Du er fet!

Har Karpe Diem sjikanert overvektige?
Se: Sprø Youtube-nys her!

Karpe Diem får gjennomgå fordi enkelte sliter med å skjønne norsk.

Det er ganske utrolig hvor mye rart det er mulig å misforstå. Da Karpe Diem hadde konsert i Bodø under Parkenfestivalen, mente noen at de pekte på folk og sa “du er fet!”, “du er fet!”.

Du trenger ikke ha doktorgrad i lingvistikk for å skjønne følgende: Hvis Magdi og Chirag i Karpe Diem hadde gjort dette, ville det være for å fortelle publikum at det var kule, bra folk, eller rett og slett et godt publikum.

Etter en stund fikk Avisa Nordland et leserinlegg som blant annet inneholdt følgende:

Under en pause mellom to musikkinnslag fra Karpe Diems konsert i Parken, utbryter plutselig en av musikerne til høyre på scenen: “Det er overvektige her…deg, deg… og deg”, også peker han direkte på personer blant publikum. (…) En av de som henvendte seg til meg følte seg direkte trakassert og såret

Fet eller ikke fet, det er spørsmålet

Avisa Nordland laget en sak som følge av leserinnlegget, der gutta i Karpe Diem stilte seg ganske så uforstående til hele greia. Bandens reporter Frid Kvalpskarmo Hansen har snakket med Chirag i Karpe Diem, som egentlig bare synes hele greia er morsomt.

– Vi satt jo alle gutta i leiligheten vår og holdt på å le oss i hjel, vi elsket det. Folk vet jo at dette ikke skjedde. Vi sitter jo på opptaket fra konserten, og vi har ikke sagt ordet fet engang. Vi har ikke spurt om det var noen fete folk der eller noe sånt. Det må være misforståelse fra en eller annen full person, sier Chirag.

Klikk på bildet for å lese hele saken

Karpe Diem avviste kritikken i Avisa Nordland, hvor leserinnlegget først ble trykket. (Faksimile fra www.an.no)
Karpe Diem avviste kritikken i Avisa Nordland, hvor leserinnlegget først ble trykket. (Faksimile fra www.an.no)

Les hele saken i Avisa Nordland her

Mange misforståelser

I kommentarfeltet under nettsaken til Avisa Nordland virker det som om det er flere som ikke helt har skjønt “slangen” som Karpe Diem blir beskyldt for å ha brukt under konserten.

“Kathinka” er en av de som synes at Karpe Diem har vært slemme gutter. Fy skamme seg.

“Om noen sier at folk er “fet” med èn “t”,så kan man jo ikke plutselig omgjøre ordet til noe annet etterpå og si at det var noe annet de mente. Har aldri hørt at om noen sier at folk er “fet” så betyr det at de liker de som de påstår er det! Da kunne man jo bruke all verdens sjikane-ord og si etterpå at da mente de bare å si noe fint om et annet menneske. Mange merkelige “nye” ord som brukes istedenfor vanlig norsk forståelig språk.”

…også er det noen som skjønner det absurde i saken:

“Herregud og fader. Dette tror jeg faktisk er noe av det dummeste jeg har sett i AN på de tre årene jeg har bodd her. Dere kan ikke oppriktig tro at Karpe Diem står på scenen i en fremmed by og peker ut overvektige mennesker? Det er jo totalt hinsides all forstand”

44 Responses to “Du er fet!”

 1. Boz

  Det er ett fett om man er feit eller fet.

  Det at enkelte folk ikke forstår oslo-øst dialekt skal ikke gå ut over turnerende artister.

  Men kanskje det hadde vært best om de ikke hadde besøkt nordnorge, så hadde det aldri vært noen misforståtte følelser.

  • Arnstein Vada

   Igjen må jeg si: Hva veit dere? Ikke skyld på nordlendinger, mine kilder kan være fra Oslo eller indre enfold for den saks skyld…….

 2. noredine

  Jeg personnelig synes ordet fet er for stygg, og ikke kull som de vil ha det til. og de som kaller god mat for (dritt god). Den så kalt ny (sleng språk trenden) suger/er ræva rett og slett. Dritt og fett er ikke noe positivt ord. Uansett hvor rusa/inn idioter er.

