Hopp til innhold

Jenny Skavlan på spøkelsesjakt

Nok en gang måtte Jenny Skavlan kjempe mot zombier, men denne gangen kom imidlertid både hun og medskuespiller Jeppe Larsen i filmen «Død Snø» fra det med liv og lemmer i behold.

Skuespillerne var blant de første som tirsdag fikk prøvekjøre Tusenfryds nye 5D-attraksjon «Nightmare», og parkens levende døde var heldigvis ikke like morderiske som i den mye omtalte skrekkfilmen.

Med 3D-briller på nesen og godt fastspent i kinosetet, må publikum bekjempe fryktinngytende spøkelser og zombier, samtidig som man skremmes av spesialeffekter som røyk, vann, lukt og bevegelse. Det finnes kun én lignende attraksjon i verden, og den befinner seg i USA.

Les også: Her får du mest moro for pengene utenfor Norge

Unik opplevelse

Bjørn Håvard Solli, Tusenfryd

Bjørn Håvard Solli er mannen bak den nye 5D-attraksjonen på Tusenfryd.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

– Jeg reiste over dit i desember og kjørte den til jeg gikk lei, og så fikk vi laget en egen versjon til Tusenfryd som har visste forskjeller fra den amerikanske, forteller Bjørn Håvard Solli, påtroppende administrerende direktør ved Tusenfryd, til NRK.no.

I løpet av fem måneder har det gamle spøkelseshuset i nedre del av parken blitt til et nytt «skrekkens hus» ved hjelp av ny teknologi.

Les også: Dette er årets nyheter i fornøyelsesparkene

Den store åpningen er på lørdag, men allerede i dag fikk zombie-ekspertene Jenny Skavlan og Jeppe Larsen, kjent fra skrekkfilmen «Død Snø» teste 5D-nyheten sammen med pressen. Med pulsen litt høyere enn ved andre intervjusituasjoner, festet vi sikkerhetsbeltene og ladet pistolene.

Blodsprut i mørket

Det gis ingen informasjon på forhånd hva som skal nedkjempes med skytevåpnene, så her fyres det av mot alt og alle. Setene snurrer i mørket med en fart som gjør deg desorientert, horder av flaggermus bryter seg ut av kinolerretet, mens sverd og økser kastes mot publikum i en fart som får deg til å dukke instinktivt.

Når blodsprut gjør deg våt i ansiktet og noe bakfra blåser deg hardt i nakken, må også garvede fotografer og utskremte radioreportere slippe ut ukontrollerte hvin. Det var likevel tydelig at det fantes erfarne skrekkfilmseere i salen, for det kom få lyder fra to av setene i midten.

Les også: Så mye koster et besøk i fornøyelsesparkene

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Jenny Skavlan og Jeppe Larsen

Jenny Skavlan og Jeppe Larsen ble ikke så veldig skremt av «Nightmare».

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Ble kløpet

– Joda, jeg ble skremt, men jeg skvetter alltid i stillhet, avslører Jenny Skavlan til NRK.no etter den syv minutter lange testkjøringen.

Hun må likevel innrømme at det er skumlere å bli film-drept av en skikkelig nazi-zombie. Kollega Jeppe Larsen fikk seg derimot en ubehagelig overraskelse midt inni 5D-opplevelsen:

– Jeg skvatt skikkelig da setet plutselig beveget på seg, og trodde at det var noen som kløp meg i rompa, forteller han.

Ingen av dem ble derimot så skremt at de ikke ville tatt en ny tur. I det minste for å sette ny high score i zombie-skyting.

11-årsgrense

Både Veritas og Filmtilsynet har vært inne og vurdert 5D-attraksjonen, som er den første av sitt slag i Europa. Ut ifra deres tilbakemeldinger, har Tusenfryd bestemt seg for å sette en aldersgrense på 11 år.

– Alle andre attraksjoner i parken har høydebegrensninger, men i dette tilfellet har vi kommet frem til at en aldersgrense er mer hensiktsmessig i og med at alle elementene samlet gjør dette til en skrekkfylt opplevelse, mener Tusenfryds Bjørn Håvard Solli.

Så har du ikke møtt altfor mange zombier og 3D-spøkelser tidligere, er det godt mulig du lar deg skremme.

tusenfryd, nightmare

«Nightmare» åpner 12. juni på Tusenfryd.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober