Hopp til innhold

– Ser ut som boken får den storfilmen den fortjener

«The girl with the dragon tattoo» ser ut til å bli mørkere enn den svenske versjonen. – Dette lover godt, mener NRKs filmekspert, Vegard Larsen.

Fra innspillingen av «The girl with the dragon tatoo»

Regissør David Fincher fotografert under innspillingen av «The girl with the dragon tattoo» i Sverige tidligere i år.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Selv om traileren til «The girl with the dragon tattoo» bare vises på kinoer i Storbritannia, og ikke har premiere i USA før senere i uka, har den allerede lekket på YouTube.

Vegard Larsen

Programleder for «Filmbonanza», Vegard Larsen, har tro på filmen etter å ha sett traileren.

Foto: Nina Kammersten / NRK

Og nettopp det tror Vegard Larsen fra NRKs «Filmbonanza» kan være et aldri så lite PR-triks fra regissør David Fincher.

– Det har vært mange hemmeligheter rundt innspillingen av denne filmen. Ingen har for eksempel fått tilgang til settet, sier Larsen.

Han tror denne traileren har mye å si for filmen, som ikke har premiere før til vinteren.

– Det er helt riktig å slippe en smakebit nå. Jeg tror det er viktig at de selger det inn tidlig nok. Millennium-universet er kjent i USA, men ikke like kjent som i Skandinavia. Markedsføringsbudsjettet er sikkert stort her, sier Larsen.

Tror på suksess

Daniel Craig som Mikael Blomkvist i den amerikanske versjonen av «Menn som hater kvinner» -

Daniel Craig er mest kjent for sin tolkning av James Bond.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Regissør David Fincher er en av de mest suksessrike innen sin bransje for tiden. Han står blant annet bak filmer som «Seven», «Fight Club» og «The Social Network».

Vegard Larsen har tro på at også «The girl with the dragon tattoo» vil få gode kritikker.

– Alt David Fincher tar i blir en suksess. Han er en av de største regissørene. Jeg mener denne traileren viser at boken endelig får den storfilmen den fortjener.

Larsen tror Finchers versjon vil bli mørkere enn den svenske.

– Til tross for at det ble en suksess, så var det litt sånn «TV-film på kino»-følelse for min del. Forskjellene på de to trailerne er stor. David Fincher dyrker thriller-elementet mye mer. Det ser ut som det blir en mørkere og mer spennende film.

Dyrker stjernene

Rooney Mara og Noomi Rapace som Lisbeth Salander.

Ukjente Rooney Mara skal spille Lisbeth Salander.

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/ W magazine (faksimile)

Filmmusikken i «The girl with the dragon tattoo» er det Karen O fra Yeah Yeah Yeahs og Trent Reznor fra Nine Inch Nails som står for. De har spilt inn en coverlåt av Led Zeppelins «Immigrant song».

– Jeg liker bruken av musikken veldig godt. Det er tungt, og det passer til det vi ser.

Regissør David Fincher har tidligere uttalt at han bygger opp Lisbeth Salander på samme måte som andre komplekse figurer i sine filmer, som for eksempel Kevin Spacey i «Seven».

Vegard Larsen merker seg at Lisbeth Salander nesten er fraværende i den amerikanske traileren.

– Man ser jo nesten ikke Salander her. Det bygger opp rundt myten om henne. Han har konsentrert seg om Daniel Craig, som jo virkelig er stjernen her.

– Kan det være for å ikke kopiere den svenske versjonen?

– Jeg tror ikke det. Dette er ikke en re-make, men en annen tolkning av boken. Jeg kan nesten tenke meg at Fincher ikke har sett den svenske versjonen, avslutter Vegard Larsen.

Innspilllingen av en scene fra Millenniumfilmen på Drottningatan i Uppsala.

Drottninggatan i Uppsala ble naturlig nok sperret da filmen ble spilt inn.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)