Cannibal Holocaust - poster. (Foto: Grindhouse Releasing)
Cannibal Holocaust - poster. (Foto: Grindhouse Releasing)

«No animals were harmed under the making of this film» – det er ikke ikke ord som står på rulleteksten til filmen Cannibal Holocaust.

Filmbonanza har møtt regissøren som er blitt beskyldt for dyremishandling og for å ha drept sine egne skuespillere – Ruggero Deodato.

Se innslaget i toppen av artikkelen. Vi advarer mot sterke scener.

Cannibal Holocaust skapte stor kontrovers da den kom i 1980, på grunn av filmens fæle voldsscener.

Skrekkfilmen ga seg ut for å være en dokumentar og ble forbudt i en rekke land. I Norge ble ikke filmen godkjent før i 2005 da den fikk aldersgrense 18 år.

Beskyldt for å være snuff

Kombinasjonen av dokumentaristisk foto og grusomme voldsscener gjorde at det i 1980 oppsto rykter om at Cannibal Holocaust var en såkalt snuff-film, en film der mishandlingen av mennesker er ekte.

Cannibal Holocaust handler om fire filmskaperes skjebnesvangre reise inn til kannibalene i jungelen i Amazonas. I filmens kanskje mest kjente scene, finner filmskaperne en død kvinne spiddet på en påle. Isteden for å bli forferdet gleder de seg over at de fikk det på film.

Dette er regissør Ruggero Deodato sin favorittscene fra filmen.

Italieneren ble mistenkt for både dyremishandling og drap på sine egne skuespillere etter filmen. Spekulasjonene ble til slutt så store at Deodato ble innkalt av retten.

– Alle i media sa at jeg drepte skuespillerne. Da jeg skulle se filmen sammen med dommeren og to kvinner, ble kvinnene så forferdet da filmen startet at jeg var sikker på at jeg nå måtte i fengsel, forteller Deodato.

Cannibal Holocaust. (Foto: Grindhouse Releasing)
Cannibal Holocaust. (Foto: Grindhouse Releasing)

Måtte avsløre bløffen

Det var hans egen skyld at folk trodde at Deodato var en drapsmann. Regissøren hadde nemlig tvunget fire av skuespillerne til å gå under jorda i et helt år. Alt for å bygge opp under ideen om at filmen viste ekte hendelser. Da frykten for fengsel ble for stor, så han seg imidlertid nødt til å avsløre bløffen.

– Jeg ringte den italienske skuespilleren Luca (Barbareschi red.anm), og sa at nå må du komme, nå er du levende!

Deodato fikk dermed tilbakevist beskyldningene om drap. Han måtte likevel i retten for dyremishandlingen.

– På landet ser man at griser og høns blir drept, dette er normalt for meg, sier regissøren.

Filmen ble frikjent på alle punkter.

Etter flere år med rettssak ble Cannibal Holocaust til slutt frikjent på alle punkter. Selv hevder Deodato at filmen ikke er sadistisk, men først og fremst en politisk kritikk av vestlige journalister sitt møte med forsvarsløse indianere.

– Jeg ville gjøre det realistisk for å sende en beskjed med filmen, sier han.

De siste årene har Cannibal Holocaust gått fra å være utskjelt, forbudt og misforstått, til å bli regnet som en kultklassiker. Nå reiser regissøren verden rundt for å snakke om filmen.

– Jeg har oppdaget skrekkfilmens verden og skrekkfilmenes mange fans. De vet alt om filmen, forteller han.

I dag anses Ruggero Deodato som en legende i skrekkfilmmiljøet.

Hva syns du om denne typen sjokkfilm? Legg inn din kommentar under.