Denne helgen hadde animasjonsfilmen Legenden om vaktfuglene premiere på kino. Filmen har fått relativt gode kritikker og vi i Filmpolitiet har latt oss inspirere til temaet for denne ukens topp 5-liste; topp 5: fugler vi elsker på film!

Fugler på film er i utgangspunktet et veldig vidt begrep. Vi har alt fra fuglene i Alfred Hitchcocks The Birds, til måkene i Finding Nemo.

I denne topp 5-listen handler det imidlertid om fugler med personlighet, som enten er morsomme, søte eller elskverdige.

Hvis du vet om en fugl med “attitude” så hører den kanskje hjemme på denne listen.

Donald Duck og resten av endene i Andeby er ekskludert fra vår topp 5, siden de i praksis er mer mennesker enn fugler.

5:
Bippe Stankelbein

Looney Toones sin storløpegjøk Bippe Stankelbein må være med når vi snakker om artige fugler på film! Den tynne, raske fyren er kjempegøyal når han gang på gang smetter unna Per Ulv sine lure triks for å fange ham.

Per Ulv prøver stadig ut nye ting fra Acme Inc. for å fakke Bippe. Det ender alltid ille for den stakkars prærieulven, noe som er veldig morsomt for oss.

Toppen av muffinsen er når Bippe flyr forbi og lager sin karakteristiske “BEEP BEEP”-lyd, bare for å gni nederlaget litt ekstra inn.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/10/Topp-5-Fugler-5-Bippe-Stankelbein.mp3|titles=Topp 5 Fugler – 5 Bippe Stankelbein]
Bippe Stankelbein klarer alltid å unnslippe prærieulven Per Ulv. (Foto: Warner Bros.)
5:
Jungelens klovn

Donald Duck og jungelens klovn er en selvskreven kandidat på en topp 5-liste om fugler i film. For meg blir det ikke jul uten å se denne filmen på TV på julaften!

Jungelens klovn er kanskje den mest irriterende fuglen som noensinne har eksistert.

Likevel er han så utrolig morsom når han stadig ødelegger for Donald og synger den velkjente sangen sin.

Dette er en fugl jeg elsker å hate!

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/10/Topp-5-Fugler-4-Jungelens-klovn.mp3|titles=Topp 5 Fugler – 4 Jungelens klovn]
Jungelens klovn er en fugl jeg elsker å hate. (Foto: Disney)
5:
Svimse

Måken Svimse er en av Ariels beste venner i Den lille havfruen.

Svimse er superdistré, vimsete og vanvittig hyper, og jeg synes han er den artigste karakteren i filmen.

Siden han bor på land tror Ariel at han vet masse om menneskene. Det morsomme er at akkurat det tror Svimse selv også. Han stiller stadig opp med nye tips til havfruen om hvordan hun skal te seg i menneskeverdenen. Dette fører selvfølgelig til mange pinlige, men veldig gøyale øyeblikk.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/10/Topp-5-Fugler-3-Svimse.mp3|titles=Topp 5 Fugler – 3 Svimse]
Svimse forteller Ariel om at en gaffel aka dinglehopper brukes til å fikse håret. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway )
5:
Arkimedes

Arkimedes er trollmannen Merlins trofaste venn i Sverdet i stenen. Han er en litt oppstanasig bedreviter som elsker å gni det inn når Merlin driter seg ut.

Det beste med Arkimedes er kroppsspråket hans. Han har faktene til en eldre britisk gentleman, noe som blir veldig gøyalt i en uglekropp!

Stemmen på den norske versjonen gir til slutt Arkimedes det lille ekstra. Anders Hatlo gjør en fabelaktig jobb som gammal ugle.

Arkimedes er den kuleste ugla i verden – enkelt og greit!

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/10/Topp-5-Fugler-2-Arkimedes.mp3|titles=Topp 5 Fugler – 2 Arkimedes]
Arkimedes holder på å dø av latter etter av Merlin sin flyvekonstruksjon gikk i tusen knas. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway)
5:
Fuglene i For the Birds

For the Birds er en animert kortfilm Pixar ga ut i 2000. Første gang jeg så filmen var da brødrene mine og jeg hadde fått Monsterbedriften på DVD. Vi satte filmen i gang, men før den begynte fikk vi se denne fantastiske kortfilmen.

Filmen handler om en flokk fugler som slapper av på en strømledning, når en stor og litt rar fugl flyr ned for å sette seg. Det vil ikke de overlegne småfuglene ha noe av, så de rotter seg sammen for å presse ut raringen.

Siden fuglene ikke kan snakke har Pixar fokusert på at kroppsspråket til fuglene skal fortelle oss hva de tenker.

Og det er akkurat det som gjør For the Birds så bra. Ansiktsmimikken til fuglene er utrolig godt laget. Det er vanvittig hvor mye et par skulende fugleøyne kan fortelle.

Den store fuglen som er litt utenfor er utrolig skjønn og de smådjevelske pippippene er kjempeartige.

Da jeg så filmen med lillebror endte vi opp med å spole tilbake en rekke ganger. Filmen var så morsom at vi måtte se den igjen og igjen!

Jeg har tatt meg friheten til å sette alle fuglene i kortfilmen på førsteplass i vår topp 5-liste. Det fortjener de absolutt!

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/10/Topp-5-Fugler-1-For-the-Birds.mp3|titles=Topp 5 Fugler – 1 For the Birds]
De andre fuglene er mindre fornøyd med "raringen". (Foto: Pixar)