Hva er kunst? Det er en diskusjon som aldri kommer til å ta slutt. Likevel er de fleste kanskje enige om at kunst er noe som rører ved deg på et eller annet nivå. Noe hvis form og innhold taler til dine sanser, følelser og intellekt.

Hvis dette er kriteriene er det helt klart at spill kan være kunst. Denne påstanden har imidlertid skapt stor debatt de siste årene.

Hvis du, som meg, er av den formening at spill er kunst, har du kanskje hørt om den store utstillingen The Art of Video Games. Dette er en presentasjon av dataspill som kunstnerisk medium over 40 år, som skal vises på Smithsonian American Art Museum i Washington, DC.

The Art of Video Games fokuserer på spill med slående visuelle effekter og kreativt og nyskapende design. Spill fra fem forskjellige generasjoner skal vises frem og du kan være med å bestemme hvilke!

Final Fantasy VII er et av spillene du kan stemme på til The Art of Video Games-utstillingen.. (Foto: Square Enix)
Stem frem dine favoritter

Utstillingens kurator har sammen med en gruppe spillutviklere, designere og journalister valgt ut 240 spill, fordelt på generasjon, plattform og sjanger. Så er det opp til publikum å stemme frem 80 spill som fortjener å bli vist frem på utstillingen.

Hvilke spill er kunst for deg? Stem på dine favoritter!

Nå er det ikke mange dagene igjen før avstemningen er ferdig. Søndag 17. april er siste frist.

Du må registrere deg med en e-postadresse for å være med og du har én stemme til rådighet i hver kategori.

The Art of Video Games vil inneholde både stillbilder og video fra de ulike spillene. De besøkende vil også få muligheten til å teste Pac-Man, Super Mario Brothers, The Secret of Monkey Island, Myst, og World of Warcraft. I tillegg til dette skal galleriene vise videointervjuer med utviklere og kunstnere.

Les også: Journey er et unikt spill.

Er The Legend of Zelda kunst? (Foto: Nintendo).
– Spill kan aldri bli kunst

Under TED-konferansen på University of Southern California i 2009, holdt spillutvikler Kellee Santiago fra thatgamecompany et foredrag der hun argumenterte for at spill er kunst. Hun kom med mange interessante tanker og synspunkter og fikk stor applaus fra salen.

Se hele foredraget i videoen under!

Santiagos argumenter for at spill er kunst fikk ikke en udelt positiv mottakelse. Den anerkjente filmkritikeren Roger Ebert gikk krast ut mot hennes utsagn og mente at spill aldri kan bli kunst, i alle fall ikke i vår levetid.

Les Eberts kommentar her!

Etter Roger Eberts erklæring av at spill ikke er kunst har han blitt et slags ansikt på skeptikerne i debatten. Det blir spennende å se hva han har å si etter The Art of Video Games-utstillingen åpner i 2012.

Synes du spill er kunst? Hvilke spill vil du stemme frem til utstillingen? Si din mening i kommentarfeltet!

(Se Kellee Santiagos foredrag her).

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.