Det er ikke lett å lage film. Et helt kobbel av mennesker, som utfører all verdens merkelige oppgaver må til.

På ekstramaterialet til DVD-utgivelsen av Inglourious Basterds har filmregissør Quentin Tarantino lagt med en liten hyllest til en liten, men viktig brikke under filminnspillingen. Nemlig klappedama.

LES: Inglourious Basterds ble nominert til 8 Oscar-priser

Litt mer konkret – den personen som identifiserer starten av hver eneste scene som blir tatt opp.

Ikke bare, bare

På denne måten er det enkelt å finne igjen og organisere selve redigeringen av filmen. For å gjøre dette skrives sceneinformasjon (nummer, “take“-nummer, side på manuset eller annen informasjon) på en liten tavle, som så klappes hard sammen. Klappelyden brukes for å synkronisere lydopptaket med bildeopptaket.

LES: Her er Birgers anmeldelse av Inglourious Basterds

Og jeg kan love deg at det klappes mange ganger på en storfilm som Inglourious Basterds.

Neste gang du ser en film, se igjennom hele rulleteksten. Legg merke til “best boy“, “2nd assistant stunt coordinator” og ikke minst (min favoritt) “catering“. De er alle viktige for å få laget en film.

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.