Hopp til innhold

– Mara er bedre enn Noomi Rapace

Rooney Mara får skryt for sin tolkning av Lisbeth Salander. Samtidig snakker 26-åringen ut om den vanskelige voldtektsscenen i den kommende Stieg Larsson-filmen.

Rooney Mara og Noomi Rapace som Lisbeth Salander.

Rooney Mara (t.v) og Noomi Rapace i hver sin versjon av Stieg Larsson-heltinnen Lisbeth Salander.

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/ W magazine (faksimile)

Christopher Plummer

Christopher Plummer har rollen som Henrik Vanger i «The Girl With the Dragon Tattoo».

Foto: Darren Calabrese / Ap

Svenske Noomi Rapace (31) har høstet mange lovord i Hollywood for sin innsats som Lisbeth Salander i filmatiseringen av Millennium-triologen, og mange uttalte at det kom til å bli vanskelig, om ikke umulig, for en annen skuespiller å gjøre den samme rollen like bra i den amerikanske nyinnspillingen.

Nå uttaler imidlertid Hollywood-stjernen Christopher Plummer til Aftonbladet at han mener amerikanske Rooney Mara (26) gjør en enda bedre jobb enn sin forgjenger.

Les også: – Det er kun én Lisbeth Salander

Yngre og mer troverdig

– Vår Lisbeth Salander blir bedre enn originalen, hevder Plummer, som har rollen som Henrik Vanger i den nye versjonen av «The Girl With the Dragon Tattoo».

Rooney Mara

Rooney Mara (26) slik hun egentlig ser ut når hun ikke er Lisbeth Salander.

Foto: Peter Kramer / AP

81-åringen mener det er spesielt Maras alder som gjør at 26-åringen gir en mer troverdig fremstilling av en såpass komplisert og sammensatt figur som Lisbeth Salander.

Les også: – Boken får den storfilmen den fortjener

– Hun ser mye yngre ut enn den svenske jenta. Rooney er veldig dynamisk, samtidig som hun virker veldig uskyldsren, noe som er en uvanlig kombinasjon.

– Med jenta i den svenske filmen, fikk jeg en følelse av at dette var noe hun hadde vært med på før, forklarer Plummer overfor den svenske avisen.

Se traileren for den amerikanske versjonen av «The Girl With the Dragon Tattoo»(Artikkelen fortsetter under videoen):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Brutale Hollywood

Da det først ble kjent at Hollywood skulle lage sin egen versjon av den suksessfulle svenske filmen, uttrykte mange bekymring over at den amerikanske filmbransjen skulle polere ned handlingen slik at den gikk hjem hos flest mulig i et amerikansk filmpublikum som ikke er vant med like mye nakenhet eller grafiske scener som nordiske kinogjengere.

Les også: - Rå og brutal Salander

Hovedrolleinnehaver Daniel Craig, som blant annet er kjent fra «James Bond»-filmene, forteller Esquire at han ble overrasket over å se hvor brutal den amerikanske versjonen ser ut til å bli.

– David Fincher (regissøren, journ.anm.) holder ikke tilbake for noe. Han har fått frie tøyler fra filmselskapet Sony, og da han nylig viste meg noen scener holdt jeg hånden for munnen, og bare «er du f*cking seriøs?»

Filmen, som har et budsjett på 100 millioner dollar (ca. 550 millioner kroner), forventes å bli «R-rated» i USA, noe som betyr 17-årsgrense. Den svenske versjonen hadde 15-årsgrense da den kom på kino i Norge i 2008.

Vanskelig voldtektsscene

plakat the girl with the dargon tattoo

Daniel Craig og Rooney Mara i filmplakaten som har skapt kontroverser i USA.

Foto: Filmweb/Sony

En av grunnene til dette, er den mye omtalte scenen der Lisbeth Salander blir utsatt for en brutal voldtekt av sin verge. Til Entertainment Weekly sier Rooney Mara at det var en intens, men nødvendig scene å spille inn.

– Vi filmet 16 timer om dagen, og det var veldig, veldig utfordrende. Ikke bare psykisk, men også fysisk, forteller 26-åringen.

Hun sier videre at det var veldig viktig for dem å få alt så riktig som mulig i forhold til handlingen i boken.

Les også: Ukjent fjes blir Lisbeth Salander i USA

Også på markedsføringssiden har filmen rukket å skape kontroverser. På den offisielle plakaten står Daniel Craig og holder rundt en toppløs Rooney Mara. 26-åringen sier selv hun ikke hadde noen problemer med å godta motivet.

– Folk har store problemer med sterke kvinner og nakenhet. Hvis jeg hadde gjort noe utrolig voldelig på plakaten, tror jeg ikke noen hadde reagert – det sier jo litt om hva slags verden vi lever i.

«The Girl With the Dragon Tattoo» omtales som én av julens store filmer, og den får premiere i de nordiske landene på samme dag som den lanseres i USA - 21. desember.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober