“Michael Jackson’s This Is It” er et glimrende dokument over forberedelsene til det som skulle bli hans siste konsertopptredener sommeren 2009. I knappe to timer får vi være med under øvingene i Staples Center i Los Angeles, og det føles nesten som å være der!

Imponerende

Jeg er imponert over hva regissør Kenny Ortega har fått til med stoffet som var tilgjengelig. Sammen med sine fire klippere har han skrudd sammen en siste hilsen til fansen som det er grunn til å juble for! Filmen er en kollasj av Michael Jacksons største hits, og noen mindre kjente låter, fremført live under ulike stadier av forberedelsene.

Se: Dansere kuppa Jackson-premiere

Tett på Jackson

Det meste er filmet rett foran scenekanten med to HD-kameraer, samt ett kamera med mindre oppløsning lenger bak i salen. Dermed har vi Michael Jackson rimelig tett på hele veien, og kan studere måten han jobber på, ofte uten sminke, kostyme og lyssetting. På alle måter ”work in progress”. Vi har kanskje aldri sett ham slik før, og på en måte gir dette oss et bedre bilde av artisten enn det en fullblods, strømlinjeformet og effektfylt konsertfilm ville gitt.

Eksklusivt innblikk

Jeg er slett ikke sikker på om perfeksjonisten Michael Jackson egentlig ville hatt disse bildene offentliggjorte. De var ment som ren dokumentasjon, og viser i flere tilfeller uferdig sang, koreografi, lys og instrumentering på en uferdig scene. Men for meg som tilskuer gir dette en flott innføring i hvordan en slik forestilling blir til. Det er interessant å se hvordan Michael Jackson kommuniserer med både musikere, dansere, koreograf og instruktør.

Jacko er ikke død

”This Is It” skildrer perioden april – juni 2009, men nevner ikke Jacksons død med ett ord. Vi ser i stedet en spill levende artist, som på ingen måte ser ut til å synge på siste verset, bokstavelig talt. Jackson både synger og danser riktignok for halv maskin, for dette er tross alt øvinger, men når han gir jernet, som for eksempel under ”I just can’t stop loving you” og ”Earth Song”, ser vi at han fremdeles kunne matche gamle dagers opptredener.
"This is it" viser en sprell levende Jackson (Foto/Copyright: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway)

Takknemlig Crew

“Michael Jackson’s This Is It” viser et dyktig team på god vei til å skape noe som ville blitt et verdig punktum for Jackson som liveartist. Det er en god stemning over produksjonen, med tente musikere og dansere som er synlig takknemlige over å få jobbe med sitt idol. Jackson selv ser også ut til å være avslappet og fornøyd, og det er synd vi aldri fikk oppleve ”This Is It” som fullt show. Har du trampet takten til en av Jacksons låter de siste 40 åra, må du se denne filmen! Den viser nemlig hva vi har mistet.

Les: Lydverket anmelder låta”Michael Jackson: This Is It”
Les: Tok farvel med Jacko

Om FILMEN

Michael Jackson: This Is It
  • Michael Jackson: This Is It
  • Slippdato: 28.10.2009
  • Regi: Kenny Ortega
  • Utgiver: Columbia Pictures
  • Sjanger: Dokumentar, Musikk