Ok, folkens. Før jeg starter på denne ukas lista, er det på sin plass med en liten titt i ordboka.

  • Robot – en mekanisk og programert enhet
  • Androide – en robot eller syntetisk organisme designet for å ligne et menneske
  • Droide – forkortelse av androide, må ikke nødvendigvis ligne et menneske, først popularisert i Star Wars-filmene og er et beskyttet varemerke hos LucasArts
  • Cyborg – en skapning med både mekaniske/syntetiske og biologiske deler

Nå kan vi fortsette.

Bakgrunnen for ukas liste er naturlig nok premieren på Transformers 3 (som Torfinn digger), hvor Optimus Prime står i spissen for menneskehetens kamp mot de invaderende Deceptacons.

ANMELDELSE: Transformers 3 – rett og slett fett!

I filmhistorien finner vi utrolig mange robotfigurer, derfor har jeg satt noen grenser for ukas liste. Roboter, androider og droider er greit, mens cyborger er utenfor. Kravet var rett og slett at kandidatene ikke kunne ha noe menneskelig (biologisk) i seg.

Hvilke roboter på film er dine favoritter? Legg inn din kommentar nederst i saken.

Før jeg starter på selve lista, er det på sin plass å nevne et par boblere. Kandidater som nesten nådde helt opp, men som ble dyttet ned til fordel for de som til slutt endte opp på topp.

5:
Robby fra Forbidden Planet (1956)

Mange av science fiction-filmene fra 50-tallet så på fremtiden som en futuristisk drøm. Vi ville omgi oss med teknologi, roboter og romskip – verden ville endre seg drastisk fra den dominerende amerikanske drømmen.

Verden har endret seg drastisk, men ikke på samme måte som de visjonære og fantasifulle fremstillingene Hollywood gav oss.

Roboter lever ikke i blant oss, og vi utforsker ikke verdensrommet slik eventyrere utforsket de syv hav (ennå).

LES: Slik var Leslie Nielsen sin karriere

Likevel er mange av disse filmene selve grunnsteinen for populærkulturen i dag, og ikke minst hvordan vi forventer at teknologi skal bli en del av vår fremtidige hverdag.

Robby er i så måte en av de viktigste filmfigurene i science fiction-sjangeren.

Han var designet for å hjelpe eventyrerne ombord på et omskipet som forsvant tyve år før historien i filmen Forbidden Planet tar sted. Hans kunstige intelligens, tørre humor og menneskelighet gjorde ham til en populær film- og tv-figur.

For meg representerer han drømmen om den autonome roboten, det kunstige mennesket og drømmen om en utopisk fremtid. En av filmhistoriens viktigste roboter, i ordets rette forstand.

(lista fortsetter under bildet)

Forbidden Planet - 1956 - Robby. (Foto: MGM)
Forbidden Planet - 1956 - Robby. (Foto: MGM)
4:
Ash fra Alien (1979)

For en film, for noen monstere, og for et rollegalleri! Alien fra 1979 er i dag en av mine absolutte favorittfilmer.

ANMELDELSE: Alien Anthology

Ash er også grunnen til at jeg følte et behov for å lage en bitte liten ordbok helt i starten av denne lista. Hans menneskelige utseende (spilt av Ian Holm) kan være forvirrende, men Ash er en syntetisk androide.

Han er altså designet til å ligne et menneske, programmert til å ligne et menneske, og kommuniserer som folk flest.

Likefullt er han et produkt av menneskets teknologi og vitenskap, skapt for sitt hemmelige oppdrag ombord på lasteskipet Nostromo.

TOPP 5: Rominvasjoner på film

Figuren Ash stiller en rekke etiske spørsmål rundt androider, hvordan vil vi mennesker reagere den dagen teknologien kommer så langt at vi ikke lenger kan skille levende mennesker fra våre egne kreasjoner?

(lista fortsetter under bildet)

Alien - 1979. (Foto: 20th Century Fox)
Alien - 1979. (Foto: 20th Century Fox)
3:
Wall-E fra Wall-E (2008)

Jada, jeg vet. Wall-E er en animert figur. Han er fortsatt den søteste roboten i populærkulturens historie.

