silje: Dette var en veldig følelsesladet sending. Ronny og Yngve hadde vært mine gutter i over ett år, og plutselig skulle en av dem forlate oss og gå videre ut i verden. Da Yngve fikk ønske seg «Hei, lille svarttrost» av Lillebjørn Nilsen helt til slutt i sendingen, rant tårene.

 

– Men du, kronprinsessen!

P3morgen har i flere år prøvd å overrekke kake og kort fra redaksjonen og lytterne til de kongelige på deres merkedager, og 19. august – på Kronprinsesse Mette Marits bursdag – klarte de det endelig.

– Det går inn i historien som det mest folkelige royale øyeblikket. Kun slått av Kong Olav på trikken

Live: Det er så klart mange favorittøyeblikk fra bursdagsbesøket, men med vår utrolig nervøse reporter Line, som konsekvent tiltalte kronprinsessen med «DU, kronprinsessen», går det inn i historien som det mest folkelige royale øyeblikket. Kun slått av Kong Olav på trikken.

Silje: Denne sendingen hørte jeg på i København, mens jeg forberedte meg til å konkurrere blant annet mot Jørn Hoel i Masterchef. Jeg elsker Jørn Hoel, men at jeg ikke var i P3morgen denne dagen kommer jeg aldri over.

Det var P3morgens reporter, Line, som var den heldige budbringeren. Ganske nervøs troppet hun opp utenfor kronprinsparets bolig denne sommervarme morgenen for å gi Mette Marit hennes favoritt, nemlig iskaffe mocca, kake og kort.

Line: Først var jeg ikke nervøs i det hele tatt, men i det døra gikk opp ble jeg plutselig sykt nervøs, svett i hånda og med bankende hjerte. Hun var så ordentlig, hadde nettopp tatt på seg body lotion og lukta blomster.

Hør klippet fra det nervøse og svært staselige besøket her!

MetteogLine

Ronny er 89 år!

Serien Prosjekt Perfekt hadde premiere i høst og fokuset på det evige jaget etter den perfekte kropp og livsstil ble satt på dagsorden. Derfor valgte P3morgen å teste sin fysiske alder. Live, Silje og Ronny dro til Melkesyrefabrikken i Oslo for en kondisjonstest. Resulatene ble lest opp høyt på radioen noen dager senere.

– Kanskje 2014 blir året jeg når 60 år

Lives kondisjonsalder ble 31, et år eldre enn hennes faktiske alder. Siljes fysiske alder ble noe yngre enn hennes egen nemlig 24, mens Ronny, som i forkant sa at alt under 60 gikk fint landet på 89 år i fysisk alder.

Live: Det er ikke mer å si om det. Ronny er 89 ÅR!

Ronny: Det er dette jeg har fått høre mest om denne høsten, og nå har jeg prøvd å redusere min fysiske alder og har blant annet begynt å trene. Kanskje 2014 blir året jeg når 60 år.

Silje: LOL

Grønn helsesmoothie utover hele studio

Like etter var Ida Fladen fra Prosjekt Perfekt innom P3morgen for å snakke om serien, og demonstrere hvordan hun lærte å lage en supersunn, grønn helsesmoothie med blant annet alger i. Hele sekvensen ble filmet mens Ida mikset og trikset med ingredienser direkte på lufta. Det var da Ida bare skulle mikse smoothien litt til at uhellet skjedde og vips var det mørkegrønn helsesmoothie utover hele studioet. Se Idas uheldige smoothiemiksing under.

Ronny: Vaskejobben ble et lite samarbeidsprosjekt mellom oss som satt i stuido, og jeg fant grønne smoothierester i studio flere dager etter.

