Da jeg var liten var spill vanskelige – veldig vanskelige. Du begynte gjerne med tre liv, og hadde du ikke «continue» etter å ha dødd den tredje gangen, ja da var det bare å starte på nytt igjen.

Da jeg var liten måtte jeg jobbe hardt for å runde et spill. Det var desto større stas når jeg klarte det.

Hjemme i heimen var jeg den eneste jenta i en søskenflokk på fem. Data var lørdagsaktivitet nummer én. Da samlet vi oss rundt pc’n og spilte på rundgang. Jeg har mange gode minner fra at vi gjorde spill sosialt på den måten.

Et av de mest populære spillene vi brukte tiden vår på var Disney’s Løvenes Konge.

Gode spill fra Disney

Virgin Interactive har samarbeidet med Disney ved flere anledninger for å produsere spill som fulgte de store filmene. Noen av de Disney-spillene jeg husker best, Jungelboken, Aladdin og Løvenes Konge, er alle produkter fra Virgin Interactive.

I 1994 kom Løvenes Konge til det meste av konsoller som var på markedet den gangen. Blant annet NES, SNES, Game Boy, PC, Sega Mega Drive og Amiga. Disney spøy ut en ekstrem mengde spill på 90-tallet.

Jeg tør påstå at Løvenes Konge var et av de mest populære, foruten Aladdin. Etterhvert klarte spillet å snike seg inn i pc-stua hjemme hos oss også.

Retrospill: Zak McKracken and the Alien Mindbenders

På korktavla over data’n hang det en liste over dos-kommandoer til de ulike spillene. Jeg husker ikke hva kommandoen til Løvenes Konge var, men den ble i hvertfall flittig brukt.

Simba møter mange forskjellige fiender på sin ferd. På tredje brett er vi på hyenenes territorium.

Kreativt og utfordende

Spillet er et plattformspill i 2D. Du skal komme deg fra punkt A til B mens du unngår farer og overkommer hindringer på veien – på ingen måte revolusjonerende kanskje. Likevel var det noe spesielt med Løvenes Konge.

Jeg glemmer aldri hvor fint jeg syntes spillet så ut da jeg startet det for første gang. All grafikken var laget på håndtegnede figurer og fargepaletten var flott.

Med musikken fra Disney-filmen og sjarmerende lydeffekter på toppen av det hele, så ble Løvenes Konge et veldig pent spill.

Selvfølgelig fantes det mange andre pene spill på markedet på nittitallet. Løvenes Konge skilte seg likevel ut med et kreativt gameplay. Simba ble eldre og fikk nye egenskaper etter hvert som du kom videre i spillet. Hvert brett hadde også noe særegent over seg, med nye utfordringer hele veien.

Og utfordringer, det er det nok av i dette spillet. Løvenes Konge er et vanvittig vanskelig spill!

Jeg mener at det er noe av det som gjorde spillet så bra. Mange spill i dag byr ikke på skikkelige utfordringer. Det er som om utviklerne er redde for å gjøre spill for vanskelig. I tillegg gir de deg uendelig antall liv, sånn at det ikke er så farlig hvis du dør.

Retrospill: SimCity

På de fire siste brettene er Simba voksen. Brett nummer åtte er et av de vanskeligste i spillet.

Beste minne fra barndommen

Siden Løvenes Konge var så vanskelig, fikk jeg virkelig følelsen av å ha prestert noe stort da jeg kom gjennom det. Brødrene mine og jeg brukte lang tid på å runde det første gang. Etterhvert la vi den velkjente «spill til du dør-strategien» bak oss. Vi hadde alle noen brett vi var flinkere på enn de andre, og da var det den som var flinkest på hvert brett som fikk spille.

Det var mye prøving og feiling, men på den måten klarte vi til slutt å komme oss gjennom alle de 10 brettene. Senere rundet vi spillet hver for oss flere ganger.

Løvenes Konge står for noen av de beste minnene jeg har fra barndommen. Når nostalgien tar overhånd hender det derfor at jeg starter opp Dosbox for å spille litt.

For du har vel hørt om spill som er abandonware? Dette er programvare som er åpnet for fri bruk, med andre ord gamle spill du kan laste ned helt gratis!

Det finnes en hel haug med nettsteder der du kan laste ned klassiske spill fra barndommen. På abandonline.com for eksempel, får du Løvenes Konge helt gratis.

Og ja, Løvenes Konge er fortsatt sinnssykt vanskelig. Jeg fatter ikke at jeg klarte å runde dette som tiåring!

Dette brettet gjorde meg svett i håndflatene da jeg var liten. Å prøve å overleve brett nummer fire var en stressendes affære.