Jeg kan spille sexy […] men ikke gå naken – Jessica Alba

I forbindelse med at jeg redigerte videoversjonen av Birgers Machete-anmeldelse, kom jeg over et fascinerende syn. I dobbel forstand.

Det som fanget blikket mitt var et klipp fra filmen hvor Jessica Alba sto naken i en dampende varm dusj. Naturlig nok syntes jeg dette gjorde redigeringsjobben mer takknemlig. Det er tross alt ikke hver dag man har selskap av en avkledd Hollywood-babe i redigeringsrommet. Men hadde jeg ikke sett dette klippet før?

Joda. I traileren. Men det merkelige var at mens Alba hadde på seg undertøy i traileren, var hun kliss naken i selve filmen.

skuespiller Jessica Alba og regissør Robert Rodriguez var enige om den digitale nakenheten i "Machete". (Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi)

Grunnen til at hun er påkledd i traileren er antageligvis for å få den godkjent for flest mulig publikummere. Det er jo en kjent sak at gladvold er greit men pupper er unaturlig i USA.

Men var det fordi man skulle bruke det i traileren at hun var påkledd i utgangspunktet? Nei.

«Jeg kommer aldri til å gjøre en nakenscene. Jeg kan spille sexy og gå i sexy klær, men jeg kan ikke gå naken» sa Alba til Scarlet magazine tidligere i år. Så dette var tydeligvis eneste måte å få Alba med på lasset.

Å kle av Alba på redigeringsrommet var en avgjørelse hun tok sammen med regissør Robert Rodriguez, ifølge Entertainment Weekly. Dette for å ivareta Rodriguez’ kunstneriske visjon.

Se anmeldelsen av Machete her! (Nakenversjon)

– Ikke et tema i Norge

Casting director og daglig leder i Cannibal Casting, Jannecke Bervell, sier at dette ikke er et tema i Norge. Her i landet har skuespillere et ganske avslappet og årleit forhold til egen kropp.

– Selvfølgelig er det en del som kaster seg i treningsstudioet i tiden før de skal spille inn en nakenscene, men jeg har aldri møtt en skuespiller som har takket nei til en rolle på grunn av nakenhet.

Bervell forteller at de nettopp har rollebesatt en film hvor både mann og kvinne skal vandre nakne rundt på en sydhavsøy; og dette var helt uproblematisk.

– Retusjering er no dritt, legger hun til.

Fettet til Jessica Alba (Illustrasjon: Martin Aas, NRK)
Fettet til Jessica Alba (Illustrasjon: Martin Aas, NRK)

Det har kanskje noe med hvordan vi bruker nakenhet i norske filmer også. Jeg kan ikke huske sist jeg så en norsk film med en dampende dusjscene som den Alba har i Machete.

Er Alba for feit?

Men det er tydeligvis ikke bare Albas nakenhet som er en del av Rodriguez’ kunstneriske visjon.

For hun er også ganske tydelig slanket i løpet av post-produksjonen.

Nå er ikke jeg en erkefeminist eller noe sånn, og skal ikke hyle ut om sexifiseringen av det moderne kultursamfunn. Jeg skal heller ikke skrike ut om manipulering av virkeligheten og mangel på integritet.

Dette er tross alt en fiksjonsfilm full av spesialeffekter. Jeg har selv fjerna både kviser og «man boobs» under mitt arbeid med promobilder. Men allikevel jeg føler det er en bekymringsverdig observasjon:

Har vi virkelig kommet så langt at Jessica Alba har blitt for feit?

Hva mener du?