Kanskje så du Farlig Oppdrag når den gikk på NRK tidligere i år?

Denne krigsserien i seks deler henter handlingen fra ulike konfliktsteder i verden (Irak, Zimbabwe, Afghanistan og Pakistan) og utgangspunktet er en gisselfrigjøring som går skeis og som får følger gjennom hele serien.

Farlig Oppdrag ser råskarp ut, og inneholder mye godt kameraarbeid

Soldatskjebner

Hovedrollene tolkes av Richard Armitage og Andrew Lincoln, sistnevnte mest kjent for sin hovedrolle i zombieserien The Walking Dead.

Armitage spiller John Porter, en SAS-soldat som får skylden for alt som går galt under den mislykkede operasjonen, og mye av Farlig Oppdrag handler om hans frustrasjoner og demoner. De er det ikke så rent få av, og fler skal det bli ettersom den britiske etterretningen ikke har noen betenkeligheter med å sende Porter ut på nye (uoffisielle) eventyr.

Lincoln spiller Hugh Collinson, Porters tidligere medsoldat som gjør militær kometkarriere og havner i MI6, og som tar Porter under sine vinger og gir ham en ny sjanse.

LES: Vil gi zombiene verdigheten tilbake – The Walking Dead S02

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Farlig Oppdrag (Foto: SF Norge AS)
Gutta møtes før den skjebnesvangre gisselaksjonen. (Foto: SF Norge AS)

Grunnen til at Farlig Oppdrag ikke løfter seg over ‘middels krigsunderholdning’-kategorien, er todelt: den undervurderer meg med sine irriterende psykologiske tilbakeblikk og lar ting løse seg for lett. Serien tar seg heldigvis opp, men aldri til de store høyder.

Farlig Oppdrag (Foto: SF Norge AS)
Richard Armitage (Foto: SF Norge AS)

Usannsynlige vendinger

Historien i Farlig Oppdrag spinnes rundt sårbare maktallianser mellom nasjoner og de nådeløse konsekvensene slike kan ha for vanlige fotsoldater.

Til tider oppleves vendingene serien tar som veldig usannsynlige, og det gjelder spesielt første episode som helt klart er den svakeste både historiemessig og skuespillermessig.

En ekstremt kritisk sitasjon berges for eksempel ved at en maktperson plutselig kommer inn i rommet og gir kontrabeskjed. I en annen sekvens gløtter Porter opp på tven og kjenner igjen barnet han så for syv år siden i Irak, nå syv år eldre og iført uniform.

LES: Klassisk heksejakt – diskutér volden, ikke mediet

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Farlig Oppdrag (Foto: SF Norge AS)
Richard og Shelley Conn (Foto: SF Norge AS)

Mating med teskje

Tilbakeblikkene føles kanskje nødvendige for at jeg ikke skal glemme seriens utgangspunkt, men jeg har ingen problemer med å huske hvorfor Porter har blitt som han har blitt – han har nemlig et innbitt og bittert uttrykk med ‘urettferdig behandlet’ stemplet i pannen hele veien. Overdrevne følelser og indre demoner river og sliter i figurene og fortelles med ekkoeffekt og syretrompeter i tilbakeblikkene – resultatet blir for mye mating med teskje.

LES: Kan film gi deg håp?

Farlig Oppdrag (Foto: SF Norge AS)
Andrew Lincoln (Foto: SF Norge AS)

Utseendemessig ser Farlig Oppdrag råskarp ut, og inneholder mye godt kameraarbeid.

Noen ganger blir den faktisk seende litt kunstig ut, siden det skarpe bildet avslører nyinnkjøpte klær på gisseltakere ute i ørkenen. Plutselig ser farlige gisseltakere ut som modeller for det siste innen gatemote.

Hvis du regner deg som en altetende krigsjunkie, vil jeg anbefale serien. Men hvis du er ute etter en alternativ tagning på moderne krig fra en britisk regissør, vil jeg heller anbefale Generation Kill.

Farlig Oppdrag er i salg fra 10.8.2011. 

Trykk her for flere serieanmeldelser fra Filmpolitiet!

Har du noe på hjertet? Fyr løs i kommentarfeltet under!

Om SERIEN

Farlig Oppdrag
  • Farlig Oppdrag
  • Slippdato: 10.8.2011
  • Sesong: 1
  • Regi: Daniel Percival og Edward Hall
  • Utgiver: SF Norge AS
  • Originaltittel: Chris Ryan's Strike Back
  • Sjanger: Action, Krig, Thriller, TV-Serie