Den lille robotens utrettelige arbeid for å rydde planeten etter menneskenes skjødesløshet er ikke bare rørende, den er viktig. Wall-E fra 2008 er en film om hva som skjer når vi mennesker ikke tenker over konsekvensene av miljøsyndene vi begår hver dag.

Kanskje vil Wall-E være et symbol mange av dagens barn husker når de vokser opp og tar bedre vare på planeten enn det vi har gjort til dags dato? Jeg håper det.

Også er han jo så innmari søt da. Knis.

ANMELDELSE: Terningkast 6 til Wall-E

(lista fortsetter under bildet)

Wall-E. (Foto: Walt Disney Pictures)
Wall-E. (Foto: Walt Disney Pictures)
2:
Cyberdyne Systems Model 101 fra The Terminator (1984)

I en postapokalyptisk verden forsøker intelligente maskiner å utrydde menneskeheten. Det eneste håpet er motstandshelten John Connor, men maskinene er så smarte at de reiser tilbake i tid for å ta livet av hans mor – før han en gang er født.

(La oss ikke gå inn på alle de tidsreiseteoretiske problemstillingene denne filmen åpner for)

Hvem er bedre å sende tilbake til 1980-tallet enn Arnold Schwarzenegger? Jeg mener en robot. Nei, vent nå litt. Arnold, ikke sant?

Schwarzeneggers rolle i The Terminator er ikke bare en av hans aller tøffeste, den er en av de tøffeste i filmhistorien. Hans manglende evne til å formulere seg tydelig og hans ekstreme fysikk har ført til at Terminator-figurene kun overgåes i mine øyne av førsteplassen på denne ukas liste.

TOPP 5: Actionfilmer fra 80-tallet

Jeg husker med gru første gangen jeg fikk et glimt av hva som ligger under den syntetiske huden til Terminatoren.

Det skal være sagt at Wikipedia omtaler ‘The Terminator’ som en cyborg, en type roboter som ikke skulle være med på denne lista. Jeg mener likevel at det er feil, siden en cyborg skal ha både menneskelige og mekaniske deler.

Mot slutten av filmen er det tydelig å se at filmfiguren ikke inneholder noen menneskelige deler, derfor er den også med på lista.

(lista fortsetter under bildet)

The Terminator. (Foto: Orion Pictures)
The Terminator. (Foto: Orion Pictures)
1:
C-3PO og R2-D2 fra Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)

For en filmfigur å løsrive seg fra fiksjonsuniverset, å tre ut i vår popkulturelle verden som selvstendige figurer må være en drøm for en hver manusforfatter.

James Bond er et eksempel på en slik figur, han lever videre selv om filmen slutter.

LES: Stallone i Star Wars?

Slik er det også med mange av figurene i Star Wars-filmene. Og det er vel ingen stor overraskelse at det er C-3PO og R2-D2 som topper denne ukas liste.

Alt annet ville vært en skandale i mine øyne.

Strengt tatt er dette en delt førsteplass, men samtidig kan du ikke nevne den ene uten å fortelle om den andre.

LES: Hva gjør Star Wars-lekene dine når du ikke er hjemme?

Med hver sin distinkte personlighet, hjelper de to robotene de menneskelige figurene til sine mål. Akkurat slik den klassiske science fiction-drømmen om roboter spådde.

Humor, egenart og en skremmende menneskelighet gjør at C-3PO og R2-D2 er soleklart de beste robotene i filmhistorien.

Og for å avslutte med litt kuriosa; her er de to i en antirøykkampanje som gikk i USA på slutten av 70-tallet (trykk her for video, ekstern lenke).

(kommentarfeltet finner du under bildet)

Legg inn dine forslag på de beste robotene i filmhistorien, kanskje det er noen Star Trek-tilhengere som gjerne ville sett Data på lista?

C-3PO og R2D2. (Foto: SF Norge)
C-3PO og R2D2. (Foto: SF Norge)