Jeg vet veldig godt at jeg aldri bør skru på TV2 Zebra på søndager mellom klokken 20 og 21. Sist uke var jeg likevel så uheldig å komme over kanalen i gitt tidsrom, da jeg lå på sofaen dagen derpå og bladde gjennom kanalene.

Og der var den, den forferdelige serien! Og som om det var en grusom ulykke jeg ikke klarte å ta øynene fra, ble jeg sittende klistret til skjermen.

Serien Legend of The Seeker var på tv.

Et skikkelig makkverk

Du kødder ikke med fantasy-geeks. Sånn er det bare. Mer ihuga og fanatiske fans skal du lete lenge etter.

Disse fanatikerne følger selvfølgelig prosessen med argusøyne når favorittbøkene skal adapteres til film eller tv.

Som den fantasy-nerden jeg er så fulgte jeg derfor nøye med da jeg fikk vite at ABC skulle lage tv-serie av Terry Goodkinds The Sword of Truth.

Du kan kalle meg naiv, men jeg turte faktisk å håpe på at serien skulle bli bra – jeg kunne ikke ha tatt mer feil!

Jeg har full forståelse for at manusforfatterne kutter ut deler av verket for å få bøker til å passe for film og tv. Denne serien har imidlertid gått fullstedig bort fra den opprinnelige historien!

Det tok ikke lang tid før jeg forsto at The Legend of The Seeker er et makkverk av en serie, som spytter på bøkene jeg er så glad i.

Hva gjør denne sveklingen her som Richard?? (Foto: Legend of The Seeker, ABC Studios)

Fantasyflopp på film

Det er ikke bare ABC Studios som har skutt skivebom når det gjelder å overføre fantasybøker til skjermen. New Line Cinema gjorde for eksempel en gedigen bommert med sin filmatisering av første bok av Philip Pullman sin trilogi His Dark Materials.

Selskapet valgte å fjerne all religionskritikk og negativ omtale av religiøse institusjoner i filmen The Golden Compass.

Resultatet ble at handlingen i filmen overhodet ikke hang på greip. Fansen hatet filmen og de to planlagte oppfølgerene ble aldri laget.

Et annet godt eksempel på fantasy som floppet på film er Ralph Bakshi sin adapsjon av Lord of The Rings fra 1978. Animasjonsfilmen skulle i utgangspunktet utgis i to deler, men etter at den første filmen ble slaktet av kritikerne ble prosjektet lagt på is. Den andre filmen ble aldri laget.

Heldigvis hadde Peter Jackson mer peiling på hva han drev med da han lagde sin versjon av Tolkiens trilogi!

Og det er filmer som Jacksons Lord of The Rings som gir meg håp om at det er mulig å lage gode fantasyfilmer basert på bøker. Den utrolig koselige filmen Stardust er et annet eksempel på en vellykket adapsjon.

Sean Bean spiller Ned Stark i A Game of Thrones. (Foto: HBO)

Episk drama

Det er derfor jeg venter i spenning når vi nå går en eventyrlig vår i møte på HBO etter nyttår.

I 2007 kjøpte nemlig HBO rettighetene til George R. R. Martins A Song of Ice and Fire, og arbeidet med å adaptere den første boken, A Game of Thrones, for tv gikk i gang.

Siden da har jeg fulgt med på utviklingen med skrekkblandet fryd.

A Song of Ice and Fire er et episk drama full av maktkamp og intriger. Handlingen finner sted i en verden der sommeren kan vare i tiår og vinteren en hel levetid.

Karakterene i bøkene er interessante figurer med komplekse personligheter som driver handlingen i bøkene frem.

Har fortsatt trua

I slutten av oktober i fjor ble piloten til tv-serien spilt inn, og i 2011 skal Game of Thrones vises på HBO.

På rollelisten finner vi blant andre skuespillere som den fabelaktige Sean Bean (hvis rolle i Lord of The Rings har skapt en av de beste memene på nettet!), Lena Headey og Ian Glen.

Heldigvis har jeg fortsatt troen på at Game of Thrones kommer til å bli bra. Det er jo faktisk HBO vi snakker om her. Seriemesteren som står bak Sopranos, Rome og True Blood.

George R. R. Martin er dessuten manusforfatter selv. Og måten han bygger opp handlingen i bøkene sine kan ligne noe på hvordan det gjøres i tv-serier. Jeg har stor tro på at Martins mesterverk vil bli en av de beste adapsjonene av fantasybøker til skjermen. Jeg håper jeg ikke tar feil!

Har du troen på HBO og Game of Thrones? Fortell oss hva du mener i kommentarfeltet!