The Social Network (Foto: Sony Pictures Releasing)
The Social Network (Foto: Sony Pictures Releasing)

Førstkommende fredag har filmen om Facebookskaperne, The Social Network, premiere i USA. Og de fire første anmeldelsene fra Rolling Stone, Variety, The Hollywood Reporter og Boxoffice Magazine peker alle i samme retning: helt til topps.

The Social Network har fått det Metacritic kaller «universal acclaim» og skal en tro Peter Travers i Rolling Stone, er dette filmkunst på linje med Kurosawa:

«Dette er den første filmen jeg har sett så langt i 2010 som fortjener alle mine fire stjerner. Den er bedre enn årets film. The Social Network definerer det siste tiåret. Hvordan? Regissør David Fincher jobber brilliant med Aaron Sorkins svimlende komplekse manus, og bruker Facebooks suksess og nedtur som et bilde på en generasjon som ikke klarer å kommunisere til tross for sin desperate avhengighet av sosiale medier. …[En] heftig og morsom kraftprestasjon, og en moderne Rashomon som vil nagle deg til kinosetet.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

The Social Network (Foto: Sony Pictures Releasing)
The Social Network (Foto: Sony Pictures Releasing)

Justin Chang i Variety sier:

«En veldig moderne historie inspirerer til en klassisk studie i egosentrisme, grådighet og det amerikanske forretningslivets flyktige vesen i The Social Network, David Finchers skarpsindige versjon av den tilfeldige grunnleggelsen av Facebook. Filmen, som flytter seg i et rasende tempo over to timer med uavbrutt dialog, og manusforfatter Aaron Sorkins detaljerte redegjøring for hvordan datanerden Mark Zuckerberg (og venner) ved Harvard kom over et milliardfenomen, fortsetter Fincher’s fascinerende overgang fra glimrende sjangerfilmskaper til vår tids historieskriver.»

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/09/Joe-Mazzello-om-The-Social-Network.mp3|titles=Torfinn snakker med Joe Mazzello om The Social Network]

Kirk Honeycutt i The Hollywood Reporter sier at:

«Filmen blir et fengslende portrett av en mann som i en hvilken som helst annen tid ville blitt kalt gal eller ubrukelig, men som i nettalderen viser seg så mentalt smidig at han kan forvandle en ide til et empirie.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

The Social Network (Foto: Sony Pictures Releasing)
The Social Network (Foto: Sony Pictures Releasing)

The Social Network (Foto: Sony Pictures Releasing)
The Social Network (Foto: Sony Pictures Releasing)

Pete Hammond i Boxoffice Magazine sier:

«Med figurer en hårsbredd fra Shakespeare, et frekt litterært manus, potent regi av David Fincher, et eksepsjonelt ensemble og et tema som snakker til en hel generasjon og godt forbi, blir The Social Network trollbindende.»

…Jeg vet ikke med deg, men jeg for min del fikk lyst til å se gjennom Finchers filmografi igjen. Og kanskje se om det er noe der jeg kan ha gått glipp av. Det har jo ant meg at han har hatt mer enn snittet å fare med som regissør, men nå begynner jeg å lure på om han er en av dem som faktisk fikk definere vårt siste tiår med en film.

The Social Network har premiere den 29.oktober i Norge.