2010 har vært et fint filmår. Vi har sett mange gode filmer på kino, selv om kun et fåtall kan påregnes å være ansett som klassikere i ettertid.

Filmpolitiets topp 10-liste domineres som vanlig av Hollywood-filmer, men med noen hederlige europeere helt i toppen. Det er også morsomt at to norske filmer er inne på topp 10, med minst én like utenfor lista (En helt vanlig dag på jobben).

Det er dessuten verdt å merke seg at vår liste inneholder filmer du sannsynligvis ikke finner på mange andres topp 10, men det forholder seg slik at vi i Filmpolitiet digger action og effekter! Dermed er filmer som The Expendables og Tron: Legacy selvsagt inne!

Under artikkelen har du full anledning til å si hva du mener om den, og sette opp din egen liste over hvilke 10 filmer du likte aller best i 2010!

10:
The Social Network

Justin Timberlake og Jesse Eisenberg i The Social network. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures)
Justin Timberlake og Jesse Eisenberg i The Social network. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures)

Birger Vestmo: The Social Network har blitt en i overkant god film om noe så i utgangspunktet kjedelig som datanerder! Og joda, det ER en historie her. En spennende en om store ideer, motstridende interesser og venner som dolker hverandre i ryggen.

LES: Anmeldelsen av The Social Network!

9:
Til Huttetuenes land

Max Records i "Til Huttetuenes land" (Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome)
Max Records i "Til Huttetuenes land" (Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome)

Birger: Den tar opp noen av barndommens store spørsmål og erkjennelser, og gir oss innsikt i et fantasirikt barns logiske sans. Dette høres kanskje tungt ut, men jeg lover deg at Til huttetuenes land er en vidunderlig film!

LES: Anmeldelsen av Til Huttetuenes land!

8:
Nokas

Raner skyter i Nokas. (Foto: Alligator/Sandrew Metronome)
Raner skyter i Nokas. (Foto: Alligator/Sandrew Metronome)

Birger: Erik Skjoldbjærgs drivende dyktig utførte film plasserer oss midt på Domkirkeplassen 5. april 2004. Utfallet er kjent, men likevel er det åndeløst spennende å oppleve forløpet, samtidig som det gjør stikkende vondt.

LES: Anmeldelsen av Nokas!

7:
TRON: Legacy

Garret Hedlund i TRON Legacy. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway)
Garret Hedlund i TRON Legacy. (Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway)

Birger: TRON: Legacy er ultrakul futuristisk nostalgia! Dette er noe av det tøffeste Hollywood har vist oss på lenge! Ekstremt kule effekter, visjonær action og fantastisk musikk av Daft Punk gjør likevel TRON: Legacy til en briljant filmopplevelse!

LES: Anmeldelsen av TRON: Legacy!

6:
The Expendables

The Expendables (Foto: Euforia Film)
The Expendables (Foto: Euforia Film)

Birger: …følelsen av å se gode, gamle tøffinger sparke ræv på ekte 80-talls-vis, med overdreven blodsprut og ekstreme eksplosjoner, er enormt god. Filmen er en treer etter normale kriterier, men følelsen av å se den er en ren femmer! Jeg gikk ut av kinosalen med en tre-meters ereksjon!

LES: Anmeldelsen av The Expendables!

5:
Den fantastiske Mikkel Rev

Fra Wes Andersons Den fantastiske Mikkel Rev. (Foto/Copyright: Twentieth Century Fox Norway)
Fra Wes Andersons Den fantastiske Mikkel Rev. (Foto/Copyright: Twentieth Century Fox Norway)

Torfinn Borkhus: Amerika har fått sin Flåklypa Grand Prix. Den fantastiske Mikkel Rev er en herlig historie og en fryd for øyet og øret! Wes Anderson har fått sin hengivne fanskare på grunn av hans måte å lage film på; underdrivelse i stedet for overdrivelse og deilige, komplekse, sammensatte figurer på en helsikes artig måte.

LES: Anmeldelsen av Den fantastiske Mikkel Rev!

4:
Submarino

Submarino (Foto: Sandrew Metronome)
Peter Plaugborg, som spiller Nicks lillebror, med Gustav Fischer Kjærulff i armene.

Torfinn: Submarino er en kraftoppvisning i sosialdrama fra Danmark. En sterk og rørende beretning om elendige foreldre og sterke barn. Det er mesterlig gjort. Vinterberg sender denne historien under huden på meg på en forsiktig måte.

LES: Anmeldelsen av Submarino!

3:
Profeten

Profeten (Foto: Universal Pictures)
Profeten (Foto: Universal Pictures)

Torfinn: Profeten kommer til å bli husket som en av 2000-tallets vannskiller i den rå og realistiske sjangeren “fengselsfilm”. Den tar det konvensjonelle fengselsdramaet i retning Scarface – grandiost, klaustrofobisk og knallhardt!

LES: Anmeldelsen av Profeten!

2:
Trolljegeren

På jakt etter noe stort i Trolljegeren. (Foto: SF Norge)
På jakt etter noe stort i Trolljegeren. (Foto: SF Norge)

Birger: En ny norsk filmklassiker er født! Det vil si – den har kommet dundrende ned fra fjellet. Trolljegeren kombinerer særnorske kulturbegreper med filmatiske virkemidler vi best kjenner fra den andre siden av Atlanteren. Dette har gitt et lykksalig godt resultat. Filmen er både skummel, spennende og vanvittig morsom! Jeg er vilt begeistret!

LES: Anmeldelsen av Trolljegeren!

1:
Inception

Inception (Foto: Warner Bros. Pictures)
Inception (Foto: Warner Bros. Pictures)

Rune Håkonsen: Hans (Christopher Nolan, red anm) grep om actionfilmens virkemidler fører til at Inception har ekstremt intense spenningstopper. Flere ganger mistet jeg pusten mens hjertet nesten hoppet ut av brystkassa.

LES: Anmeldelsen av Inception!

Hva synes du om denne lista? Hva er dine 10 favoritter fra 2010? Kommentér i vei!