I dag åpnes filmfestivalen i Cannes med Robin Hood. Den har samtidig verdenspremiere, også i Norge. Russell Crowe spiller hovedrollen, men han er langt i fra den første. I følge Internet Movie Database finnes det 111 filmer og serier med en Robin Hood i persongalleriet!

Den første Hollywood-premieren

Den første Robin Hood ble laget allerede i 1912. Men den første storfilmen kom i 1922, der hovedrollen ble spilt av stumfilmstjernen Douglas Fairbanks, som selv var en av manusforfatterne under pseudonymet Elton Thomas.
Dette var den første filmen som hadde en skikkelig Hollywood-premiere, på Grauman’s Egyptian Theatre 19. oktober 1922. Robin Hood ble en stor suksess, selv om filmen varte i over to timer, noe som var uvanlig langt på den tiden.

Heftige sverdkamper og høy morofaktor

Den største klassikeren er likevel The Adventures Of Robin Hood fra 1938, denne gangen i farger, med lyd, og med legendariske Errol Flynn som den sverdsvingende helten.

En av de to regissørene var Michael Curtiz, som fire år senere skulle prestere Casablanca.

1938-utgaven av Robin Hood kan skilte med sylskarp dialog, heftige sverdkamper og høy morofaktor. Alt kan nytes i restaurert form på DVD.

Errol Flynn i The Adventures Of Robin Hood. (Foto: Warner Bros)
Errol Flynn i The Adventures Of Robin Hood. (Foto: Warner Bros)
Disney med bleik versjon

Så må vi opp til 1973 for å finne den neste minneverdige Robin Hood-filmen. Da var det Disney som gjorde sin animerte utgave av historien, med Robin Hood som slu rev og Prins John som sleip løve.

Riktignok var Disney Animation Studios inne i en dårlig periode, som varte helt til Den lille havfruen kom i 1989, men deres Robin Hood er ikke direkte dårlig. Kanskje bare en anelse bleik.

Likevel ble filmen en pen suksess, og mange har også lest tegneserieutgaven.

Patrick Bergin versus Kevin Costner

I 1991 kom det plutselig to konkurrerende filmer. Robin Hood, regissert av John Irvin, med Patrick Bergin i hovedrollen, og Robin Hood: Prince Of Thieves, regissert av Kevin Reynolds, med Kevin Costner.

Selvsagt ble førstnevnte dverget av sistnevnte.

Costner spiller riktignok med hockeysveis og amerikansk aksent, og Bryan Adams synger (Everything I do) I do it for you på rulleteksten, men filmen er likevel ypperlig og uhøytidelig underholdning.

Best er Alan Rickman som den superslemme sheriffen av Nottingham.

Kevin Costner i Robin Hood: Prince Of Thieves. (Foto: Warner Bros.)
Kevin Costner i Robin Hood: Prince Of Thieves. (Foto: Warner Bros.)
Fra sverd til maskingevær!

Det finnes også en rekke mer bisarre Robin Hood-filmer. Jeg skulle for eksempel gjerne sett den japanske stumfilmen Robin Hood no yume fra 1924 med Shinpei Takagi i hovedrollen. Eller italienske Robin Hood e i pirati fra 1960, der vår helt bekjemper pirater i Middelhavet.

Rat Pack-gjengen Frank Sinatra, Dean Martin og Sammy Davis Jr. spilte inn musikalkomedien Robin And The 7 Hoods i 1964, der Sinatra spiller hovedrollen som Robbo.

Sherwood er Chicago, mens pil og bue er byttet ut med maskingeværer!

Robin Hood som finsk humor

Den finske komedien Noin 7 veljestä fra 1968 høres kanskje ikke ut som en umiddelbar klassiker, men finske postere på IDMB ser ut til å like parodien på Robin Hood. Rollen ble spilt av Spede Pasanen, en legende innen finsk film og humor, som senere skrev et manus som ble til tv-filmen Robin Hood ja hänen iloiset vekkulinsa Sherwoodin pusikoissa i 1974.

Jeg har ingen informasjon om Robin Hood bruker sauna i noen av disse filmene.

Robin Hood smatt inn i Monty Python og ridderne av det runde bord fra 1975, der Eric Idle spiller Sir Robin the Not-quite-as-brave-as Sir Launcelot. Kollega John Cleese spilte sin versjon av Robin Hood i Terry Gilliams Time Bandits i 1981.

Douglas Fairbanks i Robin Hood (1922). (Foto: Reel Media International)
Douglas Fairbanks i Robin Hood (1922). (Foto: Reel Media International)
Idioter i tights

I 1975 ble det laget en 13-episoders tv-serie kalt When Things Were Rotten, der Robin Hood og resten av gjengen i Sherwood-skogen ble fremstilt som komplette idioter. Serien fikk god mottagelse, men ble kansellert etter den første sesongen på grunn av lave seertall. En av seriens skapere var Mel Brooks, som 18 år senere lagde den mer vellykkede komedien Robin Hood: Men In Tights.

Det kunne også vært interessant å se den russiske Ballada o Doblestnom rytsare Ayvengo fra 1983, med Boris Khmelnitsky som Robin Hood, eller den litt mystiske videofilmen Boobs In The Woods fra 1999, der Robin Hood omkranses av figurer som Sir Richard «Big Dick» Dangling – The Sheriff of Nottingham, Bruce Foreskin, Fairy Dildo og Triar Fuck.

Vi må heller ikke glemme den norske Robin Hood. Christoffer Staib spilte nemlig denne rollen i Sofies verden i 1999.

Cary Elwes i Robin Hood: Men In Tights. (Foto: Twentieth Century Fox)
Cary Elwes i Robin Hood: Men In Tights. (Foto: Twentieth Century Fox)
Tysk splatterhumor

Men nå skriver vi 2010, og det er Russell Crowe som gjelder. Med mindre han overskygges når den tyske trashregissøren Oliver Krekel (av noen kalt Ed Wood 2) slipper horrorfilmen Robin Hood – Ghosts of Sherwood, blant annet med splattereffektlegenden Tom Savini som sheriffen av Nottingham.

Men jeg tror Russell Crowe kan ta det helt med ro!