– Jeg prøver og ikke tenke for mye på det. Om jeg hadde en hule å gjemme meg i, hadde jeg gjort det, sier regissør Debra Granik (nr. 2 fra venstre) om utsiktene til å bli Oscar-nominert for Winter’s Bone.

Filmpolitiet møtte henne under Tromsø Internasjonale Filmfestival, 5 dager FØR nominasjonene ble offentliggjort.

Winter’s Bone fikk 4 Oscar-nominasjoner. En til Jennifer Lawrence (leading actress), en til John Hawkes (supporting actor), beste adapterte manus (Debra Granik og Anne Rosselini) og for beste film.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Winter’s Bone!

– Hjelper noe voldsomt!

Granik ser fordelene ved å bli nominert.

– Alle former for anerkjennelse, priser og omtaler hjelper distribusjonen av en film noe voldsomt! Distribusjon av små filmer kan være vanskelig. Det er mye hardt arbeid, du har sjelden albuerom, det er lite penger til å holde distribusjonen i live.

– Så når en liten film får en slik anerkjennelse, kan det hjelpe tre andre små uvanlige filmer senere. Det er som å gi stafettpinnen videre, og det er der en nominasjon finner sitt formål, sier Granik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jennifer Lawrence midt i båten i Winter's Bone. (Foto: Arthaus)
Jennifer Lawrence midt i båten i Winter's Bone. (Foto: Arthaus)
Vil ikke lage dyr film

Granik (48) har nå to små independent-filmer bak seg, og det siste året har vært preget av Winter’s Bone. Filmen vant to priser under Sundance-festivalen i 2010, og har blitt svært godt mottatt.

Men Granik har så langt ikke blitt nedringt av filmprodusenter med store pengesekker. Hun er heller ikke videre interessert i å lage filmer som koster mye penger.

– Jeg fikk et manus av en person, leste det, og sa at det var sterk, nydelig historie. Jeg tror det kan filmes svært komfortabelt for 5 millioner dollar. Vedkommende svarte at det billigste man kunne lage filmen for var 12 millioner dollar. Så kan du fortelle meg hvor blir det av de ekstra 7 millionene? ler Granik.

LES OGSÅ: Små filmer kan vinne Oscar!

Vil stå utenfor industrien

– Akkurat nå ser jeg ikke hvordan historiene jeg vil fortelle har fordeler av å være større og dyrere. Og jeg vil ikke ha byrden av å ha et kontor fullt av lønnede arbeidere på skuldrene mine. Hvis du lager en mindre film, må ikke like mange mennesker like den. Det betyr at du kan fortelle en liten historie som vil bety noe for noen mennesker. Og det er bra. Ikke alle filmer behøver å være et stort eksportprodukt.

– Det er min plikt å stå utenfor filmindustrien, for den eksporterer produkter som skader resten av verden, sier Granik. Vel vitende om at også Winter’s Bone nå er et eksportprodukt, enn dog i en ganske liten skala.

Så får vi se om hun vil motstå fristende tilbud som garantert vil renne inn, nå som hun er regissør av en 4 ganger Oscar-nominert film!