En smågal vitenskapsmann, ett rullebrett og en fantastisk boblevest – for ikke å glemme bilen som kan reise i tid – Back to the Future er en fabelaktig film!

Norsk 25-årsjubileum

I år er det 25 år siden den første filmen i Back To The Future-trilogien kom. Det har blitt feiret med en nyutgivelse av filmene på Blu-ray.

19. desember er det imidlertid 25 år siden Back To The Future ble vist på kino i Norge for første gang. Filmen gjorde et stort inntrykk på samtiden den gangen og ble vanvittig populær.

Med en svært filminteressert eldre bror er jeg omtrent oppfostra på 80-tallsfilm. Naturlig nok så jeg ikke Back To The Future da den først kom på kino, med tanke på at jeg var nøyaktig fire måneder gammel da den kom. Jeg tror nok at jeg så filmen for første gang etter at Back To The Future Part III kom i 1990.

Alle filmene ble da sett i tur og orden, men det var helt klart den første filmen som gjorde størst inntrykk på meg.

Siden jeg var så liten var Back To The Future den første filmen jeg så som handlet om tidsreise, og konseptet virket helt utrolig og fantastisk for meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Christopher Lloyd og Michael J. Fox i Back To The Future. (Foto: Universal)
25 år gammel anmeldelse

Da filmen kom til Norge for 25 år siden ble den selvfølgelig anmeldt av Norges største filmjournalist gjennom tidene, Pål Bang Hansen.

Han mente at filmen er et intelligent og underholdende eventyr som går rett hjem.

I anledning 25-årsjubileet har vi rotet i arkivet og funnet frem hans gamle anmeldelse av filmen. Hør den her!

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/12/Pål-Bang-Hansen-om-Tilbake-til-fremtiden.mp3|titles=Pål Bang-Hansen om Tilbake til fremtiden i 1985!]
En sky av røyk

Vår egen anmelderkonge Birger Vestmo har også et godt forhold til Back To The Future. Tidligere i høst kom hele trilogien på Blu-ray, og Birger kalte den da for en grenseløs fantasifest med fart, spenning og humor.

Les også: Filmpolitiet anmelder Back To The Future

Scenen som gjorde størst inntrykk på Birger fra Back To The Future-trilogien er nok et øyeblikk som mange husker godt.

– Mitt favorittøyeblikk er fra den første filmen, når Marty McFly kommer til parkeringsplassen ved kjøpesenteret, bakluka på en henger går ned, og den dødsstilige ombygde DeLorean-bilen kommer ryggende ned i en sky av røyk!

Marty sier vantro : – Wait a minute, Doc. Ah… Are you telling me that you built a time machine… out of a DeLorean?

Doc svarer: – The way I see it, if you’re gonna build a time machine into a car, why not do it with some style?

– Det var her jeg skjønte hvilken retning filmen tok, og jeg elsket hvert sekund av det!

Da filmbransjen feiret 25-årsjubileet for Back To The Future i oktober var både Christopher Lloyd som spiller Doc. og Michael J. Fox som spiller Marty McFly tilstede på den røde løperen.

Se intervju med skuespillerne og klipp fra filmen her!

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Roads?

Som nevnt så gjorde Back To The Future et stort inntrykk på folk da den kom i 1985. Du kan tenke deg hvor stort inntrykk filmen gjorde på samtiden når den daværende presidenten av USA, Ronald Reagan, faktisk siterte filmen i sin årlige tale om rikets tilstand til Kongressen i 1986.

Det er nok mulig at Reagan la sin elsk på Back To The Future fordi han faktisk nevnes i filmen. I scenen der Marty McFly prøver å overtale Doc om at han er fra fremtiden, så spør professor ham om hvem som er president i 1985:

Dr. Emmett Brown: Then tell me, “Future Boy”, who’s President in the United States in 1985?
Marty McFly: Ronald Reagan.
Dr. Emmett Brown: Ronald Reagan? The actor? [chuckles in disbelief]

Dette er forøvrig en veldig morsom scene i filmen, men det øyeblikket jeg synes er det beste, er også det som Ronald Reagan refererte til i sin tale.

– We are taking America back to the future, and where we are going, we won’t need roads, sa Reagan til Kongressen i 1986.

Det originale sitatet er hentet fra slutten av filmen, når Marty, dama hans og professoren sitter i bilen og skal til å kjøre av gårde, når Marty sier:

Doc, we better back up. We don’t have enough road to get up to 88.
Hvorpå doc svarer:
– Roads? Where we’re going, we don’t need roads!

Se klippet her. Helt fantastisk!

Hva er ditt favorittøyeblikk fra Back To The Future-trilogien? Fortell i kommentarfeltet!

Roads? Where we're going we don't need roads! Back To The Future. (Foto: Universal)