Patrick Swayze er død, 57 år gammel. En undervurdert skuespiller har takket for seg. Swayze fikk diagnosen kreft i bukspyttkjertelen, og har kjempet mot sykdommen de siste 20 månedene. Natt til mandag klarte ikke kroppen hans mer.

Nett-tv: Slik var Patrick Swayzes liv

Nord og Sør

Jeg så Patrick Swayze første gang på NRK, som mange andre nordmenn gjorde, i den imponerende tv-serien ”Nord og Sør” (1985). Der spilte han den kjekke sørstatsmannen Orry Main, og vi fulgte ham, hans familie og forholdet til hans nordstatsvenner i årene som ledet opp til den amerikanske borgerkrigen.

På dette tidspunktet i karrieren hadde Swayze allerede spilt i et par kvalitetsfilmer som skulle få sitt norske publikum på video i ettertid, nemlig Francis Ford Coppolas ”The Outsiders” (1983), og John Milius’ ”Red Dawn” (1984).

Gjennombruddet

Men det store gjennombruddet kom selvsagt med ”Dirty Dancing” (1987), der Swayze spilte Johnny Castle, til alle ungpikers store fryd. Johnny var deres store drøm! Min, også, på en måte. Alle gutter ville jo være som Johnny – han var tøff, kjekk, øm, kjærlig, og kunne danse som en gud! Det er ikke enkelt å kombinere alle disse faktorene på film, men det maktet Swayze, noe han kanskje aldri har fått skikkelig anerkjennelse for.

Jeg likte også hans neste kinofilm, ”Road House” (1989), der Swayze spilte den barske utkasteren Dalton, som får jobb i en bråkete bar, og må hamle opp med rikingen som styrer alt i den lille byen. En latterlig historie, egentlig, som nok fortjente de dårlige kritikkene den fikk, men den scorer poeng på å være blodbarsk, og Swayze får flekse muskler og si tøffe ting som ”It’s my way, or the highway”!

Kjærlighetsfilm med Demi Moore

Den neste karrieretoppen kom med ”Ghost” (1990), en kjærlighetshistorie fra det hinsidige, der Swayzes figur dør, men kommer tilbake via et medium for å advare sin elskede (Demi Moore) mot faren hun uvitende befinner seg i. Intet øye var tørt, og Patrick sementerte sin posisjon som filmstjerne.

Sterkt undervurdert

Min favorittfilm med ham kom året etter, altså i 1991, da Swayze spilte mot Keanu Reeves i Kathryn Bigelows sterkt undervurderte actionfilm ”Point Break”. Dette var en tett og fartsfylt thriller, der Swayze overbeviste som kriminell surfer med et stort adrenalinbehov. På dette tidspunktet var Swayze i et driv som tydet på at suksessrekken skulle fortsette.

Men så bleknet karrieren hans. Han spilte riktignok i kritikerroste filmer som Roland Joffes ”City of joy” (1992),  og ”Too Wong Foo Thanks For Everything, Julie Newmar” (1995), men gjorde også noen uheldige karrierevalg, og publikumssuksessene uteble. Den siste filmen jeg så ham i på kino var ”Donnie Darko” fra 2001, og det var på en festival. Selv ikke den gikk på kino i Norge.

Så rent karrieremessig hadde Patrick Swayze kanskje gjort sitt. Men det gjør det ikke mindre trist at han er død. For mange er det en ikonisk skikkelse som nå er borte.

Hvis du vil minnes Patrick på Blu-ray/DVD, se ”Dirty Dancing”, ”Ghost”, og ”Point Break”!