Hollywood er et av de få stedene i verden der vi synes det er greit med barnearbeid. Barnestjerner er det mange av, men noen er riktignok flinkere til å spille enn andre.

En barnestjerne jeg har sansen for er Abigail Breslin. Du har kanskje sett filmen Little Miss Sunshine? Da husker du i så fall garantert jenta med den store drømmen om å bli misse-prinsesse. Abigail Breslin var strålende i rollen som Olive.

Hvis du har sett den rørende scenen der Olive begynner å gråte fordi hun er usikker på utseendet sitt, forstår du helt sikkert hvorfor Breslin vant ni priser for rollen. En rolle hun også ble Oscar-nominert for.

Little Miss Sunshine er en fantastisk film du MÅ se. Sjekk ut traileren her:

På TV3 i kveld

Abigail Breslin spilte i sin første film Signs, da hun bare var fem år. Siden den gang har hun gjort flere gode opptredener. I tillegg til Little Miss Sunshine er hun mest kjent fra Definitely, Maybe, Nim’s Island, My Sister’s Keeper og Zombieland.

I kveld klokken 21.00 går filmen Definitely, Maybe på TV3. Her spiller Breslin et skilsmissebarn som lengter etter å få vite historien om hvordan foreldrene forelsket seg. Dette er ikke barnestjernas beste verk, men det er fortsatt en koselig og rørende film som passer godt når du sitter i sofaen på søndagskvelden.

LES: Birgers anmeldelse av Definitely, Maybe.

Traileren til filmen virker som en eneste stor klisjé. Heldigvis er filmen bedre.

Blir voksen

Abigail Breslin er nå 14 år. Dermed er hun på vei til å vokse ut av rollen som søt liten pike. Det store spørsmålet i årene fremover er om hun vil klare overgangen fra søt liten pike, til voksen skuespiller. Eller vil de store rollene la vente på seg når hun ikke er liten og uskyldig lenger?

En barnestjerne som er i ferd med å klare dette kunststykket er Dakota Fanning. Første gang jeg så henne var i Spielbergs sci-fi-serie Taken. Da hadde hun allerede fått en prisen som beste unge skuespiller av Broadcast Film Critics Association for sin rolle i filmen I Am Sam.

Fanning har gjort mange gode roller. Blant annet i filmer som Man on Fire, Uptown Girls og The Secret Life of Bees. Selv om Dakota Fanning gjorde en bra rolle i The Secret Life of Bees, ble filmen for øvrig slaktet av de fleste anmeldere.

LES: Birgers anmeldelse av filmen her.

Nå for tiden er Fanning aktuell som den nådeløse vampyren Jane i Twilight-filmene. Her viser den søte jenta at hun også kan spille kald og kynisk om hun vil.

LES: Birgers anmeldelse av The Twilight Saga: Eclipse.

Her ser du Dakota i et klipp fra The Twilight Saga: Eclipse.

Hvor ble de av

Det er ikke alle barnestjerner som klarer å kapre de gode rollene etter at de blir eldre. Et eksempel på en barnestjerne som forsvant er Anna Chlumsky fra My Girl.

Ja, for du husker vel den filmen fra starten av 90-tallet der Macaulay Culkin spilte en gutt som døde av bistikk? Chlumsky spilte hovedrollen i filmen og ble et idol for mange småjenter på nittitallet, inkludert meg selv.

Men hvor ble hun egentlig av? Etter hvert som hun ble eldre forsvant Chlumsky ut av rampelyset. Hun er nå 30 år og dukker av og til opp i diverse småroller i ulike tv-serier. Hun har ikke hatt noen kjemperolle i en stor produksjon siden hun var liten.

Anna Chlumskys motspiller i My Girl, Macaulay Culkin er også en barnestjerne som forsvant. De fleste husker ham sikkert best fra Home Alone 1 og 2, The Good Son og Richie Rich.

Jeg vil påstå at Macaulay Culkin var den største barnestjernen på 90-tallet. Jeg husker godt at jeg syntes han var vanvittig kul i Hjemme Alene.

Jeg ble aldri lei av å se at han knuste de stakkars tyvene. Flambert hodeskalle, strykehjernknust ansikt og utslåtte tenner – dæven hvor de skurkene fikk gjennomgå!

Etter filmen Richie Rich, forsvant Culkin fra film i nesten ti år, mye på grunn av familietrøbbel og narkotikamisbruk. De siste årene har han sakte, men sikkert forsøkt å gjøre comeback, med skiftende hell.

Han har ikke klart å lande de store rollene enda, men han har blant annet hatt er birolle i filmen Saved!.

Der spilte han blant annet mot Mandy Moore og Jena Malone, og gjorde en god opptreden som ateistisk og rebelsk tenåring i rullestol.

Macaulay Culkin er også kjent for å ha vært en av Michael Jacksons beste venner. Du husker kanskje hans opptreden i musikkvideoen til låta «Black Or White».

Karate Kid med selvironi

Ralph Macchio er en annen skuespiller som hadde høydepunktet i karrieren da han var barn. Du husker garantert Macchio i rollen som Daniel LaRusso i The Karate Kid. Hvem kan vel glemme unggutten som lærte karate av den legendariske Mr. Miyagi?

Jeg er sikker på at karatedojoer rundt omkring i verden fikk en oppsving i antall medlemmer etter at Karate Kid gikk på kino i 1984.

Problemet for mange barnestjerner er som sagt at de ikke blir like søte likendes etter hvert som de vokser opp. For Ralph Macchio tror jeg problemet er det motsatte.

Macchio ser fortsatt ut som en fjortenåring og er altfor søt til å få de voksne rollene. Han har riktignok hatt noen roller her og der. Blant annet i komedien Beer League og som Archie Rodriguez i Ugly Betty.

Wax On, Fuck Off

Heldigvis er Macchio en mann med selvironi. Sammen med funnyordie.com har han laget en hysterisk trailer for en fiktiv dokumentarfilm om sitt eget liv.

Denne traileren er sinnssykt morsom! Vi møter Macchio som sliter med å få roller fordi han er altfor søt og snill. For å lande de store rollene trenger han en skandale og må derfor øve seg for å bli drittsekk og dopmisbruker.

Jeg kunne virkelig ønske at dette ikke var en fiktiv film, men at Wax On, Fuck Off var et virkelig prosjekt. Traileren er så morsom at jeg garantert hadde sett filmen på kino om den hadde eksistert.

Se den artige «filmtraileren» fra funnyordie.com her:

Hvilke barnestjerner husker du?

Enten de klarer å bli superstjerner eller ei, barnestjerner er det mange av. Vet du om noen store filmstjerner i dag som har en bakgrunn som barneskuespiller? Eller kanskje du vet om noen som floppet totalt da de ikke var søte og nusselige lenger?

Vi i Filmpolitiet vil vite hva du kan om Hollywoods barnestjerner, så legg igjen en kommentar da vel!