Regissør Maria Sødahls film Limbo var nominert i hele 10 Amanda-kategorier i Haugesund lørdag kveld – og vant 5 av dem!

LES FILMPOLITIETS KOMMENTARER FRA SHOWET HER!

– Jeg har alltid følt meg som en nummer 2, sier Line Verndal, som vant for beste kvinnelige hovedrolle. I kveld var hun nummer 1!

Hennes motspillere, Lena Endre, vant for beste kvinnelige birolle. I tillegg mottok Limbo priser for beste foto (Manuel Alberto Claro), beste lyddesign (Hugo Ekornes) og beste produksjonsdesign (Niels Sejer).

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Limbo!

Line Verndal i Haugesund før Amanda-utdelingen (Foto. Scanpix).
Line Verndal i Haugesund før Amanda-utdelingen (Foto. Scanpix).

I regikategorien var det imidlertid Erik Skjoldbjærg som kunne motta en Amanda. Han vant for regien på Nokas, den imponerende filmatiseringen av Nokas-ranet i 2004.

Christopher Grøndahl vant for manuset til samme film, som på en medrivende måte plasserer oss midt på Domkirkeplassen i Stavanger, slik det må ha sett ut under ranet.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Nokas!

Kongen av Amanda

Den gjeveste prisen, beste norske kinofilm, gikk til Kongen av Bastøy av Marius Holst, den sterke historien om barnehjemsgutter på Bastøy i 1915. Skuespiller Trond Nilssen vant fortjent for beste mannlige birolle.

Filmen var en dyr satsing, men har fått uttelling i form av 275.000 publikummere!

Med dette er Kongen av Bastøy så langt den 11. mest sette film på kino i 2011 – og da er ikke de to siste ukene av 2010 regnet med! Filmen hadde nemlig premiere 17. desember 2010.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Kongen av Bastøy!

Marius Holst, Trond Nilssen og Benjamin Helstad i Haugesund (Foto: Scanpix).
Marius Holst, Trond Nilssen og Benjamin Helstad i Haugesund (Foto: Scanpix).

Min personlige favorittfilm, Trolljegeren, var dessverre ikke nominert som Beste norske kinofilm. Det burde den vært. Men et plaster på såret var at den vant Folkets Amanda, stemt frem på VG.no.

I tillegg vant Marcus B. Brodersen og Øystein Larsen fra Filmkameratene en Amanda-pris for beste visuelle effekter i Trolljegeren, kveldens kanskje mest opplagte pris.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Trolljegeren!

Ærespris til Bjørn Floberg

Helt til slutt i kveldens Amanda-show, mottok skuespiller Bjørn Floberg Amandakomiteens ærespris. Floberg har spilt i en rekke filmer siden debuten i rollen som fenrik i Laila Mikkelsens Oss fra 1976.

Han er best kjent fra tv-serien Blindpassasjer (1978) og filmer som Herman (1990), Telegrafisten (1993), Insomnia (1997), Uno (2004), Uro (2006), En ganske snill mann (2010) og Varg Veum-filmene (2007-?).

– Å få en slik anerkjennelse er omtrent som sex, sa en rørt Bjørn Floberg i sitt litt for lange forsøk på en takketale.

Trond Espen Seim overrekker æres-Amanda til Bjørn Floberg (Foto: Scanpix).
Trond Espen Seim overrekker æres-Amanda til Bjørn Floberg (Foto: Scanpix).

Og etterpå svinget filmfiffen seg i dansen, noen av dem med en Amanda i armkroken.