Har du noen gang lurt på hva som befinner seg på “the dark side of the moon”? Svaret er at månens bakside er okkupert av nazister. Slik er det i hvertfall i Iron Sky.

Iron Sky er en indie-scifi-nazi-komedie som produseres av finske Energia Productions og Blind Spot Pictures. Timo Vuorensola er mannen som skal regissere vidunderverket. Samuli Torssonen og Tero Kaukomaa er produsenter.

Dette er gutta som også står bak filmen Star Wreck: In The Pirkinning. Star Wreck er en parodi på Star Wars og Babylon 5, som ble svært populær i Finland da den kom ut i 2005.

Hitlers plan B

Iron Sky handler om Hitlers reserveplan for andre verdenskrig. Plan B var å rømme til månen og vente der til tiden var inne for å slå til på nytt.

Siden slutten av krigen i 1945, har de ventet på månens bakside mens de har rustet seg opp til kamp.

I 2018, 73 år etter Hitlers regime, er de tilbake for å erobre verden med romdrakter og flyvende tallerkener.

Regissør Timo Vuorensola forteller at Hitler faktisk gransket mulighetene for å reise til månen.

– Vi gjorde en del undersøkelser rundt dette og hemmelige nazivåpen, og bygde historien vår på det, sier Vuorensola.

Han forteller videre at historien i filmen er basert på en av mange sære konspirasjonsteorier om nazistene.

– Rundt omkring på internett kan man lese om folk som faktisk tror at nazistene dro til månen. Filmen vår handler om hva som ville ha skjedd om dette faktisk hendte, sier Vuorensola.

Behind the scenes-materiale fra Iron Sky. Slik vil en "nazinaut" se ut. (Foto: Energia Productions)
Behind the scenes-materiale fra Iron Sky. Slik vil en "nazinaut" se ut. (Foto: Energia Productions)
Se klipp fra filmen

Iron Sky er planlagt å komme sent på året i 2011. Timo Vuorensola befinner seg for øyeblikket på filmfestivalen i Cannes for å promotere filmen.

Med seg i kofferten har han materiale fra Iron Sky som aldri har blitt vist før. Disse filmklippene er nå også tilgjengelig for deg.

Fredag 14. mai ble de spennende bildene fra filmen sluppet på Iron Sky sine nettsider.

I klippet får vi en smakebit på hvordan den ferdige filmen kommer til å se ut.

Dette er herlige bilder! Iron Sky klarer å få science fiction til å se retro ut. Det er bare å begynne å gelde seg til å se “nazinauter” i flyvende tallerkener.

Se den nye teaser-traileren her:

Gøy med nazister

Historien bak Iron Sky høres ut som et fantastisk konsept for en film. Timo Vuorensola mener at selv om det ligger en del tabuer rundt nazister, så har de også en merkelig tiltrekningskraft.

– Nazistene er på en måte den ultimate ondskap. Det som er interessant er at folk begynner å se på dem i et annet perspektiv.

– Folk prøver å tilnærme seg galskapen som er det nazistiske regimet på en ny måte. Og det åpner nye dører, sier han.

Vuorensola trekker frem Quentin Tarantinos, Inglourious Basterds som et godt eksempel, og sier han håper at Iron Sky vil bli like kul som den. En annen film som går nye veier i sin tolkning av nazistene er den norske splatter-komedien Død Snø .

Denne filmen forholder seg til nazister på en måte som de kanskje fortjener – som hjernedøde zombier fra underverdenen.

Timo Vuorensola forteller at han har sett Død Snø en hel rekke ganger.

– Da jeg så den kunngjorde jeg at Død Snø var den beste filmen i 2009. Filmen er absolutt en av mine favorittfilmer, sier han.

Slik ser det ut på "the dark side of the moon". (Foto: Energia Productions)
Slik ser det ut på "the dark side of the moon". (Foto: Energia Productions)
Delta i filmproduksjonen

Iron Sky er en nyskapende filmproduksjon. Prosjektetet er unikt fordi bidragsytere fra hele verden har bidratt til produksjonen via internett. Nettet har spilt en rolle i forskjellige filmproduksjoner tidligere, men ikke i samme grad som vi ser her.

– Vi følte at det var helt naturlig å henvende oss til folk på nett og spørre om de ville hjelpe til. Hvis vi hadde jobbet tradisjonelt ville vi ha gått glipp av den store ressursen internett faktisk er, sier Timo Vuorensola.

Samarbeidet med folk på nett har pågått under hele produksjonen. Og det er ingen grenser på hva man kan bidra med. Teamet bak Iron Sky har hele veien kastet ulike oppgaver ut på internett, for å se hva folk tror de kan hjelpe til med.

– Ideen er å åpne døren og la alle og enhver komme inn. Folk kan hjelpe til med alt mulig.

– Ideologien bak det er at alle kan være en filmskaper, fordi alle har noe å bidra med til forskjellige deler av produksjonen, forteller Vuorensola.

Vuorensola mener at å finne ut på hvilken måte internettbrukerne kan bidra på har vært en læringsprosess. I dag foregår samarbeidet med brukerne via en side som heter wreckamovie.com, som er laget spesielt for denne måten å lage film på.

Det er alle mulige forskjellige mennesker som sender inn sitt arbeid på wreckamovie-siden. Vuorensola forteller at det er alt fra nerder, indie-filmskapere og 3d-folk, til dagligdagse internettbrukere, som er med på produksjonen.

Det er fortsatt mye arbeid igjen på Iron Sky. Så hvis du har en filmskaper i magen bør du gå inn her og dele dine kunnskaper.

Krev å se Iron Sky

Er du ikke helt stødig på å lage film, men har lyst til å støtte Iron Sky? Da mener Timo Vuorensola at du bør forlange å få muligheten til å se Iron Sky på en kino nær deg. Det kan du gjøre her.

– Vi har brukt lang tid på å lage denne filmen, men bær over med oss. Resultatet kommer til å bli helt fantastisk. Krev å få se Iron Sky i det landet du befinner deg i. Det er den beste måten å bringe budskapet til distributørene på. La oss få Iron Sky til din by også.

Det har tidligere kommet en annen liten teaser på Iron Sky. Se videoen her:

gjør et oppgjør med nazistene, avvæpner