Skavlan og Allen. (Foto: NRK / Monkberry)
Skavlan og Allen. (Foto: NRK / Monkberry)

Helt siden Woody Allen først debuterte som spillefilmregissør i 1966 med What’s up Tiger Lily? har hans særegne stil og personlige fremtoning vært en viktig av mysteriet som har omgitt han.

Spesialsending

Filmbonanza vier neste uke hele sin sending til den svært så produktive regissøren. Fredrik Skavlan møtte Allen under årets filmfestival i Cannes – og resultatet er blitt en hel halvtime med filmlegenden.

Skavlan og Allen. (Foto: NRK / Monkberry)
Skavlan og Allen. (Foto: NRK / Monkberry)

ALT OM: Woody Allen hos Filmpolitiet

(sjekk ut en smakeprøve helt øverst i saken)

Vegard Larsen, programleder i Filmbonanza, møtte også Allen i Cannes – og poengterer at han ikke er som filmskapere flest.

– Han begynner jo å bli en eldre herre, men han fremstår som en svært intelligent, skarp og tilstedeværende person. Det virket som om han ville meg vel, og det er faktisk en sjelden kvalitet hos eldre, internasjonalt kjente filmskapere. De har antagelig møtt et tusentall journalister gjennom karrieren. Samtidig tror jeg det skal en del til for at Woody Allen smiler. Og da mener jeg virkelig smiler, med tennene og det hele.

LES: – Jeg klarer ikke skaffe penger til en film i Oslo

Lang karriere

Med snart 50 år som aktiv filmskaper har Allen hatt både oppturer og nedturer – hva var det som gjorde at han ble kjent i utgangspunktet?

– I begynnelsen lagde han ganske enkle, sketsjbaserte filmer. Det kommersielle gjennombruddet kom med Every Thing You Always Wanted to Know About Sex, But Were Afraid to Ask, som består av en håndfull enkeltsekvenser som, vel, tematiserer sex. Men Allen ble den Allen vi kjenner i dag med Annie Hall i 1977. Filmen vant fire Oscar, og inneholder en rekke av Allens signaturtrekk. Lange tagninger, flytende dialog, en nærmest litterær humor, parforhold som går i vasken og et lite snev av eksistensiell angst. Det er rett og slett en veldig smart, stram og svært severdig film.

ANMELDELSE: You Will Meet A Tall Dark Stranger

Allens siste film kommer nok ikke med på noen topplister – det er i allefall min mening. You Will Meet A Tall Dark Stranger mangler de personskildringene vi har møtt i hans tidligere filmer. Larsen skjeler til klassikerne når han plukker ut sine tre favoritter.

Annie Hall , Manhattan og Husband & Wives / Match Point på en delt tredjeplass.

Hva er din topp 3-liste? Sleng inn en kommentar under.

Filmbonanzas Woody Allen-spesial ser du neste onsdag på NRK2 – og på p3.no/filmpolitiet