Denne uken er det David Lynch-spesial i Filmbonanza! Regissøren, manusforfatteren og produsenten er kjent for filmer som Elefantmannen, Blue Velvet, Eraserhead og Mulholland Dr., og er en av vår tids viktigste filmskapere.

Her i Norge han kanskje mest kjent for Twin Peaks. Tv-serien fra 90-tallet ble en stor suksess den den kom, og har blitt en stor kultklassiker.

Høsten 2010 besøkte David Lynch Filmens Hus i Oslo (se video øverst i saken). Her svarte han på spørsmål fra salen og fortalte han at han var ikke fremmed for å lage nye tv-serier.

SE HELE FILMBONANZA MED DAVID LYNCH HER!

LES: Anmeldelsen av Mulholland Dr.

Lynch-fest på skjermen

Hele Filmbonanza er viet til David Lynch. Du kan se reprisen natt til fredag klokken 00.35 på NRK1!

Da Filmbonanzas Vegard Larsen møtte David Lynch, lurte han på hvorfor Twin Peaks slo så godt an.

– Ingen har noensinne klart å finne ut det, svarer Lynch.

– Det er en liten historie fra nordvest i Amerika. Den reiser hele verden rundt og folk kan relatere seg til den overalt. Så det var noe magisk og vakkert som hendte, men grunnen er ukjent, sier han.

LES: Hvorfor fascinerer han så mange?

Sterke kontraster

De som har sett Twin Peaks vil sikkert si seg enige i at serien ikke er som noen annen. Med sitt helt særegne uttrykk er den både mystisk og rar, men også vanvittig spennende og skremmende.

For mange i Norge ble tv-serien veien inn til Lynch sin surrealistiske verden, men filmskaperens store gjennombrudd kom allerede i 1980 med filmen Elefantmannen.

Kritikerne elsket historien om den deformerte mannen og filmen fikk åtte Oscar-nominasjoner.

LES: Anmeldelsen av Twin Peaks – Definitive Gold Box Edition!

(Saken fortsetter under bildet)

Twin Peaks. (Foto: Lynch/Frost Productions)
Twin Peaks. (Foto: Lynch/Frost Productions)

Siden har David Lynch laget en rekke klassikere. Et gjennomgående tema i filmene hans er kontrasten mellom den vakre overflaten og det ubehagelige kaoset som skjuler seg under.

Denne kontrasten har fascinert Lynch helt siden han som tenåring oppdaget alle maurene som svermet over et kirsebærtre. Det så flott ut på lang avstand, helt til man kom nærmere og oppdaget de ekle maurene.

Les også «20 år siden Twin Peaks«!

Lynch liker overflaten og ting under overflaten, men andre elementer er også viktige for ham.

– Jeg liker mann mot maskin, jeg liker mann mot natur. Jeg er spesielt glad i maskineri fra den industrielle revolusjonen. Jeg liker lyden fra en stor fabrikk, jeg liker ilden, jeg liker røyken, jeg liker stemningen.

– Moderne fabrikker begeistrer meg ikke. De er rene, de er mindre, mer effektive. Du får ikke spenningen, du føler ikke kraften, selv om de antagelig er mer kraftfulle.

Se hele intervjuet med David Lynch i Filmbonanzas Lynch-spesial!