Høsten og vinteren vi har foran oss ser ut til å friske opp barndomsminnene våre kraftig. Once Upon a Time er én av to serier som går i bresjen for eventyrkampanjen med premiere i oktober. (den andre er Grimm, forøvrig).

I saken om kommende tv-serier jeg skrev for snart tre måneder siden, skrev jeg:

Once Upon a Time handler om en kvinne som flytter til en småby hvor eventyr er virkelige. Ginnifer Goodwin fra Big Love spiller Snøhvit, og gjort på den rette måten kan jo dette fortsette i det uendelige. (Jennifer Morrison fra House and How I Met Your Mother spiller jenta i hovedrollen)

Under årets Comic-Con fikk jeg sett pilotepisoden og hørt skuespillerne og manusforfatterne si hva de mente var bra med den kommende serien.

Once Upon a Time (Foto: ABC)
Pinocchio og Gepetto i Once Upon a Time (Foto: ABC)

Manusforfatter Adam Horowitz var først ut:

– Det begynte antakelig for åtte år siden, når Eddie (Edward Kitsis) og jeg jobbet med Felicity og fikk tilbudet om å lage en ny serie. Vi begynte umiddelbart å tenke på eventyr og hva vi likte så godt med dem. Jeg elsker eventyr fordi det er som å kjøpe seg et lodd – et håp om at én dag kan livet forandre seg: du kan være Askepott som koster gulvet for stesøsteren din og i det neste øyeblikket gå på ball.

Hvor er alle de gode manusforfatterne?

Ginnifer Goodwin fra Big Love forteller hvordan hun fikk jobben som Snehvit: – Jeg leste tv-manus i utgangspunktet, siden jeg skjønte at det var dit alle de gode manusforfatterne hadde dratt (Applaus bryter ut i salen).

Så ble jeg oppringt av Eddie Kitsis og Adam Horowitz som tilbød meg rollen som Snehvit, og jeg sa til agenten min: «jeg tar den»

– Agenten min sa «du må lese manuset først»

– Og jeg sa «nei seriøst, jeg tar den», og når jeg leste det, leste jeg den om og om igjen og var oppe hele natta helt til agenten min våknet for å fortelle ham at jeg ville ha denne jobben. Jeg ble inspirert til å fortelle denne historien i forhåpentligvis mange år fremover, for det er virkelig ingenting som kan sammenlignes med dette på tv i dag.

ANMELDT: Big Love – sesong 3!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Once Upon a Time (Foto: ABC)
Robert Carlyle som Mr. Gold, hans rolle nummer to i Once Upon a Time (Foto: ABC)

Rumpelstiltskin

Luringen Robert Carlyle spiller Rumpelstiltskin/Mr. Gold, og han koser seg maks med det:

– Det er en drøm å få spille noe som Rumpel, det er en fantastisk rolle for meg og den er veldig teatralsk. Det tar meg tilbake til mine dager i teateret, merkelig nok, på det tidlige nittitallet. Jeg spilte mye i britisk teater på den tiden, og Rumpelstiltskin springer rett ut fra dette arbeidet.

Storybrooke

Etter å ha sett pilotepisoden, håper jeg det blir mye nåtid og lite eventyr. Dette krever en forklaring, selvfølgelig:

Once Upon a Time (Foto: ABC)
Emma, spilt av Jennifer Morrison. (Foto: ABC)

Premisset i pilotepisoden er at jeg får presentert en eventyrverden som eksisterer parallelt nåtiden. Disse to verdenene kolliderer, og resultatet er at eventyrfigurene jeg kjenner havner i en amerikansk småby kalt Storybrooke. Eventyrfigurene får hukommelsen slettet og husker ikke at de egentlig er Timmy Gresshoppe og Sinnataggen, siden de også ser ut som vanlige folk og har tilnærmet vanlige jobber.

Og slik kunne det fortsatt i det uendelige, hadde det ikke vært for en jente ved navn Emma…men jeg skal ikke avsløre mer her. Du får tidsnok se det, hvis det høres ut som noe for deg. Nå skal jeg forklare hva jeg mente med mye nåtid og lite eventyr:

Once Upon a Time (Foto: ABC)
Carlyle som Rumpelstiltskin. (Foto: ABC)

Eventyrklær og rare hatter

Piloten skildrer en helt vanlig, glinsende og fargesprakende eventyrverden med uendelige skoger, slott, eventyrklær og rare hatter. Denne delen av Once Upon a Time fenger bare akkurat så mye som en bør forlange. Der den virkelige moroa, trykkende spenningen og de ekte følelsene dukker opp, er i nåtiden.

Det er i nåtiden eventyrfigurene er som mest interessante, siden de går rundt i forkledning og det blir et mysterium i seg selv hvilken kjent eventyrfigur de er. Egenskapene er selvfølgelig med over i nåtiden, og setter du Timmy Gresshoppes personlighet på en vanlig fyr, kan det bli riktig så moro.

Carlyle i rollen som Rumpelstiltskin er, som Carlyle selv sier, en kul demonstrasjon av hans store register som skuespiller. Rumpel er en farlig fyr, hoppende gal og genial på én gang og en sentral skikkelse på godt og vondt i både eventyrlandet og nåtiden.

Jeg har en viss skepsis i meg, men enkelte følelsesladde sekvenser og kule løsninger gir meg også håp om en eventyrserie som kan vokse seg stor. Jeg krysser selvsagt fingrene for sistnevnte.

Once Upon a Time har USA-premiere på ABC den 23.oktober 2011. Hvilken tv-serie gleder du deg til i høst? Er det kanskje denne?

Trykk her for mer Comic-Con-stoff!