  • Boz

   Jeg skulle til å erte deg fordi du klager på språket, men tror at alle som leser posten din skjønner det selv.

  • Hm.

   Hm… Ja, jeg kan forstå deg, men det krevde tolkning på samme nivå som når jeg leser noe på tredjespråket.

   Om en skal delta i en debatt angående språk styrker det argumentene om en klarer å uttrykke seg med morsmålskompetanse.

   I tillegg brukte du “å suge” i betydningen “være dårlig”… Dette er jo nettopp slik språkbruk du selv hevder å være motstander av, og er vel nyere i sin omplasserte bruk enn det “fet” er.

 3. Per Fekt

  Nå må dere feite skjerpe dere. Om det er så sårende å få høre så får dere ta ansvar føre ting sklir ut for dere. Er faen meg ikke noe fint å c fol som er så feite at magan henger uta for genseren.

  • Arnstein Vada

   Det er slike saklige innlegg som understreker akkurat hva jeg mener i denne debatten….å føre en seriløs debatt med anonyme dilettanter er forsåvidt som å slåss med vindmøller, de er som kameleonen, skifter stadig ansikt…..typisk heysende innlegg, det er så kult æsse med anonyme innlegg folk ikke kan stå for med fullt navn.

 4. Samson

  Jeg var også på konserten. Med fem seks tusen tilhørere skal det mye til at ikke en og annen oppfatter teksten litt anderledes. Sidemannen min hørte dem synge: Du er en sprek. Du og du og du er sprek. En annen hørte: Du er svett og dattera di er tett. Han ble lei seg og gikk og gret og var så lei. Selv hørte jeg at de sang på en Ravilåt. Ikke si det til noen.

 5. Jølle

  Som nordlending må jeg si at jeg skjemmes over at dette i det hele tatt har blitt en sak!!

  Ikke rart resten av landet ler av oss når de ser hva avisene våre skriver om og henger seg opp i.

  • Arnstein Vada

   Kjære deg, jeg skreiv da vel ikke på vegne av nordlendinger, kun på vegne av noen som blei tråkka på.

   • Jøllebukken

    Mulig det, Vada, men det driter likevel ut nordlendinger. Hvor vanskelig er det å innrømme at dine “kilder” kanskje har overtolket, og overdramatisert, denne situasjonen? Synes hele greien er en latterlig, pinlig, harry og tullete affære som burde vært lagt død lenge før den nådde leserbrevspaltene i ei herværende lokalblekke.

 6. Eriken

  Her har vi en perfekt lakmustest på hvorvidt folk kvalifiserer til å delta i vårt kjære demokrati spør du meg.

  Sytete nordlendinger er forresten bare sååååå 2003.

  • Arnstein Vada

   Sytete nordlendinger? Jeg er vel den som har kjørt denne saken, og jeg er faktisk sørfra….tenk før du skriver slikt anonymt sprøyt.

 7. odin

  Ehhhhh, i følge Arnstein Vada sitt leser innlegg, så skriver han at ordene som ble brukt var, du er overvektig, du er overvektig. Det er vel så langt fra sannheten som det er mulig og komme, og han skriver jo også at det var, bare han og noen få til som hørte det!! og det blandt flere tusen mennesker!

  Ble kansje litt mye, syre eller sopp på Arnstein den kvelden.

  Forøvrig er det jo veldig dårlig av Jan-Erik Hanssen (sjefredaktør i AN) og la så, graverende løgnaktig leser innlegg komme i tykk, Når de selv har vært og dekt konserten..

  • Arnstein Vada

   Kanskje Avisa Nordland har en annen virkelighetsoppfatning?