 

Oljebryting, innsamling og afrofletter

– Det var en smertefull opplevelse selv for en som har presset 3,4 kg ut av skrittet

Live: Dette var da Ronny ofret smaksløkene sine for en god sak. Det måtte en tv-aksjon og alzheimer til for å putte en sardin i munnen til den eller så kresne Brede. Kombinasjonen av de verste utvalgte råvarene, tidspresset og det faktum at folk hadde betalt for at dette skulle skje – det var gøy. I forbindelse med tv-aksjonen fikk jeg også en afrikansinspirert flettesveis, såkalte cornrows. I tillegg til at det var relativt smertefullt å få de laget (ja, selv for en som har presset 3,4 kg ut av skrittet), så tenkte jeg lite på at jeg skulle leve med de en hel uke. Som da jeg den samme uka var på kino for eksempel. Der satt de på raden bak og stirret inn i den kritthvite hodebunnen min. Ikke minst å skulle gå på foreldrekaffe i barnehagen. Det måtte mange forklaringer til den dagen, så ikke noen skulle ringe barnevernet.

I tillegg auksjonerte Live og Silje en oljebrytevideo til årets tv-aksjon. Hvis de klarte å samle inn nok penger skulle videoen legges ut på nett, og så skjedde.

Se oljebrytevideoen her:

 

Cristel Alsos overrasker Silje med Nordnorsk julesalme

Silje: Ronny og Live kjenner meg bedre enn jeg kjenner meg selv. Sånn kan det i hvert fall føles når de gang på gang kan komme med fantastiske overraskelser på bursdagen min. Cristel Alsos sin Nordnorsk Julesalme var så vakkert at jeg for tredje gang i historien tydde til tårene på lufta.

 

Jonas Gahr Støre overrasker Live

På Lives bursdag, 10. desember, overrasket Ronny og Silje henne med en blindmassasje fra en svært staselig gjest.

Live: Jeg kommer aldri til å glemme det året jeg fylte 31 og Jonas Gahr Støre kom på overraskelsesbesøk. Reaksjonen kan du se her. Jeg advarer mot sterke scener.

Del dette
Del facebookdel twitter


En ungdomskanal blir født

Fra «Balalaika» til «Good times»

Det lukter nytrukket kaffe i studio, der Ronny Brede Aase og Silje Nordnes er i gang med dagens sending av P3morgen. Utenfor vinduene på Marienlyst viser et svakt, rosa skjær over himmelen at solen, akkurat som lyttere over hele Norge, er i ferd med å stå opp.

Programlederne Ronny og Silje snakker om Emmy-utdelingen 2013, som i år ble ledet av Neil Patrick Harris. I dag er Harris mest kjent for sin rolle som Barney Stinson i serien How I Met Your Mother, men for 20 år siden, i 1993, var han best kjent som den unge legen Doogie Howser. Og det er også i dette året at denne historien begynner.

En ny radiokanal

For i 1993 kom en helt ny radiokanal i Norge, rettet mot ungdom. Navnet på den nye kanalen var Petre, og selv om Ronny og Silje ikke helt hadde nådd puberteten på denne tida, så husker Silje det godt.

– For meg var det Topp 20 og Ti i skuddet jeg husker aller best. Jeg pleide å lage mine egne radioprogram der jeg ropte «Balalaika» og trodde at jeg var Howard, men jeg var jo ikke det.

– Jeg husker at jeg oppdaget radio, og P3 spesielt, en dag jeg var sjuk og hjemme fra skolen. Det traff meg så rett i hjertet. Det var bare så utrolig «wow». Dette her visste jeg ikke at fantes, sier Ronny.

Fra arkivet: Howard og HC

– Jeg husker XL veldig godt sier Silje. Jeg følte at det var for de som var litt eldre enn meg, men når jeg hørte på dem så følte jeg meg litt kulere enn hva jeg egentlig var, for det var de kuleste fyrene på radioen på den tida.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Og kule var de. XL var et av programmene som var med helt fra starten på P3 i 1993. De fleste forbinder nok programmet med Espen Thoresen som tok over som programleder for showet i 1995.Det som gjorde programmet så populært var den uformelle tonen Espen og gjengen hans skapte, ved å by på seg selv, blant annet ved å gjøre ting ingen andre hadde gjort før i et radiostudio. Som for eksempel den gangen Kristopher Schau spiste 120 Fisherman’s Friend.

