Noen filmer skaper mer engasjement enn andre, og noen filmer gjør at tilhengere og fans går helt av skaftet.

Etter The Matrix gikk alle kiser rundt med lange lærfrakker og etter Ringenes Herre-filmene var the «in» å ha alve ører.

Jeg har valgt ut noen av mine favoritter blant filmkultene der ute. Har du andre forslag, så sleng de inn i kommentarfeltet under!

Vi begynner med en flott scene fra Troll 2.

5.
Troll 2

Ok, dette er på mange lister og nettsteder kåret til verdens dårligste film (det er jo ikke sant, Gigli med Ben Affelck og Jennifer Lopez er verdens dårligste film).

Men jeg skal være enig i at filmen har verdens dårligste «reaction shot«. Sjekk videoen til høyre her.

Først de siste årene har filmen utviklet og fått en tilhengerskare som faktisk er noe å snakke om. Takket været filmklubber i USA, og utrolig nok ganske stor mediedekning.

Hvem som helst kan kaste på seg noen stygge kostymer, være verdens verste skuespiller og kaste rundt seg med kunstige innvoller.

Det høres vel ut som en artig fest?

Rune som Avatar- FAIL. (Privat / 20th Century Fox)
Prøvde å lagde en Avatar av meg selv ... FAIL! Prøv selv her. (Privat / 20th Century Fox)

4.
Avatar

– Når jeg våkna etter å ha sett Avatar for første gang, var verden helt grå. Alt virker så meningsløst, jeg lever i en døende verden.

Det er ordene til en 17 år gammel gutt fra Sverige, og han er ikke alene for å si det sånn. Til og med en kompis jeg bor med fikk «post-Avatar depresjon«.

LES: Terningkast 6 til Avatar

Ikke bare har filmen fått mange tilhengere, mange av disse vil faktisk være en Na’vi… Sjekk hvordan du kan smike deg som en her.

Flere private høyskoler i USA har også startet kurs i språket som de høye blåe skapningene snakker, og du kan selvsagt melde deg inn i nettsamfunn dedikert til språket.

Jeg fant faktisk traileren til Avatar 2 på nett for en stund siden, den bør du sjekke ut!

Nå over til nummer 3 på lista.

The Big Lebowski. (Foto: Gramercy Pictures)
Ikke kødd med "The Dude", ok? (Foto: Gramercy Pictures)

3.
The Big Lebowski

Vodka, Kahlúa og melk – isbiter i et glass – bland med et sugerør. Ta deg en joint.

Ta på deg morgenkåpe og tilbe teppet i stua, det binder sammen rommet ikke sant?

Jeff Bridges har hatt en lang og variert skuespillerkarriere, men den ene store filmen han vil bli husket for (i alle fall av min generasjon) er The Big Lebowski fra 1998.

I dag arrangeres det årlig «Lebowski Fest«-festivaler over hele verden, hvor folk møtes og kler seg ut som figurene. De har sitatkonkurranser, drikker nesten utelukkende white russian og bowler selvsagt.

Cohen-brødrene har etablert seg som tydelige auteurer i det amerikanske filmlandskapet, og jeg blir ikke overrasket om de lager enda en film med like stort kultpotensiale snart.

Twilight-tilhenger. (Foto: Nuttymadan3575 - Youtube)
Denne dama er i OVERKANT glad i Twilight. Trykk på bildet for videoen hennes, anbefales ikke for sarte ører. (Foto: Nuttymadan3575 - Youtube)

2.
Twilight

«Twihards«, «teen werewolfs» eller på godt norsk; tullinger. Mange ord kan brukes den delen av Twilight-tilhengerne som er sykelig opptatt er bøkene, filmene og fenomenet.

Bøkene hadde en trofast, men marginal tilhengerskare i mange år. Nå har filmene gjort fortellingen til en internasjonal hendelse, og den siste filmen har virkelig hentet ut det drøyeste i filmfansen.

Marte mener on Twilight: – Jeg hater at jeg elsker det

«Teen werewolfs» for eksempel hevder de ikke er goth eller emo. Uannsett har disse kidsa startet en helt ny trend på amerikanske skoler.

Interessen for vampyrfilmer går opp og ned med årene, Brad Pitt var jo en heit potet da han spilte i Interview with a Vampire i 1994.

Les Birger sin anmeldelse av Eclipse-filmen her: – Blodfattig!

Rocky Horror - publikum. (Foto: Atriptothemovies.com)
Slik kan det se ut på en visning av denne filmen. (Foto: Atriptothemovies.com)

1.
The Rocky Horror Picture Show

– I’m a sweet transvestite, from transexual Transyl – vaaaaniaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Ja, hva skal man si. Tim Curry i korsett, strømpeholdere og deilig sminke. Det blir ikke bedre enn det.

The Rocky Horror Picture Show fra 1975 topper min liste over artige filmkulter, fordi filmen vises på kinoer over hele verden den dag i dag – med en liten vri.

Ofte spilles filmen som en musikal, eller skuespillere spiller scener fra filmen i salen mens filmen går. Publikum får ofte utdelt en pakke med vannpistoler, regnfrakker og annet som brukes på bestemte steder under filmen.

Delta i filmen

Går du på en visning av filmen, får du til og med utdelt et manushefte! Publikum skal nemlig delta aktivt i filmen ved å rope og svare på linjer fra figurene i filmen.

Legger du til at filmen handler om seksuell frigjøring, krydret med fantastiske musikalnumre er det ikke rart denne filmen er populær.

Ihuga tilhengere kler seg ut som karakterer, har fester og festivaler til ære for filmen. Og ikke bli overraska om alle rundt deg kan absolutt alle sangene og sitater fra hele filmen.

En verdig topplassering, og her er en godbit til slutt. Har du andre favoritter? Legg inn en kommentar under!