Colin Firth og Helena Bonham Carter i Kongens tale. (Foto: SF Norge)
Colin Firth og Helena Bonham Carter i Kongens tale. (Foto: SF Norge)

I natt braker det løs når filmbransjen skal feire seg selv med den årlige Oscargallaen. Forventningene til showet er store som alltid, og overalt på nettet ligger det spådommer om hvem som vinner i de ulike kategoriene.

NRKs filmeksperter har også kommet med sine forutsigelser. Les hva Birger Vestmo og Vegard Larsen mener om hvem som vinner!

Følg Oscar-utdelingen og chat med NRKs filmeksperter fra klokken 22.00!

Kongens tale vinner

Både Filmpolitiets Birger Vestmo og Filmbonanzas Vegard Larsen satser på at Kongens Tale vinner for beste film. Det gjør også den internationalt anerkjente filmkritikeren Robert Ebert. I sin spådom sier han at Kongens tale har en veldig god sjanse fordi det ser bra ut for Akademiet å velge den som vinner.

– Mange i Akademiet velger ikke den “beste” i noen kategorier, men “det mest fordelaktige” for filmbransjen, sier Egbert. Han mener at dette kan være noe av grunnen til at Kongens tale og ikke The Social Network kommer til å stikke av med seieren.

– Hollywood spyr ut voldsomt skvip hele tiden, for deretter å sette et fint ansikt på det ved å støtte en respektabel film rundt Oscar-tider. Dette er ikke ment som kritikk av Kongens tale, som er en veldig god film, men som en observasjon. Akademiet ser bedre ut når de velger et britisk, historisk drama om en modig mann som sliter med å overvinne et handikap, fremfor et banebrytende portrett av noen hyperaktive nerder, sier Ebert.

Ebert og NRKs filmeksperter er ikke alene. Det råder relativt stor enighet blant ulike filmjournalister og eksperter om at Kongens tale kommer til å vinne prisen for beste film, med The Social Network som en mulig overraskelse.

Les NRKs spådommer om alle de nominerte!

Birger Vestmo introduserer de nominerte i hovedkategoriene!

Hva skjer på showet?

Noen er kanskje mer interessert i selve Oscar-showet enn hvem som vinner. Det er mye glitter, glam og glamour, og ikke minst, flotte filmstjerner på den røde løperen.

Hvem kommer med den fineste kjolen, hvilke vinnere bryter sammen i gråt når de vinner, og kommer det til å skje noen skandaler?

Dette er de beste Oscar-øyeblikkene!

Leslie Gornstein, kjent for spalten Answer B!tch i E! har gjort seg sine egne tanker om hva som kommer til å skje under selve showet i natt. Et musikalsk nummer som inkluderer Oscar-vert James Franco, en tutu og musikk fra Black Swan er én av tingene hun satser på å få se.

James Franco og Anne Hathaway leder Oscar-utdelingen i år. (Foto: AP Photo/Chris Carlson)

Det har jo svirret rykter om at Franco skulle dukke opp utkledd som Cher og synge en sang fra Burlesque. Dette skal imidlertid visstnok ha blitt droppet på grunn av at filmen ikke var nominert.

Kunstner i forkledning

Det skal også bli spennende å se om graffitikunstneren Banksy dukker opp under prisutdelingen. Hans film Exit Through The Gift Shop er nominert for beste dokumentar. Ingen vet kunstnerens virkelige identitet, og det er heller ikke trolig at han kommer til å avsløre den med det første.

Det har svirret rykter på internett om at Banksy har blitt nektet å komme på utdelingen i forkledning, men ifølge nettstedet deadline.com er ikke dette sant.

Banksy har visstnok lyst til å kle seg ut som en ape, og det får han lov til , sier Academy president Tom Sherak.

– Medias spørsmål rundt Banksy gjør alt spennende. Det er vel og bra og hvis han dukker opp, så skal ikke jeg stoppe ham, sa Sherak til Deadline.

Det blir spennende å se hva som skjer i kveld! Bli med på NRKs offisielle Oscar-chat på NRK.no fra kl 22.00, og følg Oscar-sendingen på NRK1 fra klokken 22.50!