Med Fritt Vilt III på kino, virker det veldig riktig å ta en nærmere titt på filmhistoriens beste slashere!

LES: Filmpolitiets anmeldelse av Fritt Vilt III!

Det føles kanskje feil å skulle dyrke mordere på film. Men så er det nå en gang slik, at det kan være både spennende og morsomt å følge slaktingen av uskyldige ofre på film. Det kan gi en syk form for tilfredsstillelse.

Knerter hverdagsaggresjon?

Det kan nok finnes svake sjeler som ikke har godt å se slasherne i aksjon, men for de fleste av oss fungerer slike filmer som en slags utladning. En voldsforsker vil kanskje arrestere meg på dette, men jeg tror at en brutal slasherfilm kan være med på å døyve hverdagsaggresjon.

Her er mine 5 slasherfavoritter!

5:

Ghostface fra Scream

Ghostface og Courtney Cox Arquette i Scream 4. (Foto: Scanbox)
Ghostface og Courtney Cox Arquette i Scream 4. (Foto: Scanbox)

Et litt norsk innslag? Fem forskjellige slashere bruker en skrik-maske inspirert av Edvard Munchs Skrik i Scream-trilogien. Bildet er fra kommende Scream 4.

Wes Cravens trilogi både dyrker og ironiserer slashersjangeren, og gjør det både skummelt og morsomt samtidig.

Ofrene i disse filmene har faktisk sett skrekkfilmer, og tar i bruk sjangerkunnskapen til å bekjempe voldsutøverne. Filmene går rimelig hardt til verks, men glimtet i øyet forsvinner aldri!

4:

Chucky fra Child»s Play

Chucky fra Child's Play. (Foto: United Artists)
Chucky fra Child's Play. (Foto: United Artists)

Denne kommer kanskje som en overraskelse. Chucky er jo ei dukke! Men han er en fryktelig morsom figur å bli kjent med i Tom Hollands effektive skrekkthriller fra 1988.

Brad Dourif gir ham stemme, og gjør Chucky til en tøff liten djevel, som har overraskende mange triks på lur.

Child’s Play har fått fire oppfølgere, og nå er en remake er under planlegging, fremdeles med Dourif som stemmen. Se originalen først!

3:

Jason Vorhees fra Fredag 13.

Jason Vorhees i Fredag den 13nde. (Foto: United International Pictures)
Jason Vorhees i Fredag den 13nde. (Foto: United International Pictures)

En slasherklassiker man ikke kan se bort i fra! Riktignok er han egentlig ikke med i den originale Fredag den 13nde.

Det er først i toeren at Jason Vorhees kommer ordentlig i gang. I treeren finner han også hockeymaska, som er hans fremste kjennetegn.

Ingen av Fredag den 13nde-filmene kan sies å være direkte gode. Historiene og skuespillet er mildt sagt av det enklere slaget, men det er grusomt gøy å se Jason slakte seg igjennom filmene med forskjellige redskaper.

LES: Filmpolitiets anmeldelse av Fredag den 13nde (2009)!

2:

Michael Myers fra Halloween

Michael Myers og offer i remaken av Halloween. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Michael Myers og offer i remaken av Halloween. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)

I den sjokkerende åpningsscenen i John Carpenters originalfilm fra 1978 får vi oppleve Michaels første drap fra hans egen synsvinkel. Etterpå avsløres det at han bare er et barn.

Den voksne Michael er enda skumlere. Han bruker en hvit maske som gir ham en iskald fremtoning. Når han trer inn i bildet, vet du at forferdelige ting er i ferd med å skje.

De mange oppfølgerne, og remaken fra 2007, har kanskje vært med på å gjøre figuren mer latterlig enn skummel. Men i originalen er han i alle fall en fryktinngytende figur!

LES: Filmpolitiets anmeldelse av Halloween (2007)!

1:

Freddie Krueger fra A Nightmare on Elm Street

Freddie Krueger i A Nightmare on Elm Street. (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome)
Freddie Krueger i A Nightmare on Elm Street. (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome)

Skreeeeeeeeeeee!!!!! Lyden av Freddie Kruegers knivhanske mot metallrør skjærer igjennom kroppen i A Nightmare on Elm Street. De skarpe knivbladene skjærer forsåvidt i kroppen, også, men heldigvis ikke i din.

Robert Englund skapte en uforglemmelig slasher i Wes Cravens film fra 1984. Men sitt forbrente ansikt, brune hatt, rød/grønn-stripete genser og knivskarpe høyre hånd, har han satt seg i vår kollektive bevissthet, og fått en spesiell plass i filmhistorien.

Freddie Krueger er selvsagt herlig ond, og den kullsvarte humoren ligger ikke langt bak sjokkeffektene. Alt dette gjør ham til min favorittslasher!

Hvilken figur er DIN favoritt i slashersjangeren? Hva synes du om denne lista? Kommentér i vei under denne artikkelen!

Hvilken slashermorder er DU? Ta quizen her!