Hvis du er en av de som elsker eventyret om Snehvit og de syv dvergene kan du gå en spennende tid i møte. Eller en forferdelig en, alt etter.

Trippel Snehvit

Vi teller nemlig 3 kommende Snehvit-filmer, og jeg tygger blyanten min i stykker mens jeg lurer på om dette egentlig er noe god idé. Det har lenge vært oppstyr mellom Universal og Relativity medias to Snehvit-filmer: Snow White and the Huntsman og Brothers Grimm: Snow White. Begge filmene har premiere i 2012, og har henholdsvis stjerner som Kristen Stewart og Julia Roberts spikret.

Alle filmene sikter seg inn på et mer voksent eventyr om Snehvit, og spesielt The Brothers Grimm Snow White lokker med en mørk og dyster fortelling.

Fra Snehvit og se syv dvergene. (Foto: Walt Disney Home Entertainment)
Fra Snehvit og se syv dvergene. (Foto: Walt Disney Home Entertainment)

Etter den katastrofale Rødhette og Varulven kan jeg ikke annet enn å være skeptisk til slike eventyrfilmer. Tim Burtons Alice i Eventyrland var heller ingen høydare, og jeg begynner så smått å kjenne allergien mot filmer basert på «det-var-en-gang-fortellinger». La oss uansett ta en titt på de tre kommende Snehvit-filmene.

The Brothers Grimm Snow White (Relativity media)

Denne filmen blir mørkere enn den Snehvit vi kjenner fra før av, og skal regisseres av Tarsem Sing (Immortals, The Cell) med Brett Ratner (X-men) som produsent. Julia Roberts er allerede satt i rollen som den onde dronningen og Lily Collins (The Blind Side) får æren av å spille Snehvit.

Den blir beskrevet som «new, edgy and modernized», hva nå enn det skal bety. Den tar utgangspunkt i historien der Snehvits onde stemor dreper hennes far og ødelegger kongeriket. Snehvit legger derfor ut på eventyr sammen med de sju dvergene for å sikre en lykkelig slutt.

Arnie Hammer (The Social Network) er også bekreftet til filmen og skal spille prins Andrew Alcott.

Både Julia Roberts og Charlixe Theron skal spille dronninger i to forskjellige Snehvit-filmer. (Foto: Gabriel Bouys/Danny Moloshok)
Både Julia Roberts og Charlixe Theron skal spille dronninger i to forskjellige Snehvit-filmer. (Foto: Gabriel Bouys/Danny Moloshok)

Snow White and the Huntsman (Universal)

Her finner vi Kristen Stewart (Twilight) i rollen som Snehvit, og Charlize Theron (Monster) i rollen som den onde dronningen. Rupert Sanders står for regien. En fyr som stort sett har musikkvideoer og reklamefilmer på CV’en. (Ikke noe galt med det altså)

Denne Snehvit-historien forteller om jegeren som blir beordret til å føre Snehvit ut i skogen for å drepe henne. Han ombestemmer seg, løslater henne og blir en slags mentor for henne videre i filmen.

Jeg befinner meg ikke i den målgruppa som jubler ved Kristen Stewarts navn, og det begynner å bli en stund siden Charlize Theron gjorde noe som slo meg i bakken, så dette er neppe filmen jeg løper for å se først.

Manusforfatter Michael Arndt er med på Disneys lag i Snøhvit-kampen. (Foto: Kevork Djansezian)
Manusforfatter Michael Arndt er med på Disneys lag i Snøhvit-kampen. (Foto: Kevork Djansezian)

Snow White and the Seven (Disney)

Denne Snehvit-versjonen tar oss tilbake til 1800-tallets Kina. Her finner vi 7 krigere i stedet for dverger, og en Snehvit som jeg mistenker har andre attributter enn en fin sangstemme.

Ryktene svermer om at Natalie Portman fyller Snehvits sko, mens Francis Lawrence (Vann til elefantene, I Am Legend) står som regissør.

Med på laget finner vi også den Oscarvinnende manusforfatteren Michael Arndt (Toy Story 3 og Little Miss Sunshine), en fyr som virkelig har vist at han klarer å fortelle historier man virkelig engasjerer seg i.

Tallet i tittelen får meg til å håpe på en film som leker med kjenninger som Seven Samurai og 13 Assassins, men jeg mistenker at det kan bli litt hardt for familiekjære Disney.

Les også: Anmeldelsen av Vann til elefantene

Amanda Seyfried i den krisedårlige Red Riding Hood. (Foto: SF Norge)
Amanda Seyfried i den krisedårlige Red Riding Hood. (Foto: SF Norge)

Uoriginalt fra Hollywood?

Dette gjør jo at vi sitter igjen med spørsmålet: Har vi virkelig lyst på tre Snehvitfilmer? Både norsk og amerikansk filmbransje har den siste tiden blitt kritisert for å lage for få filmer med utgangspunkt i originale manus, og det irriterer meg desto mer at dette er noe av det vi får servert fra Hollywood det kommende året.

Med unntak av Disneys Snehvit virker dette som enda et tilskudd til den rullende vogna av franchisemelking og uinspirerte prosjekter som hverken kommer til å begeistre kritikere eller publikum.

Les også: 2011 – året kreativiteten dør

Mishandling av eventyr

Det kan hende jeg er sår av den nylig utgitte Rødhette og Varulven, som Filmpolitiet ga en toer på terningen. Birger Vestmo beskrev den som en mishandling av det originale eventyret, og Metacritic viser en score på 29 av 100 poeng.

Les anmeldelsen av Rødhette og Varulven her

På den lyse siden kan det kommende året by på mange sterke kvinneroller, noe som også har vært savnet og etterlyst. Jeg kan umulig tenke meg at de nye Snehvitene blir heltinner gjennom synging, matlaging og vasking, slik som Disneys Snehvit ble i 1937. Dette blir nok tøffe jenter, men det er likevel tre filmer om tre tøffe jenter med samme rammefortelling. Det trenger vi ikke.

Personlig holder jeg en knapp på Disneys Snowhite and the Seven. Det virker i hvert fall som om den prøver å gi historien et nytt perspektiv, og ikke bare en mørk innpakning med overbetalte stjerner som lokkemiddel.

Hva tror du om de kommende Snehvit-filmene? Legg gjerne igjen en kommentar i feltet nedenfor!