   • Arnstein Vada

    Forøvrig synes jeg anonyme personer skal holde seg for god til å snakke om syre eller sopp. Jeg tar ikke meg sjøl høgtidelig, men slike tåpeligheter bør underskrives med fullt navn. Ellers blir det på nivå med diktkammeret til Dagbladet der offentlig, anonym hetsing er folkesport. P3 har fullt redaktøransvar, og etter Bjørnebyedommen er det akseptfor at redaktør har ansvar for alt som kommer på trykk eller ut i eteren. Så også her. Skriver du under fullt navn, skal jeg godta det, og til og med le av det. Derimot lo jeg ikke av han som skreiv i Daglandets diktkammer at jeg skulle få en is om jeg kjørte en spiker gjennom øyet mitt.
    Seriøst dreier dette seg om hvordan folk kan bli såret, og at artister og andre har et enormt ansvar for hva de sier eller ikke på scenen. Ord kan såre om de ikke er tilsiktet.Folka som ble utpekt, snakka med meg etterpå. Så enkelt er det.
    Til sjuende og sist er det det saken dreier seg om. Følelsene til de som følte seg tråkka på. Alt annet er uvesentlig, og det er kun dem jeg forsvarer.
    Når det gjelder ordet fet, har det forskjellig betydning. Men la nå det ligge. La nå alle dem som vil gulpe opp all gallen og morsomhetene på andres bekostning, jeg har lagt det hele bak meg.
    Vennlig hilsen Arnstein Vada

    • Anonym drittunge

     Arnstein Vada: Jeg regner med at du ikke er født på 70- eller 80-tallet (Jeg ser du er født i ’53), og jeg vil derfor fortelle deg en hemmelighet: Språket i denne musikksjangeren er annerledes, og de som faktisk hører på denne type musikk VET DETTE! Derfor syns jeg det er latterlig å skrive et innlegg der du krever en unnskyldning for noe JEG oppfatter som en fri oversettelse av DEG. Fet kan ikke oversettes til overvektig! Folk som oppfatter ting akkurat slik de selv vil, burde holde seg langt unna andre, i frykt for å bli såret.

     Jeg syns du skal holde deg nordpå, for du kommer til å få et sjokk hvis du overhører en samtale i Oslo nå.

 8. OKI DOKI

  Og jeg som ikke trodde at nordlendinger tok seg nær av noe. Der tok jeg skammelig fet. øøøh, feil høhø ^^,

  • Arnstein Vada

   Ikke skyld på nordlendinger, jeg er ikke nordlending, og hva vet du om det var nordlendinger som snakka med meg og klagde sin nød etterpå?

 9. Amalie

  skjønner ikke hvorfor det blir en sak ut av dette i det hele tatt, hvorfor i helvete skulle karpe gjort noe sånt..

 10. Kim André

  De må forresten lære seg å si “syntes” riktig, og ikke “suns” som sier i nye låta.

 11. Arnstein Vada

  Hele denne debatten viser i grunn hvor usaklig nivået er. Det som er kjernen, det at folk kan føle seg mobbet, har heller ikke denne “mikrofonstativjournalistikken” tiL P3 fått fram. Hele denne typen tabloidjournalistikk der en hele tiden vrir seg vekk fra poenget, nemlig at folk kan føle seg støt, er en vits.
  Mitt svar i denne debatten oppsummerer jeg i følgende dikt:

  TIDSÅNDEN

  En stum tanke
  reiste seg i protest
  mot tidsånden
  før den slo
  hjernemassen i
  tidsåndsveggen og
  rant avgårde på
  nøytralitetselva
  på vei mot
  likegyldighetens hav

  • Anonym drittunge

   Det du har presentert som kjernen i saken, er at Karpe Diem har brukt slang som DU har oversatt, og jeg gjentar: Dersom svake mennesker, som ikke har noe på en slik konsert å gjøre, føler seg støtt, så burde de bare holde seg langt unna! Dette har absolutt ikke en dritt med det å bli støtt å gjøre, men DU har gjort dette til en større diskusjon ved å presentere feilaktig informasjon!

 12. Grete Strøm

  Arnstein: Er enig i at deler av denne såkalte debatten er usaklig, men vil du ikke si at det også er en smule usaklig fra din side å sitere Karpe Diem feil, attpåtil i et leserinnlegg? Gruppa brukte aldri ordet ‘overvektig’ på Parkenfestivalen – dette en fri, og misforstått, oversettelse av deg. Det kan være ganske alvorlig å sitere folk i anførselstegn når man bruker andre ord enn de som virkelig ble sagt, selv om det i dette tilfellet ikke dreier seg om en ‘alvorlig’ sak.
  Sjekk for øvrig ut denne boka: http://ask.bibsys.no/ask/action/show?pid=082845263&kid=biblio

 13. 22åring

  Mest pinlige sak jeg noen gang har lest.
  For det første er det feil kvotert, for det andre er karpe diem noen av de “snilleste” rapperne/hip-hop artistene rundt for tiden, om du tar i betrakning hvor mye grove tekster finnes i denne sjangeren generelt. Det er rett og slett uasklig idioti å i det hele tatt snakke om.

