Stephen Frears er briten bak Hollywoodfilmer som John Malkowichs gjennombruddsfilm Farlige Forbindelser (1988), The Grifters (1990), og High Fidelity (2000). I den senere tid har han hatt større suksess med det erkebritiske igjen, som for eksempel The Queen (2006).

LES: Topp 5: Monarker!

Nå om dagen er Frears aktuell med Tamara Drewe, en film lagd for å underholde.

Og når Filmbonanzas Kjartan Aarsand dro ut for å besøke ham i landlige omgivelser i Shaftesbury, var det naturlig å sammenligne filmproduksjon i USA og Storbritannia:

Anjelica Huston (Foto: Annie Leibovitz)
Anjelica Huston (Foto: Annie Leibovitz)

– Om jeg lagde film i Storbritannia, lagde jeg helt opplagt film om livet, jeg antok at filmene opererte på et dypere plan. Jeg kan ingenting om Amerika, jeg kan bare amerikansk film. Så det å lage film i Amerika var som en ferie, et eventyr.

ANMELDT: Nicholas Cage i nok en kalkunrolle

Og om distinkte forskjeller på britiske og amerikanske skuespillere, sier Frears:

– Vel, amerikanere er veldig flinke på nærbilder, engelskmenn liker ikke å gjøre nærbilder. De blir nokså selvbevisste. Men amerikanerne er på sett og vis født til det.

SE: Første episode av Treme og les anmeldelsen!

Frears jobber etter følgende metode:

– Det jeg hele tiden prøver å finne ut, er hvordan jeg skal fotografere hver enkelt skuespiller, på hvilken måte de uttrykker seg.

Anjelica Huston for eksempel, har veldig lange bein, så hun er mer uttrykksfull når du får med hele figuren. Jeg mener ikke at hun ikke har et sterkt ansikt, men når man kunne få hele figuren hennes med…slik finner du etter hvert ut hvor hvert enkelt idivids styrke ligger.

Se hele intervjuet med Frears ved å trykke på Filmbonanzabildet øverst i saken.

Se intervjuet og mer til i kveldens utgave av Filmbonanza på NRK2 klokka 21:30.