Demonterte hotellrom

Det var derimot ikke bare i radio og tv at folka i XL gjorde seg bemerket. Espen Thoresen husker godt at de under en norgesturne med programmet endte opp med å demontere et hotellrom i Bodø.

– Vi demonerte alt. Det var flotøren inni doen liksom. Innmaten i dusjen. Hvis det fantes en skrue i det rommet så ble den skrudd ut, og puttet i sånne små poser, med teip, skruer, bordbein. Alt var systematisert.

Snudd på hodet

– Den historien hang med oss veldig lenge. Noen år senere var Kristopher Schau og jeg i Bodø for å ha standup-show, og da vi kom på rommet på hotellet så hadde alt blitt satt opp ned! Sengene, TVen, minibaren – Alt var satt opp ned. Vi gikk ned i resepsjonen igjen og der stod det 30-40 ansatte på hotellet og bare lo av oss. Vi fikk to nye rom, men de glemte å ta tilbake nøklene til de første rommene. De ga vi til noen uteliggere som hadde fest i minibaren.

Hør flere historier fra P3s historie i dokumentaren | Si din mening, del ditt P3-minne | P3 20 år

Arne Martin Vistnes

Dokumentarist Arne Martin Vistnes


Kronikk: Radiokrigen

Del facebookdel twitter

P3 feirer oss selv denne uka. Det er 20 år siden en smånervøs Lars Erik Mørk ønsket deg velkommen til NRK Petre – din nye radiokanal. NRK fikk for første gang tre radiokanaler, og du som er yngre enn «morra di» fikk en kompis på radioen. En kompis du selvsagt vil at skal være stabil, og ikke forandre seg så mye.

Radiohistorien de siste 20 årene har vært «himmel og helvete», som fagbladet Kampanje omtaler radiokrigen som. Kort småsubjektivt oppsummert har de siste 20 radioårene vært preget av store penger og flate hits (P4), et enormt folkelig slagskip (NRK P1), kulturell kapital (NRK P2), snublende avisblåruss (Kanal 24), amerikanske formattenkere (Radio Norge), og en rekke små og delvis lokale hitradioer, som etter beste evne har prøvd å holde hodet over vannet, med vekslende hell (Radio1, NRJ og P5). Mellom der, ulik de fleste andre, har Petre funnet sin plass og i løpet av 20 år utviklet seg til å bli P3. Hele veien med eksperimentering, lek og unge lyttere i kikkerten. P3s målgruppe er unge folk mellom 15 og 29 år. Sendeskjema til P3 har vært særdeles variert, oppslutningen likeså. Men hele veien har P3 holdt seg innafor tre viktige m-er. Musikk, mening og moro. Vi har spilt – og spiller – mye musikk du ikke får noe annet sted på radio, men også unge låter du kjenner og liker. Vi har spilt konsert med kuk og støvsuger, vi har samlet inn penger til Amnesty, og vi har samlet hundretusenvis av unge folk og gitt de musikkopplevelser som ingen andre gjør.

Gjennom alle disse 20 årene har P3 vært et fluepapir på kreative folk. Og det er imponerende hvor mange store mediepersonligheter som har vært innom kanalen disse årene. Du kjenner de innmari godt. Og sånn kommer det til å fortsette i framtiden. P3 skal være et talentreir.

