Overskriften er selvsagt sterkt tabloidisert for å få deg til å lese dette. Men den er ikke overdrevet.

Nakne finner HAR faktisk vist alt utenfor en spesiell saunacampingvogn som ble parkert på Stortorget i Tromsø i dag. Men det er tvilsomt om noen lot seg sjokkere.

Det hele var et PR-stunt iscenesatt av den norske filmdistributøren Arthaus for å få sånne som meg til å skrive ting som dette om den finske dokumentarfilmen Fortellinger fra saunaen, som vises her. Det lyktes de med.

Sterke historier

Filmen er et nært og varmt portrett av den finske mannen anno 2011. Regissør Joonas Berghäll reiste Finland rundt for å dokumentere hvordan menn snakker til hverandre mens de tar badstu.

– Saunaen er et trygt sted for finske menn. Her tør de si ting de ikke tør si utenfor, sier Berghäll, som begynte prosjektet etter at han jobbet for mye og ble utbrent i 2005.

– Min ekskjæreste ba meg begynne å gå i den offentlige saunaen hver fredag, for jeg pleide å føle jeg bedre av det. Jeg gikk, og hørte menn fortelle sterke historier. Jeg fikk ideen om å lage et portrett av finske menn.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Regissør Joonas Berghäll med saunakarene Kari Tenhunen and Janne Putkonen. (Foto:Ingun A. Mæhlum / TIFF)
Regissør Joonas Berghäll med saunakarene Kari Tenhunen and Janne Putkonen. (Foto:Ingun A. Mæhlum / TIFF)
Latter og gråt

Det er nok en vanlig oppfatning at finske menn er seriøse, gravalvorlige, humørløse. Fortellinger fra saunaen nyanserer bildet.

I filmen ser vi hvordan voksne staute karer bryter ut i både latter og gråt mens de forteller om vonde ting de bærer på. Noen av historiene fortelles for første gang.

Og ingen ser ut til å ense at det sitter et kameracrew sammen med dem i saunaen.

Fire timer i badstu

– Vi har ikke regissert dem, presset dem eller gitt dem dialog. Vi bare ba dem om å begynne å snakke, og sa de gjerne måtte fortelle om ting som har hendt dem.

– Ofte ble det snakket om fotball og andre ting den første timen, før man begynte å komme med mer interessante ting, og tilslutt dypt rørende historier, sier Berghäll, som kunne filme opptil fire timer på hvert badstubesøk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kari Tenhunen og Mikko Rissanen inne i saunacampingvogna. (Foto:Ingun A. Mæhlum / TIFF)
Kari Tenhunen og Mikko Rissanen inne i saunacampingvogna. (Foto:Ingun A. Mæhlum / TIFF)
Annerledes innspilling

Han innrømmer at bilder fra innspillingen viser verdens rareste filmcrew. Fullt utstyrt, men uten klær. Disse bildene har vi dessverre ikke fått tilgang til. Bildene du imidlertid ser i denne artikkelen, er av menn som også opptrer i filmen.

Fortellinger fra saunaen har blitt en stor suksess i Finland og filmen ble nominert til Nordisk Råds filmpris. Fredag 21. januar har den norgespremiere i 12 byer.