I påsken ser vi mye film, både hjemme og på kino. Er du imidlertid lei av filmer om Jesu oppstandelse? Se heller en herlig zombiefilm!

Blodtørstige zombier har vært på film siden 30-tallet. Det var riktignok ikke før George A. Romero og John A. Russo lagde Night of the Living Dead i 1968, at zombie-sjangeren fikk skikkelig rotfeste på film. Siden den gang har vi sett mange skrekk- og splatterfilmer med de halvråtne, kjøtthungrige skapningene.

Ikke alle zombiefilmer er like bra. Her har du imidlertid et utvalg kvalitetsplatter du kan kose deg med i påsken.

Overlever du når zombiene angriper? Ta Filmpolitiets kviss her!

Zombier i svarthvitt

I Night of the Living Dead møter vi det som har blitt den arketypiske zombien. De døde gjenoppstår fra kirkegården og nå er de ute etter menneskekjøtt!

Denne svarthvittfilmen viser zombie-sjangeren på sitt beste og må sees før du dør.

Sjekk ut traileren for filmen her: (Artikkelen fortsetter under).

Living Dead-trilogien

Etter George A. Romero og John A. Russo sitt samarbeid med Night of the Living Dead gikk duoen hver sin vei. Romero fortsatte med filmene Dawn of the Dead og Day of the Dead. Sammen med Night of the Living Dead ble filmene kjent som Living Dead-trilogien som er blitt en kultklassiker.

Dawn of the Dead

I Dawn of the Dead fra 1978 har zombie-epidemien spredt seg for alvor. De døde vil ikke dø etter å ha blitt smittet av en uforklarlig pandemi. Vi følger en gruppe mennesker som har søkt tilflukt på et kjøpesenter. De har barrikadert seg inne i et forsøk på å holde horden av menneskespisende døde unna.

Day of the Dead er av mange ansett som den beste filmen i Living Dead-trilogien. Dette er ekte splatter på høyt nivå!

Det finnes forøvrig også en fabelaktig nyinnspilling av Dawn of the Dead fra 2004, som også byr på morbid underholdning.

Se traileren for Dawn of the Dead anno 2004 her! (Artikkelen fortsetter under videoen).

Blodige eksperimenter

I Day of the Dead har zombiene tatt over jorda fullstendig. Kun en liten gruppe mennesker er igjen.

Handlingen utspiller seg i en militær bunker, der forskere utfører eksperimenter på de udøde i håp om å finne en kur. Det tar selvfølgelig ikke lang tid før zombiene er på menneskerov nede i bunkeren.

Day of the Dead, kom ut i 1985. Romeros tredje zombiefilm fikk ikke en like god mottagelse som de foregående filmene, og en del fans ble skuffet. Likevel har også denne filmen fått kultstatus. Filmen byr selvfølgelig på mye gørr og splatter, og er absolutt en zombiefilm verdt å se.

Day of the Dead fra 1985. The darkest day of horror the world has ever known. (Foto: United Film Distribution Company).
Ein zwei die!

I 2009 ble Norge satt på zombiekartet da Tommy Wirkola kom med grøsserkomedien Død snø. Her møter vi en gruppe medisinstudenter på hyttetur i fjellet. Det viser seg at plassen de besøker har en mørk fortid fra krigen. Snart får hytta besøk av sinte zombier i naziuniform som er sultne på rått menneskekjøtt.

Død snø er lemlesting av kroppsdeler, humor og splatter i skjønn forening. Har du ikke sett filmen har du gått glipp av noe. Har du allerede sett den, se den igjen!

Les anmeldelsen av Død snø her.

Eller se videoanmeldelsen under: (Artikkelen fortsetter etter videoen).

Morbid moro

Zombier og humor er en god kombinasjon vi også har sett tidligere. Peter Jacksons Braindead fra 1992 er et kroneksempel på god splatterkomedie.

I 2004 kom også den britiske komikeren Simon Pegg med filmen Shaun of the Dead. Denne hysteriske komedien leker med alle konvensjoner i zombiesjangeren.

Med Simon Pegg i spissen, og skuespillere som Bill Nighy og Nick Frost, blir Shaun of the Dead et fantastisk stykke film.

Se den gøyale traileren: (Mer zombiemoro under traileren).

Zombieland

En annen god zombiekomedie er Zombieland. Her får vi det vanlige post-apokalyptiske scenarioet vi gjerne ser i zombiefilmer. Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone og søte Abigail Breslin serverer det hele med humor og sjarm.

Zombieland er bekreftelsen på at det går an å lage en koselig zombiefilm. Når vi i tillegg får en legendarisk opptreden av Bill Murray, blir denne filmen absolutt verdt å se.

Les anmeldelsen av Zombieland her.

Eller se Filmpolitiets anmeldelse her:

Hvilke andre zombiefilmer vil du anbefale? Si din mening i kommentarfeltet!