Gjennom 20 år har P3 hatt og har fortsatt et usedvanlig godt grep om folket. Programmene og programlederne er kompis med lytteren. Kanskje også derfor blir det bråk når et program tas av lufta, eller en programleder byttes ut. Nils Heldal, tidligere radiosjef i NRK og tidligere musikk og kanalsjef i P3, forteller i denne ukes P3 Dokumentar om da «Et Norge i Krig» ble tatt av. Den gang var det kringkastningssjef Bernander som ville programmet til livs. Heldal tok av programmet, og tok deretter sin hatt og gikk. «Jeg så meg selv i speilet og så en mann som jeg ikke ville være», sier Heldal i P3dokumentar.


Nils Heldal om et Norge i Krig

«Jeg så meg selv i speilet og så en mann som jeg ikke ville være»

Del facebookdel twitter

Andre program har blitt byttet ut fordi P3 trenger fornyelse og foryngelse, andre fordi folk som jobber her har lyst å gjøre andre ting. Uansett, hver gang P3 endrer i sendeskjema, så skaper det reaksjoner. Fordi lytteren har så tett relasjon til kompisen sin på radio. Og det er vi kjempeglade for.
Det betyr nemlig at vi betyr noe for folk der ute. Men jobben vår er å være unge og treffe unge folk, derfor er vi hele tiden nødt til å utvikle oss, og det P3 som vi har i dag, kommer neppe til å være det samme om noen år. Heldigvis.

De aller fleste av oss mener at alt var bedre før. Spesielt var det bedre da vi var ca 20 år. Det gjelder både for hun som er 60 år i dag, og for han som nå er i midten av 30-årene. Men de to var aldri 20 samtidig. Og de som er 20 år i dag, og som elsker P3, kommer om 10 år til å tenke tilbake og si; alt var bedre før. For eksempel P3. Da Mathias, Niklas, Radioresepsjonen og P3morgen med Ronny regjerte. Da var P3 bra. Det er nå det. Og det P3 som vi har nå, er større enn noen gang. De siste ukene har P3 hatt rekordstor lytteroppslutning, og et spesielt godt grep om unge lyttere. Så det er en fare for at det er en stor gjeng som om 10 år synes alt var bedre før.

Historien om P3 vil selvsagt vi i P3 Dokumentar og fortelle. Men vi kan nesten ikke gjøre det helt selv. For da blir det fort navlebeskuende, og kanskje like skrytete som denne teksten. Derfor har vi invitert en utenforstående til å fortelle historien om P3. Arne Martin Vistnes er frilansjournalist, og har vunnet fire radiopriser for sitt arbeid. Han har fått frie tøyler, og forteller 20 år med P3-historie sånn som han vil. Og vi som er ledere i P3 i dag, har ikke blandet oss borti hva som blir fortalt her. Det er faktisk helt sant.

Bjørn Tore Grøtte

Redaksjonssjef Radio, NRK P3 Bjørn Tore Grøtte

Hør dokumentaren | Si din mening

Bjørn Tore Grøtte (Foto: NRK)

p3-logo


Klassikere fra P3: Et Norge i krig

Om en halv time kommer 1200000 av dere til å stå med fingeren i halsen i et desperat forsøk på å kaste lunsjen opp igjen, mens magesyren renner nedover handbaken.

Del facebookdel twitter

Last ned mp3
Les mer om Et Norge i krig
Last ned podkaster fra Karate,Are og Odin, Holger Nielsens metode og mange flere her


Holger Nielsens metode

Hva har Tore Alpakka, Urinveisinspektørene, Fobias Lund og Assim Assim til felles? De var alle figurer i radioprogrammet Holger Nielsens metode, som ble sendt på P3 fra 1999 til 2003.

Del facebookdel twitter

Listen blir lang når programleder for Holger Nielsens metode, Kari Slaatsveen og produsent Espen Omdahl, får i oppgave å ramse opp alle de som bidro til radioprogrammet.

Petter Schjerven, Thomas Numme, Terje Ramberg, Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim er bare noen av dem.

– Vi tør påstå, sier Kari med et glimt i øyet, at det verken hadde vært noen Senkveld med Thomas og Harald, Typisk norsk med Petter Schjerven eller Radioresepsjonen hvis det ikke hadde vært for programmet Holger Nielsens metode.

