En kald dag i mars i 1979 stod Tom Egeland på Finse for å være statist i Star Wars-filmen The Empire Strikes Back. Siden den gang har han ikke fått være i fred.

Reporter i Banden, Frid Kvalpskarmo Hansen ringte til Egeland i forbindelse med slippet av Star Wars – The Complete Saga for å høre hvordan det stod til med den norske Star Wars-“stjerna”.

Sjekk ut: Anmeldelsen av Star Wars – The Complete Saga

Hvem vil betale ti pund for en autograf fra meg? – Tom Egeland.

Til tross for at rollen hans som opprørssoldat er nærmest usynlig, har den vært langt fra ubetydelig. Egeland har tidligere uttalt at han har skrevet flere autografer i forbindelse med statistrollen enn forfatterskapet, noe som han bekrefter fortsatt stemmer.

– En skulle nesten tro jeg spilte Luke Skywalker i filmen. Jeg får den dag i dag henvendelser via alt fra fanmail i posten til henvendelser på Facebook og Twitter der Star Wars-fans spør om alt fra autografer til intervjuer. Jeg har vært i London på en enorm Star Wars-messe hvor jeg satt en hel dag og skrev autografer til ti pund pr stykk, sier han til Banden.

– Jeg tenkte vel at dette kom til å bli en rolig dag, for hvem vil vel betale ti pund for en autograf fra meg? Men det ble ganske mange autografer og jeg skrev under på alt fra blanke ark til filmplakater, sier Egeland.

(Artikkelen fortsetter under den småsnasne plakatkunsten fra The Empire Strikes Back)

The Empire Strikes Back x3. Erbødigst lånte bilder fra tstout.com, brianstoys.com og sublevelstudios.com)

Ikke gjenkjennelig

Tidligere Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik var også statist i filmen sammen med daværende kollega Arve Juritzen. Selv om Egeland mener rollen hans er nærmest usynlig, kan han peke seg selv ut i enkelte scener.

– Jeg er jo ikke gjenkjennelig for å si det sånn, men jeg kan se meg selv i noen sekunder. Jeg vet at jeg var i myldreret der og i den flokken der, men det er jo bare fordi jeg husker situasjonene.

Hva spør fansen om i brevene du får?

– De er alltid veldig høflige. De åpner med at de er fans og prøver som komme i kontakt med så mange som mulig som har tilknytning til filmen. Noen ber om autograf mens andre sender esker med figurer og romskip som de ønsker signert. Jeg prøver alltid å være veldig tydelig på at jeg bare har en liten statist-rolle, men det spiller visst liten rolle for dem.

Mer Star Wars-stoff her:
Ta den ganske vanskelige Star Wars-quizen.
Les om hvorfor Star Wars-fansen aldri blir fornøyd med Lucas’ “oppgraderinger” av den originale trilogien.
Du kan jo gjette hvem som toppet Filmpolitiets toppliste om roboter?

Merkelig hobby?

Egeland har tydeligvis blitt vant til henvendelsene, og påpeker at han egentlig ikke synes hobbyen deres er noe rarere enn folk som samler på frimerker.

– Du og jeg kan jo synes det virker underlig å holde på slik som disse fansene gjør, men vi har jo alle våre hobbyer og “hangups”, sier Egeland.

Hvordan tror du fansen finner frem til de forskjellige statistene?

– Etter internett kom har det dukket opp nettsteder og facebook-sider hvor de utveklser navn og epost-adresser. Vi var jo ganske mange statister med, og noen av oss har de klart å oppspore. Når du først er oppdaget er løpet kjørt, ler Tom Egeland.

Tom Egeland ble intervjuet av Frid Kvalpskarmo Hansen i Banden. Hør hele saken her: [audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/09/Star-Wars-fans.mp3|titles=Star Wars-fans]

Sjekk ut Bandens blogg her!

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.