Hva er det som gjør at jeg for tiden plager livet av kolleger og venner? Hva er det som gjør at jeg ikke legger meg før klokka er tre om natta og da med en råtten følelse av å ha tilbrakt hele ettermiddagen og kvelden på sofaen?

Joda, jeg har akkurat fullført en tv-serie, og nå venter jeg i spenning på hva neste mesterverk har å by på.

Tv-serien som har frarøvet med nattesøvnen og gjort kollegaene mine gærne er Battlestar Galactica. Det er litt i seineste laget, for det er en stund siden siste sesong ble sluppet, men jeg er glad for at jeg sparte siste sesong til slutt. Nå er eposet over, og man sitter igjen med den tomme ekle følelsen som man alltid får når man har gjort seg ferdig med en tv-serie.

Men det er enda håp! Skaperne av Battlestar Galactica, blant annet David Eick, har nå laget en ny serie ved navn Caprica. Historien er satt til planeten Caprica, og er tidsmessig 50 år før Battlestar Galactica-historien. For dere som ikke har sett den førstnevnte serien, her kommer en liten forklaring:

En verden vi kjenner til

Verden i Battlestar Galactica er på mange måter svært lik vår egen, så det er en serie man svært lett kan forholde seg til. Problemstillingene er også kjente for oss: Mann vs maskin, religion, politikk, rase, troskap, og kjærlighet er viktige ingredienser i serien som tar handler om menneskehetens kamp for overlevelse. Serien tar utgangspunkt i at menneskerasen er spredt på 12 forskjellige planeter, hvor de lever liv stort sett like vanlige som jeg og du gjør. Det er bare et lite problem: Mange år tidligere skapte mennesket Cylonen, en type robot, som etter hvert utviklet seg til å gjøre opprør mot menneskene.

Tricia Hefner (i midten) viser at ikke bare ligner Cyloner på mennesker. De er passe heite også)
Tricia Helfer (i midten) viser at ikke bare ligner Cyloner på mennesker. De er passe heite også. (Foto: Syfy.com)

Krig brøt ut mellom mennesker og cyloner, og helvetet var et faktum. Det går deretter 40 år før menneskene hører noe fra Cylonene. Så kommer de tilbake for sin ultimate hevn, som nesten utrydder hele menneskeheten og legger planetene i ruiner. 50.000 mennesker overlever, og lever som flyktninger i den en flåte bestående av militære og sivile skip. Herfra følger vi deres kamp for å overleve stadig forfølgelse fra Cylonene.

Og ja, forresten. Cylonene har nå utviklet seg såpass at de ser akkurat ut som mennesker. Hvem som helst kan altså være en Cylon, selv uten at de selv er klar over det. Spennende? Neida, ikke i det hele tatt…

Skjønner du fremdeles ikke greia? Sjekk denne videoen

Dette er altså nerde-mat av beste klasse, men man trenger hverken å kunne snakke Klingon eller ha Stormtrooper-kostyme i skapet for å like denne serien. Prisene har haglet mot serien, og Time magazine kåret den til årets beste serie i 2005.

Tilbake til begynnelsen

Caprica tar for seg hvordan mennesket først skapte Cylonen, som skulle gi dem så mye trøbbel i ettertiden. Serien tar også opp den etiske debatten rundt kunstig intelligens, ispedd intriger som handler om familie, politikk, og kjærlighet. Skaperne har denne gangen vært mer opptatt av å tiltrekke seg et kvinnelig publikum, slik at romskip-faktoren er kuttet hardt ned på, og hele historien utspiller seg derfor mer på bakkenivå. Skaperen har også sammenlignet Caprica med såpeoperaen Dallas (!), og den har blitt referert til tv-historiens første science fiction – familiedrama.

Hovedkarakterene spilles av blant annet Allessandra Torresani og Eric Stoltz som er et kjente gjestefjes innenfor sitcoms og dramaserier.


Her kan du se et klipp fra en av episodene.

Dette er dessverre ikke en serie som NRK skal sende. TV3 har kjøpt inn serien, men er enda ikke sikre på når den skal sendes. Kanskje kommer den på DVD før den tid? Piloten ble sendt på amerikansk tv i januar i år, og jeg håper den får oppleve samme popularitet som Battlestar Galactica.

Klippene som jeg har sett sålangt ser svært lovende ut, både når det gjelder karakterer, action, og handling. Mens jeg venter, får jeg vel bare begynne på runde to av Battlestar Galactica, og fortsette med min misjonering av det glade budskap:

Nemlig at vår generasjons beste Science Fiction-serie kommer til å ta opp skummelt mye av tiden din, skulle du bestemme deg for å se den. Men det er verdt det. Som Norvegia reklamerer med; “Noen forhold varer livet ut”, og jeg er sikker på at jeg kommer til å gnåle om både BG og Caprica til jeg støver ned på gamlehjemmet.

Sånn helt til slutt: Jeg er ikke den eneste som digger Battlestar Galactica. Bare se på dette klippet fra The Big Bang Theory.