Shigeru Miyamoto under E3 2011
  • Faktaboks: Shigeru Miyamoto
  • Spillutvikler og nestor i Nintendo.
  • Skapte Mario-spillene og var sentral i utviklingen av Wii.
  • Spiller gitar, banjo og mandolin, og driver med hundeoppdrett.
  • Ble inspirert til å lage spill av barndomsminnene sine.

Han er spillverdens mest kjente skikkelse, han er mer kjent enn Mikke Mus, og han er en rørlegger. Nær sagt alle (i den vestelige kultursfæren) har vært med på eventyrene til Mario.

Den rødkledde lille helten ble skapt av Shigeru Miyamoto, da han ikke fikk rettighetene til å lage et spill basert på Skipper’n.

Først skulle han heter Mr. Video, men i Donkey Kong (1981) ble han hetende Jumpman. Først da Nintendo ville prøve seg på det amerikanske spillmarkedet jaktet de på et nytt navn til den rødkledde spillfiguren.

Opphavet til navnet ‘Mario’ er nesten komisk, men tro meg – verdens mest populære spillfigur er oppkalt etter huseieren til de daværende kontorene til Nintendo of America.

Personlige minner

For meg personlig har Mario vært en viktig del av barndommen, helt siden søsteren min og jeg fikk vår første spillkonsoll – Nintendo Entertainment System (takk mamma og pappa).

Derfor er det kanskje ikke så rart at jeg blir både rørt, glad og spillelysten når jeg ser hvordan andre har tatt den ikoniske spillfiguren og blandet det med egen fantasi.

Tegninger, malerier og 3D-bilder inspirert av det magiske universet til Shigeru Miyamoto har funnet et utstillingsvindu på internett. Nedenfor finner du noen av mine favoritter.

Har du egne tegninger eller bilder du har laget selv, eller som du har oppdaget på det store nettet, sleng det inn i kommentarfeltet helt nederst.

(alle bilder gjengitt med tillatelse fra opphavsperson, trykk for å se stor versjon)

Mario-kunst av Orioto. (Foto: Mikaël Aguirre – http://orioto.deviantart.com/)
Av en eller annen grunn er det som dette jeg husker de første Mario-spillene - fantasien lot meg oppleve en verden mye større en pikslene på skjermen. (Foto: Mikaël Aguirre – http://orioto.deviantart.com/)
Mario-kunst av Orioto. (Foto: Mikaël Aguirre – http://orioto.deviantart.com/)
Den beste vennen en ... rørlegger ... kan ha? Yoshi har vært med på mange eventyr. (Foto: Mikaël Aguirre – http://orioto.deviantart.com/)
Mario-kunst av Orioto. (Foto: Mikaël Aguirre – http://orioto.deviantart.com/)
Dette bildet er inspirert av et brett fra Super Mario World på Super Nintendo-konsollen. Ren magi, og utsøkt spilldesign. (Foto: Mikaël Aguirre – http://orioto.deviantart.com/)
Toad - Mario-kunst av Robotpencil. (Foto: Anthony Jones http://robotpencil.deviantart.com/)
Toad møter rastafarikultur - jeg har alltid lurt på hva soppfolket i Mario-spillene driver med til vanlig. (Foto: Anthony Jones http://robotpencil.deviantart.com/)
Yoshi - Mario-kunst av Robotpencil. (Foto: Anthony Jones http://robotpencil.deviantart.com/)
Yoshi er jo en dinosaur - men det er ikke akkurat slik som dette jeg har sett ham for meg. (Foto: Anthony Jones http://robotpencil.deviantart.com/)
Bowser - Mario-kunst av Robotpencil. (Foto: Anthony Jones http://robotpencil.deviantart.com/)
I en moderne tolkning av Mario kunne kanskje Bowser vært børshai? Fantastisk tegning av Mario sin erkefiende er det uannsett. (Foto: Anthony Jones http://robotpencil.deviantart.com/)
Mario-kunst, blekk på papir. (Foto: Ukjent)
Helt til slutt. Dette er mitt favorittverk med Mario-kunst, laget med blekk på papir. Jeg kom over dette bildet i mange fotoblogger og på spillnettsteder, men fant ikke opphavspersonen. Vet du hvem som står bak bildet, ta gjerne kontakt eller legg inn informasjon i kommentarfeltet. (Foto: Ukjent)