Ingen RR uten Holger Nielsen

Og det er ikke uten grunn til at hun sier det, for det var i dette programmet Sagen brødrene møtte Bjarte Tjøstheim.

– Thomas Numme, som de fleste i dag kjenner best fra programmet Senkveld med Thomas og Harald, delte programlederjobben den første timen med Terje Ramberg. Han er i dag er produsent for Senkveld. Petter Schjerven utviklet mye av sin måte å være på gjennom programmet.

– Hvor kom navnet Holger Nielsens metode fra?
– Holger Nielsen, begynner Kari, var dansk idrettsoffiser, satte håndballen i system i de danske skoler, innførte gymnastikken, og innførte Holger Nielsens metode, denne gjenopplivingsmetoden som virket av og til, og det var jo hele greia. I blant får du folk opp av senga. Men det vi ønsket var at folk skulle komme for seint på jobb, eller bulke bilen foran litt. Og det fikk vi til. Folk kom for sent på jobb og de bulket bilen foran. Det var helt fenomenalt.

Folk kom for sent på jobb og de bulket bilen foran. Det var helt fenomenalt.

Akkurat som det var mange folk som var med på å gjøre Holger Nielsens metode til det programmet det var, så spilte figurene i showet også en stor rolle. Tore Alpakka, Urinveisinspektørene, vinsmakeren som hatet vin og Assim Assim Gulbrandsen som var gift med Kate Gulbrandsen og veldig glad i erotikk, men så sjenert at han ikke turte å snakke om det, var noen av de figurene som dukket opp i showet.

– Petter Schjerven, Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim hadde alle figurer i Holger som var helt vesentlige. Og de var så tydelige at jeg helt glemte at det var Steinar eller Tore eller Bjarte jeg snakket med.

Bodde i en pung oppe blant trærne

En av favorittfigurene til Kari var en rolle Bjarte hadde som het Fobias Lund. Fobias Lund var en angstfylt figur som ble heist opp i en skinnpung mellom to furutrær av brødrene Haldorsen hver kveld, og som bodde oppi den pungen der oppe blant trærne, hvor han svaiet lett i sommerkvelden. Han hadde hele Eva Knardahls samlede vinylplatesamling og var opptatt av det “pykiske “og det “fykiske”.

Spill av dokumentaren i toppen av sida for et gjenhør med Fobias Lund

– Det er jo nesten litt barnslig det her?

– Det ER barnlig! roper Kari. Det er lekent, det er et idéunivers der folk rett og slett ikke sier nei. De bare går på.

Proppfull avsluttning

Men etter tre og et halvt år så var det slutt. Den siste sendingen ble sendt fra Store studio med 300 i salen, mens 100 000 lyttet til radioapparatet.

– Det var jo kø helt fra Store studio til Suhms gate av folk som ikke kom inn, forteller produsent Espen Omdahl.

De ble liggende ute på plenen i solskinnet denne tidlige morgenen, delte på øretelefoner og hørte på sendingen i sovepose, sier Kari. Det kom en gravid kvinne fra Sandnes som var skikkelig sprekkeferdig. Det kom folk som hadde reist fra Volda, fra Lom og fra Voss for å være sammen med oss. Vi hadde også en sending der publikum vekslet mellom å stå på stolene og brøle, sitte i fanget til hverandre, eller legge seg ned på gulvet.

Hvordan var det å avslutte dette programmet på denne måten?
– Det var jo kjempefint og kjempetungt samtidig, sier Espen. For vi hadde jo greid å holde på en stund til hvis vi hadde fått lov.

