Nesebriller
Aaaarg, SKUMMELT!

Nesebriller, husker du de? En sånn tullesak du kunne ta på deg på fest eller karneval, slik at du fikk en ekstra stor nese, bart og tykke briller. De så ganske morsomme ut.

I en alder av fire år spilte jeg Zak McKracken and the Alien Mindbenders, og siden da har nesebriller vært et symbol på frykt, død og på det ukjente.

En usannsynlig helt

Colossal Adventure
Slik så tidlige tekstbaserte spill ut.

I 1988 lanserte Lucasart pek-og-klikk-spillet Zak McKracken and the Alien Mindbenders, og introduserte dermed verden for en pinglete amerikaner som i løpet av historien blir dratt inn i ganske absurde forviklinger.

Denne typen spill så sin spede begynnelse på 70-tallet, datakyndige og programmere fant ut at de kan gjenskape verdener digitalt. William Crowther skapte sammen med noen venner spillet «Adventure» (også kjent som ADVENT og Colossal Cave), hvor spillere i tekstform kunne utforske et hulesystem basert på et hulesystem i Kentucky i USA.

Etter hvert som det ble mer vanlig med grafikkspill i stedet for tekstbaserte spill, tok også pek-og-klikk-spillene et steg nærmere den formen de har i dag.

I 1986 kom spillselskapet til Star Wars-skaperen George Lucas i gang, og lansert sitt første spill; Labyrith (1986). Det var likevel i 1987 med lanseringen av Maniac Mansion at Lucasarts virkelig ble et populært spillstudio. Før dette var det Sierra med spillserier som Police Quest, King’s Quest og ikke minst Leisure Suit Larry som dominerte. Senere kom Lucasarts på markedet med blant annet Monkey Island-spillene, Sam & Max,  Grim Fandango og Full Throttle.

Se åpningsvideoen til spillet her:

(artikkelen fortsetter under videoen)

Med bare 16 farger var Zak McKracken hverken nyskapende innen grafikk eller innenfor sjangeren.

Likevel er historien så spennende at spillet raskt fant en stor tilhengerskare. Kort oppsummert så blir vår venn Zak dratt inn i en stor konspirasjonsteori, hvor romvesener, iført nesebriller, har infiltrert jordens befolkning. Zak må reise jorden rundt (og kanskje uten for jorden) for å pusle sammen løsningen før det er for sendt.

Populært i Tyskland

Interessant nok har denne sjangeren ikke dødd ut i Tyskland, der det til stadighet kommer nye spill som bygger på den samme spillmekanikken. Der har også Zak McKracken en stor tilhengerskare, som etterhvert ble så stor at de lagde sin egen oppfølger.

Dette spillet er gratis, og kan lastes ned her. Aberet er selvfølgelig at alt foregår på tysk.

Det originale Zak McKracken-spillet er ikke lett å få tak i lenger, men om du er heldig og har en gammel kopi kan du laste ned programmet ScummVM. Dette programmet lar deg spille en rekke gamle spillklassikere på din nye datamaskin.