  Dette er bare latterlig.. Nord/sør/øst/vest har ingenting med saken å gjøre, dette høres bare ut som en missforståelse blårt opp til de grader, og har ingenting I en avis å gjøre.. Viser vell hvor lite som skjer I norge at slike fille-ting må “diskuteres”..

 14. L

  Hehehehe hva tenker dere når dere hører ordet fucka?? På godt norsk KNULLA.. DU ER KNULLA!!!!! suck on that

 15. Kari

  Anonym drittunge: Svake mennesker som ikke hører hjemme på en slik konsert? Hva i all verden rabler du om? Var det ikke du som ravet i vei om hvor ‘milde og snille’ Karpe Diem er – med andre ord – ingen ville forvente at det skulle være materiale a la mer tradisjonelle rappere… I tillegg, siden når er det svake mennesker som blir støtt av utsagn de tror de hører? Hvorvidt det ble sagt eller ikke er relativt irrelevant – det handler om kontekst og hva oppfatningen er og her er det da ganske tydelig at det er snakk om mer enn et enkeltindivid…hadde da neppe blitt en story ut av det om det var snakk om en person…

  Og om så var – hva i all verden gir deg rett til og kalle dem svake? Fortsetter du på logikken du selv legger frem er de “tøffeste/sterkeste” menneskene i verden amerikanske rappere som ikke kan annet enn å slenge bannskap og ubrukelig lyrikk sammen…og det er vel så langt fra sannheten som man kan komme. Hadde det vært snakk om noe annet enn en misforståelse ville dette vært en legitim story for AN og rapportere – at det baserer seg på feil gehør er da vitterlig ikke nytt i forhold til sangtekster….

  Staying Alive/Stena Line anyone?:P

  • Anonym drittunge

   Jeg tror faktisk ikke jeg har skrevet milde og snille nei, men jeg ser at du har nevnt flere av punktene som 22-åring ramser opp. Har jeg nevnt amerikanske rappere? Nei, ikke det heller nei… Er det noe mer du vil legge over på meg? Har jeg skrevet noe om hvem som er de tøffeste og sterkeste? Faktisk ikke! Jeg ser nå at ditt innlegg ikke er myntet på meg i det hele tatt, da du tydeligvis ikke har lest det jeg har skrevet (Med unntak av svake mennesker).

   Svake mennesker er for meg mennesker som tar ALT personlig, og ikke klarer å se ting i en større sammenheng. Det er mennesker som tolker noe som dette på en negativ, og personlig måte.

   Fortsette på logikken? Her begynner du å trekke egne slutninger, og prøver å legge ord i munnen (hendene) på meg, noe jeg misliker. Det eneste du skriver som faktisk kan brukes, er det siste leddet i den siste setningen din: “at det baserer seg på feil gehør er da vitterlig ikke nytt i forhold til sangtekster”. Allikevel tar folk seg nær av det.

   DIN feiltolking av mine tanker har resultert i et innlegg fra deg der du ikke presenterer fakta, altså ting jeg faktisk har skrevet. Uenig i det også?

 16. Sunniva B. Kaalaas ☀

  Dette er faktisk en helt fantastisk pinlig sak! Dersom du ikke forstår språket som blir brukt i rap og hip-hop så burde man holde seg langt unna sånn musikk. Hvis en person under 45 sier at du er “fet” så burde du ta det som et kompliment, for det betyr at du er kul. Det blir som å bli fornærmet over at noen kaller deg rå(går ut ifra at dette er et ord de aller fleste vet blir brukt i en positiv sammenheng). “Ja, selvfølgelig er jeg rå, er jo ikke stekt eller kokt?” Det blir akkurat det samme! Språket er i utvikling, og et ord betyr kanskje ikke det samme for dagens ungdom som det gjorde for 50 år siden. Hvis Karpe Diem noen gang hadde sagt til meg at jeg var fet, kunne jeg levd lykkelig resten av livet, for de gutta er de FETESTE på jord! (Og de er jo langt i fra overvektige, i tilfelle du ikke har lagt merke til det!)