Arne Martin Vistnes

Dokumentarist Arne Martin Vistnes


Klipp fra arkivet

Klassikere fra P3: Holger Nielsens metode

 

Last ned mp3
Les mer om Holger Nielsens metode
Last ned som podkast

Holger on ice, med Trond Viggo
Steinar Sagen snakker om sex
Steinar Sagens sexspalte
Mannen med ljåen

Stygge farger på radio
Beesj
Besh
Bsjuun

Sau og spanking

«Are og Odin» var et radioprogram som ble sendt på NRK P3 mellom 2002 og 2005. Programledere var trønderne Are Sende Osen og Klaus Joacim Sonstad, sistnevnte i rollen som sauebonden «Odin Jensenius».

De ble kåret til «Årets radionavn» i 2005, og mottok samtidig publikumsprisen. Det var det mest populære showet på P3, mens det gikk på lufta, og så populært var det at de hver uke fikk innsendt titalls ting og duppeditter som lytterne hadde laget til dem, og som alle hadde et sauetema.

Eget museum

Da programmet gikk av luften i 2005 hadde de fått så mange gjenstander at det ble laget et eget museum på NRK Tyholt i Trondheim, men et par år senere ble alt lagt ned i esker. Da jeg møtte Are tok han meg med ned en lang trang korridor for å se om vi kunne finne restene av dette museet. For i noen bortgjemte esker dukket det opp mange gamle minner for Are.

– Se på den her da, utbryter Are.

– En medaljong som det står «Quickfade Osen» på. Jøss kor artig. Når jeg kjørte teknikken selv var jeg så rask til å fade at jeg ble kalt for Quickfade Osen.

Vi graver litt til, og langt nede i en eske finner vi jakka som ble en del av standardutstyret til Odin, en grønn svær Adidas-jakke, lik den landslagsgutta i fotball hadde i 1994.

– Klaus ble Odin fordi vi skulle finne på en artig karakter til programmet «Bare Are», et program som gikk før Are og Odin. Bestemoren til kona til Klaus var fra Namdalen, og når hun sølte med kaffekoppen så sa hun «Haløy her!». Så Odin begynte egentlig som en karakter på bestemora til kona til Klaus.

Invitert til Sadoklubb

Vi roter litt mer nede i eskene og det er fryktelig mye rart vi finner. Sauekjeve og Pez-dispenser, og en naken trollkvinnefigur med saueskinn. Det er kanskje på grunn av denne figuren at Are plutselig kommer på en historie om pisking i studio.

– Vi hadde snakka om å rise noen på rompa i litt sånn seksuell sammenheng, og så ble jeg bedt med ned til en SM-klubb i Oslo av en lytter, hvor det var en dame som satt med to menn som var kledd opp i latex, og som liksom var hundene hennes. Det var piskerom, og det var kiling og pisking og full fres. Jeg fortalte dette til Odin, og forklarte at når man har sexrollespill så må man ha et safeword. For hvis jeg pisker deg nå og du roper nei nei, så vil jo jeg bare tro at du liker det. Men hvis du roper «rødt» for eksempel så slutter jeg. Vi ble enige om at vårt safeord skulle være «kjøleskap».

Kjøleskap

– Neste dag fikk jeg med meg kanalsjefen og et par andre som holdt Odin fast i en arm og en fot hver. Og jeg tok av meg beltet og begynte å spanke ham vettu, direkte på lufta. Og Odin ropte NEI NEI NEI. Men han glemte safeordet, så jeg fortsatte bare å spanke ham. Han hadde jo sikkert så vondt at han glemte det. Jeg hadde jo stoppet hvis han hadde sagt kjøleskap, men det gjorde han ikke, så jeg fortsatte bare å rise ham.

Arne Martin Vistnes

Dokumentarist Arne Martin Vistnes


Hør klipp fra arkivet her:

Klassikere fra P3: Are og Odin

Last ned mp3
Les intervju med Are Sende Osen

Are og Odin: Individ-rap
Are og Odin: Klapp Klapp


 

P3dok som podkast

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! Musikken som brukes i våre dokumentarer er ikke med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme direkte på toppen av siden.)